Wednesday, May 30, 2012

TELUR DADAR MAYONIS

Salam dan selamat pagi sume,

Hari ni cuaca sungguh cantik, kat luar sana matahari memancarkan sinar menerangi alam semesta ... Keadaan sekarang ni cuaca tak menentu, kadang hujan, kadang panas! Bagi yang sibuk dengan majlis walimatul urus, musim cuti sekolah ni tak lekang dari jemputan sana sini ...

Minggu ni anak-anak ada yang bersekolah ... kelas tambahan untuk hadapi peperiksaan, jadik ... aktiviti nak ronda kena tangguh ke minggu hadapan. Akak pun plan nak balik kampung hubby next week. Dah lama tak balik! Sejak akak sakit ni, agak jarang balik kerana kemudahan untuk akak kurang, nanti orang kata mengada-ngada pulak! Itu tak boleh, ini tak boleh! So kali ni balik agak lama sikit selepas akak semakin sihat. Harap-harap semuanye ok, tak jadik masalah!

Ok, N3 kali ni akak nak share masakan mudah yang semua orang pun tau macam mana nak buat. Cuma kali ni akak tambah mayonis jer ... macam iklan dalam tv tu .... Nak claim resepi sendiri pun malu ... cuma nak share aje dan beri komen! Boleh kan??? Ok, tanpa banyak songeh, akak nak beritahu, telur dadar ni bila ditambah mayonis teksturnye agak kenyal sikit. So bila goreng tak mudah koyak atau pun pecah. Lebih lembut dan tak ler muak sangat pun! Kali ni akak try goreng dalam non-stick pan yang bersaiz paling kecil .... senang nak agihkan sorang 1 keping dan tak bersisa! Jadi bila first time buat telur dadar ni nampak macam hensem aje, maknenye lepas ni akan repeat lagi! Tapi kalau nak cepat, maka boleh ler lebur aje 1 adunan bancuhan ni dalam kuali, lepas tu potong kecil supaya senang diambil masa makan nanti. Ok lah, banyak noo citenyer ... jom tengok bahan-bahan yang akak masukkan untuk buat telur dadar ni ....

TELUR DADAR MAYONIS
  • 5 biji telur gred C
  • 2 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 batang lada merah dihiris nipis
  • 1 batang lada hijau dihiris nipis
  • 1 sudu besar mayonis
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • Sedikit serbuk lada sulah
  • Daun sup dan daun bawang - akak tak letak pun, tapi kalau ada boleh lebur sekali, kasi wangi ....
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan :-
  • Panaskan non-stick pan dengan sedikit minyak.
  • Sementara itu, campur kesemua bahan di atas kecuali minyak dalam satu bekas dan gunakan garfu untuk membancuh adunan. Pastikan garam jangan terlalu banyak, sedikit aje dah cukup sebab sos tiram pun ada garam gak.
  • Cedukkan 1 senduk kecil adunan telur ke dalam kuali dan biar hingga permukaan atas agak mengeras sebelum dibalikkan. Pastikan api adalah kecil supaya telur ini masak serata. 
  • Kalau nak cepat, boleh gak sediakan satu lagi kuali non-stick bersaiz sederhana pada dapur disebelah supaya apabila telur dibalik untuk memasak permukaan atas, telur ini dialihkan ke dalam kuali yang satu lagi. Jadi bolehlah terus mengulangi proses menggoreng pada kuali yang bersaiz kecil tadi. Cepat sikit siap!
  • Balikkan telur untuk masak permukaan atasnya.
  • Angkat dan toskan atas tisu dan hidangkan.
Senang aje kan! Kalau tengok iklan kat tv pun sama gak kaedahnye, cuma bahan-bahannye aje yang kita boleh tambah dan kurangkan. Kalau nak bubuh lobak merah yang disagat halus pun boleh! Ikut suka korang ler, janji sedap dan kenyang .... Selain dipadukkan telur dadar ni dengan nasi putih, kalau tekak tu tak de selera nak makan nasi, boleh makan telur dadar ni dengan roti atau croissant yang ditambah dengan sayura salad, timun, dan tomato. Nak cun lagi boleh letakkan mayonis atau thousand island dan cili sos ikut suka tekak korang! Cun nakkkkkk!  Ok, selamat mencuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment