Minggu ni my pakwe keje malam, jadiknye waktu macam ni dah macam burung hatu lak, tak leh tido. Iman lak petang tadi badannye macam nak demam, tapi dah ok. Tup-tup masa tengah tonton berita tadi dia cakap mata dia sakit! Bila akak tengok ... hummmm ... sakit mata! Taik mata dah kering kat keliling kelopak mata! Macam mana nih??? Esok sekolah agama peperiksaan pertengahan tahun! Kalau pegi sekolah gerenti cikgu suruh balik!!! Fikir punye fikir, esok pagi minta pakwe akak bawak dia ke klinik untuk check-up dan ambil ubat mata sekali! Minta MC and then ke sekolah agama, tanya ustazah macam mana! Nak tangguh dan ambil periksa minggu depan atau kena datang jugak ambil periksa petang esok! Kesian tengok Iman, nak baca kitab pun dia mengeluh mata sakit, dahlah dia tu rabun dan pakai cermin mata! Akak lak nak cuti dalam minggu ni agak susah sebab program internal audit dah nak mula, kena prepare sebab akak ni process owner dan dalam masa yang sama juga adalah auditor! Doakan ye semoga Iman cepat sembuh! Insya Allah!
Untuk malam ni, akak nak share resepi mudah yang boleh digayakan dengan pelbagai cara! Boleh digayakan dengan nasi, roti canai, roti jala, roti sandwich dan pelbagai jenis roti! Kari bukanlah kategori lauk kegemaran akak dan anak-anak, tapi pakwe akak suka! Kita orang makan kuah kari ni ngan pelbagai jenis roti laju ler, tapi kalau ngan nasi agak kurang sikit! Ok, untuk tak buang masa, akak kongsikan kat sini. Lauk kari ayam ni semua orang biasa buat, sekadar nak share aje dengan korang ... saje jer, dari tak de cite, baik kongsi ilmu, ada jugak faedahnye ... ye tak???
KARI AYAM
- 1 ekor ayam - potong 14 bahagian, cuci persih dan toskan. Kulit ayam akak biasanye buang, tapi kalau suka boleh aje ....
- 1 - 2 batang kayu manis**
- 3 kuntum bunga lawang**
- 6 kuntum bunga cengkih**
- 5 biji buah pelaga**
- 1 biji bawah besar - mayang kasar*
- 2 pelepah daun kari
- 1 sudu besar halia kisar
- 1 sudu besar bawang putih kisar*
- 3-4 sudu besar bawang merah kisar*
- 3-4 sudu besar rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air dan ketepikan
- 4-5 sudu besar lada kering kisar*
- 1 paket santan serbuk - bancuh dengan sedikit air
- 1/2 cawan air asam jawa
- Air
- 3 biji kentang - dipotong sederhana kecil
- 2 biji tomato - dipotong sederhana kecil
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak untuk menumis
- Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda * hingga wangi. Masukkan bahan rempah tumis (**). Kacau rata dan biar seketika.
- Masukkan daun kari dan halia dan kacau lagi hingga naik bau dan garing.
- Masukkan rempah kari, kacau rata dan biar seketika.
- Masukkan kentang dan kacau rata. Tambahkan air 1 cawan dan biarkan mendidih dan kentang separuh empuk.
- Masukkan ayam dan air asam jawa. Kacau rata.
- Masukkan garam dan serbuk perasa dan biar seketika.
- Masukkan bancuhan santan dan kecilkan api supaya santan tak berbintil. Jika terlalu pekat, boleh tambahkan sedikit lagi air. Sentiasa kacau untuk pastikan santan tidak berbintil.
- Biarkan mendidih dan sehingga ayam empuk.
- Akhir sekali masukkan buah tomato dan biar seketika sahaja. Padamkan api dan angkat untuk hidangan.
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment