Monday, October 10, 2011

MEE TIAW GORENG KICAP

Salam sume,

Hai, apa khabar semua. Nampaknye sekarang ni dah makin jarak masa akak menulis di blog ni. Kalau dulu selang sehari, tapi sekarang ni, susah betul nak cari masa untuk berblog! Masa, kalau dicari memang tak jumpa, kalau dikejar memang tak dapat, tapi kena ikut rentak masa dan hargai setiap saat kita menggunakannya.

Akak rasa makin lama makin banyak perkara yang nak kena fikir, asyik fikir jer ... masa pun berlalu tanpa buat apa2 .....
Wake-up, wake-up!!! Jangan terus dibuai mimpi! Mimpi memang indah, realiti yang menyakitkan! Itulah hakikat dunia, kadang2 kita selalu yakin dan tabah, jangan mudah putus asa! Semangat kena kuat!

Sehari dua ni, bila tak masuk pejabat, akak rehat puas2 kat rumah! Kalau penat di hujung minggu, mesti hari Isnin datang keje muka toyek jer ..... macam orang malas! Begining of the week dah slow, nak speed up pun macam susah jer ....

Sorry ler ... mood last week sangat2 mempengaruhi rutin harian akak! Tu yang kekadang meraban sana sini .... Well, family always in my mind! Akak selalu fikir kalau orang lain tak suka kat kita, kita masih ada keluarga yang sayangkan kita, lebih utama Allah masih sayang dan masih tidak jemu memberi peluang kepada kita untuk terus berubah! Begitulah sayangnya Allah kat kita semua, cuma kita ni kadang2 lupa akan kasih sayang Allah pada kita, kita lupa nak mendampingi Dia, kita lupa nak memanjatkan rasa syukur kepadaNya, kita lupa memohon rahmat dariNya .... itu dia manusia, selalu lupa dan alpa!

Buat tatapan blogger, akak tidak lupa akan budi baik korang selalu singgah kat umah akak ni. Terima kasih. Sebagai tanda terima kasih, akak suka nak kongsi ilmu kat korang sume. Ilmu yang akak harap dapat mengerat kasih sayang antara suami dan isteri serta anak-anak. Ok ler, malam2 ni melalut lak! Meh kita tengok resepi akak malam ni, baru tadi akak masak .... makan panas2 banyak syok weiiii ......

MEE TIAW GORENG KICAP
  • 1 kg mee tiaw
  • 50 sen taugeh - buang helmetnye, kalau rajin boleh petik ekornye
  • 1 ikat daun kucai - potong 1 inci panjang cuci bersih dan toskan
  • 1 mangkuk kecil udang
  • Kicap pekat manis ABC
  • Kicap cair
  • Telur 
  • Minyak 
PES LADA
  • 1 1/2 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 10 sudu besar lada kering kisar*
  • Minyak
Caranya - Tumis semua bahan bertanda * hingga garing, dan ketepikan. Jika ada lebih, boleh frozen dan guna bila diperlukan.

Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak.
  • Masukkan udang dan goreng hingga suku masak.
  • Masukkan telur, biar mengeras sikit dan kacau rata.
  • Masukkan mee tiaw dan pes lada (ikut suka tahap pedas yang dikehendaki). Kacau rata.
  • Masukkan kicap pekat manis dan kicap cair, gaul rata. Jika kurang masin, boleh tambahkan sedikit garam.
  • Masukkan taugeh dan daun kucai, kacau rata dan angkat untuk dihidang.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment