Thursday, October 6, 2011

SAMBAL UDANG LADA MERAH

Salam sume,

Hai ... dah lam tak bersuakan! Sejak akhir2 ni akak sibuk sesangat! Banyak sangat yang kene settle kat ofis tu .... Dalam masa yang sama pun akak kena jaga hati dan perasaan sendiri yang sangat2 terguris dengan tindakan my biggest boss and bigger boss too ....

Dalam hati akak selalu tertanya2 .... kenapalah manusia ni bila dah berada di atas selalu lupa diri, tak pernah ingat apa mereka dulu pernah buat silap! Kekadang akak rasa dia orang ni ingat dia orang ni malaikat!!! Tak pernah buat silap! Suka mencari silap orang lain! Kalau pun akak ni buat silap, tapi bukannya silap yang disengajakan .... atas arahan orang atasan juga akak terpaksa akur dan sudahnya, salahnye tetap dipikul di bahu akak! Adil ke?

Satu yang akak rasa sungguh terharu .... rakan sekerja yang cuba membantu, tapi akak tahu, marah yang dituju memang untuk akak dengan sengaja ... sudah terang lagi bersuluh! Tak siapa menafikannya, cuma manusia bila sudah berada di atas memang selalu lupa diri ....... Itu sebab akak tak nak fikir banyak, dan memohon kepada Allah agar ditenangkan hati dan berlapang dada menerima dugaanNya, sesungguhnya Allah masih mahu memberi akak peluang untuk sentiasa bersyukur di atas segala nikmatNya yang dikurniakan kepada akak dan keluarga selama ini, ini mungkin sebahagian daripada dugaanNya buat akak supaya menjadi insan yang lebih tabah ... insyaallah ... Amin ...

Ok ler, dah lama tak bersiaran, cite yang sedih2 lak! Senyum, senyum, senyum .........

Kali ni nak share lauk yang simple! Selalu sangat masak sambal tumis, kali ni tukar lak cara masak yang sempoi dan mudah, tapi tak kurang sedapnye ..... Sedap ke? Macam masuk bakul angkat sendiri je bunyinye ..... Bukan gitu, tapi memang sedap, padukkan makan dengan ikan kering atau ikan goreng, sayur goreng, sambal belacan dan nasi panas, memang sodap ... Meh kita tengok resepinye .....

SAMBAL UDANG LADA MERAH
  • 800 gm udang sederhana besar, buang muncung dan ekor
  • 5-6 batang lada merah, kisar halus
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3 sudu besar bawang merah kisar*
  • 1 sudu teh kunyit serbuk 
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
  • Masukkan lada yang dikisar, gaul rata.
  • Masukkan serbuk kunyit, gaul rata dan biar sehingga garing.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa, gaul rata.
  • Masukkan udang, gaul rata dan biar seketika hingga udang menjadi merah. Jangan masak terlalu lama.
  • Angkat dan hidangkan.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment