Tuesday, May 29, 2012

PANDAN AND VANILLA CUPCAKE

Salam sume,

Hai! Dah lama tak bersiaran yea .... busy u, kat ofis akak sekarang ni tengah 'panas' dengan isu-isu sensasi macam dalam Melodi tuu .... Dalam keadaan cuaca yang tak menentu ni, kepanasan dan kehangatan kisah kat ofis  cukup memeningkan kepala biggest boss! Bagus gak kut! Kalau tak kejenye asyik nak mengarah orang je!!! Kwang, kwang, kwang, kwang .... Kekadang ada rahmatnye jugak jadik kuli ni, tak yah pening kepala pikir masalah orang .....

Ok, hari ni nak share satu resepi cupcake yang akak geledah dari dapur CMG. Resepinye mudah dan teksturnye sangat lembut dan penuh dengan rasa mentega! Pada akak, cupcake ni sedap dan sesuai kalau nak dijadikan buah tangan kalau kita adakan majlis ke atau saja-saja aje nak buat minum petang pun cun gak! Kalau nak sedap lagi, lebihkan taburan choc chip tu. Akak tabur setiap cup 5 biji aje sebab takut tak cukup. Cuma nak bagi tau aje, akak buat 5 adunan kuih ni cuma dapat 65 cups aje saiz besar. So korang boleh agak-agak ler berapa adunan nak buat kalau nak try nanti! Kenapa buat banyak sangat sampai 5 adunan? Actually, cupcake ni akak buat kelmarin untuk barkat sempena Majlis Khaujukan. Kepada yang ingin mencuba, akak alu-alukan, tak rugi mencuba sesuatu yang sedap macam ni! Well, macam biasa, CnP dari blog CMG. All the best ye .... muah, muah, muah, muah ...

PANDAN AND VANILLA CUPCAKE
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram mentega
130 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1/4 cawan susu segar
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh pes pandan
160 gram tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
Coklat chip secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna papercup jenis keras. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga lembut, masukkan gula kstor dan putar hingga putih, masukkan telur satu persatu dan purar lagi hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis dan diakhiri dengan esen vanilla. Putar rata.
  3. Ambil 4 camca besar adunan dan campurkan dengan pes panda, kacau rata. Sudukan adunan biasa 1/2 penuh masukkan sedikit adunan hijau. Lorekkan kan dengan chopstik sebanyak 2 kali. Buat kaedah sama pada baki adunan. Tabur coklat cip pada setiap bekas
  4. Susun dalam loyang dan bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan untuk minum petang..
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment