Dalam diam kejap aje dah masuk hari ke-3 kita semua berpuasa ye! Masa berlalu macam biasa aje, cuma kita kut yang tidak menghargai masa dan tidak perasan masa sudah berlalu meninggalkan kita yang masih lagi leka! Selalunye bila sibuk sangat pun kita selalu lupa dengan masa. Sedar-sedar dah 1 hari masa kita berlalu sebab kita leka dengan kerja ....
Semalam, walau pun kerja, akak sibuk dengan penyediaan slide untuk taklimat kepada student praktikal kat ofis ni pada Khamis nanti, tapi tulah .... macam tak perasan jer dah sampai masa nak balik. Bila sampai kat umah barulah rasa kepala ni pening sebab seharian mengadap PC kat ofis! Sudahnye lepas berbuka lepak habisss!!! Kaki jangan cakap ler lenguhnye semalam, macam gi shopping lak. Badan lesu yang sesungguhnye lesu ... longlai. Macam tak pernah puasa lak sebelum ni ......
Ok, macam yang dijanjikan, akak siarkan resepi kek pisang yang akak sempat buat untuk pencuci mulut semasa berbuka kelmarin! Resepi ni akak skodeng kat rumah Rima di S'pore! Wahhh ... akak suka bila masuk ke rumah Rima ni ..... sungguhpun panjang dia berceloteh, akak suka baca ..... Kebetulan jugak ada stok pisang yang dah masak ranum mak akak beri last week, so nak buat jemput-jemput macam tak berapa nak kick sangat. So bila tekak ni rasa macam dah lama tak makan kek, akak pun cari ler kat blog masakan yang biasa diterjah, dan kebetulan Rima pun baru try kek ni, so tak rugi ler mencubanye .... sedap, teksturnye lembut dan lembab. Ada kekacang lagi .... yang lain tu akak sendiri memandai tabur choc. chip dan hirisan badam. Yang pasti sedap, akak tak guna pun kacang walnut, cuma cincang kacang tanah yang besar tu aje, itu pun dah terasa sedapnye. Kepada yang nak cuba, akak CnP aje resepi ni dari rumah Rima. Thanks Rima, really fabulous .....
The Most Fabulous Banana Cake Recipe
Adapted from "Mix & Bake" by Belinda Jeffery
Serves 12
Source : Rima
Ingredients:
225g plain flour
3 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/2 tsp bicarbonate of soda
3 - 4 very ripe banana (about 1 cup), mashed
340g castor sugar
2 eggs
125g unsalted butter, room temperature cut into small chunks
100ml buttermilk
1 1/2 tsp vanilla extract
1/4 cup chopped walnuts
For topping:
2 ripen bananas, slice thinly for topping (optional)
1 Tbsp castor sugar
Method:
1) Preheat oven to 180C. Butter and line a deep 26cm ring tin or 2 loaf tins
2) Put the flour, baking powder, salt and bicarbonate sode into a food
processor and whiz for about 15 seconds. Remove and tranfer into a bowl.
3) Add the bananas to the processor together with the eggs and sugar.
Whiz for 1 mintue. Then add the butter and whiz for another minute
until thick and creamy. Now add the buttermilk and vanilla extract and
pulse in quick on/off bursts. The add the flour and again mix it in
with quick bursts, scrapping down the sides once or twice. Do not
overmix or cake will be tough. Add the chopped walnuts and give it a
quick stir with a spatula. Scoop batter into prepared tin and smoothen
out.
4) Optional: Place the sliced bananas on top of the batter and sprinkle with sugar.
5) Bake for about 30 - 35 minutes. Do not open the oven during baking
time or the center may sink. Cool cake completely before unmoulding.
Senang jer kan ..... sambil masak sambil belajar bahasa inggeris :p ... boleh gitu????
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment