Hari Jumaat yang mulia ni cuaca cukup indah ... terang dan matahari mula menyinar menerangi alam semesta. Kalau semalam cuaca agak mendung.
Dah lama sebenornye akak tak shot gambar masakan walaupun masak lauk yang masih belum upload dalam blog ni. Bukannya malas, tapi masa sangat terhad! Projek akak yang tak berapa mega tu masih belum siap lagi. Semalam aje sampai jam 10.30 malam akak mengerjakannya. Nasib baik ada bebudak tolong sikit di akhir-akhir masa kecemasan. Maklumlah, masing-masing ada homework! Jadi akak ngan pakwe ler yang settlekan projek ni. Lagi sikit lagi nak siap. Puas hati kalau siap fasa pertama ni .... Ok, nanti kita sambung cite ok.
Just nak share resepi ulang tayang ni .... Kalau banyak kali buat maknanye sedap kan!!! Tulah, kalau dah jatuh hati, banyak kali buat pun tak sedar! Ni pun akak buat pasal ada yang membuat tempahan - 2 loyang! 1 loyang extra untuk akak dan famili. Tapi kali ni pakai warna coklat dan pink aje, satu lagi dibiarkan warna asal adunan, cuma rasa aje yang digubah sikit.
Kalau nak cuba, silalah, jangan malu dan jangan malas ......... ni resepi Mat Gebu yang punya ha, ha, ha, ha ........ (macam jin dalam gua cite Ahmad Albab la ......).
KEK MARBLE TRIO
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
- 280 g tepung gandum*
- 1 camca besar susu tepung*
- 1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
- 5 biji telur gred A
- 1 camca besar ovallate
- 250 g gula halus
- 30 g gliserin*
- 20 ml air*(*disatukan)
- 1 1/2 camca teh coklat emulco
- 1 camca teh strawberry emulco
- 1 /2 camca teh rose essence
- Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
- Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
- Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment