Friday, December 28, 2012

YELLOW CAKE

Salam sume,

Dah lama tak dapat bersiaran! Sibuk gitewwww!

Sibuk ler .... anak nak sekolah, mak ngan bapak yang sibuk ke hulu ke hilir, cari baju, beg, beli buku, bayar yuran, itu kurang, ini tak cukup! Dah balik rumah ada aje lagi yang lupa nak dibeli!

Haiiiii ... gitu ler rupenye kalau ada anak yang masih bersekolah. Hujung tahun memang busy dengan aktiviti shopping barangan sekolah. Yang penting keperluan setiap anak ada. Jangan sampai meminjam barang kengkawan lak nanti. Selalu akak pesan kat anak-anak, kalau tak de, bagitau, jangan guna barang kawan, nanti kawan pun nak pakai jugak! Kalau awak dah menyibuk pakai kawan punye barang, nanti mak ngan bapak dia marah! Bebudak ni kekadang bukannye tak de barang sendiri, tapi karang barang kawan dia lain sikit aje dari yang dia ada, mulalah nak try dan pinjam! Tu yang akak tak suka tu. Ada sesetangah parents tak kisah, tapi sesetangahnya sangat mengambil kisah hal kecil-kecil macam ni. So, sebagai ibubapa kita perlu peka. Biarlah kita lengkapkan barangan keperluan anak kita, jangan sampai mereke meminta-minta dari kawan-kawan! Itu yang selalu akak pesan! Tapi namanye pun bebudak, sesekali check barangan sekolah, kekadang ada jer terbabas barangan macam pensil dan pembaris dalam kotak pensil dia orang. Dari kecil dilatih, semoga anak-anak bijak mengatur dan menguruskan diri sendiri bila besar nanti.

Ok, dah lama tak ngomel, panjang lah pulak!!!

Dan sebab dah lama tak membaking, kali ni akak try resepi dari blog Kak Pat. Try ler, lembut dan gebu kek ni. Lebih lama simpan dalam tupperware, lagi lembab kek ni ...

Silalah ikut step-by-step resepi yang akak CnP dari blog Kak Pat! Sedap sudah pasti!

YELLOW CAKE 
Sumber : PATY’S KITCHEN

Adapted - http://smittenkitchen.com/blog/2009/07/best-birthday-cake/
Yield: Two 9-inch round, 2-inch tall cake layers, and, in theory, 22 to 24 cupcakes, two 8-inch squares or a 9×13 single-layer cake (I have yet to audition the cupcakes, shame on me)

Bahan-bahan :-
  • 4 cups plus 2 tablespoons (480 grams) cake flour (not self-rising)/ 4 cawan tepung cake ( bukan tepung naik sendiri)
  • 2 teaspoons (10 grams) baking powder / 2 sdt baking powder
  • 1 1/2 teaspoons baking soda /1 1/2 sdt baking soda
  • 1 teaspoon (5 grams) table salt / 1 sdt garam
  • 2 sticks (1 cup, 1/2 pound or 225 grams) unsalted butter, softened / 225 g mentega
  • 2 cups (400 grams) sugar / 2 cawan gula
  • 2 teaspoons (10 ml) pure vanilla extract / 2 sdt vanila
  • 4 large eggs, at room temperature / 4 biji telur
  • 2 cups buttermilk (475 ml), well-shaken / 2 cawan buttermilk
Cara penyediaan :-
  • Preheat oven to 350°F. Butter two 9-inch round cake pans and line with circles of parchment paper, then butter parchment. (Alternately, you can use a cooking spray, either with just butter or butter and flour to speed this process up.)/ Panaskan ketuhar pada 350 F dan oleskan  loyang 9" dengan kertas minyak letak sebelah.
  • Sift together flour, baking powder, baking soda, and salt in a medium bowl. In a large mixing bowl, beat butter and sugar in a large bowl with an electric mixer at medium speed until pale and fluffy, then beat in vanilla. Add eggs 1 at a time, beating well and scraping down the bowl after each addition. At low speed, beat in buttermilk until just combined (mixture will look curdled). Add flour mixture in three batches, mixing until each addition is just Incorporated./ Ayak semua bahan kering dan letak sebelah. Dalam mangkuk lain pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan vanilla. Masukkan telur sebiji demi sebii. perlahankan speed  dan masukkan buttermilk. Masukkan tepung dalam tiga bahagian
  • Spread batter evenly in cake pan, then rap pan on counter several times to eliminate air bubbles. (I like to drop mine a few times from two inches up, making a great big noisy fuss.) Bake until golden and a wooden pick inserted in center of cake comes out clean, 35 to 40 minutes. Cool in pan on a rack 10 minutes, then run a knife around edge of pan. Invert onto rack and discard parchment, then cool completely, about 1 hour./ Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan curahkan ke dalam loyang pembaker bakar selama 30-40 minit stau sehingga masak.
-InaChomel-

Wednesday, December 12, 2012

CHICKEN CHOP

Salam sume,

Selamat pagi ..... wahhhh hari ni ramai yang memilih untuk mengabadikan tarikh 12.12.12 untuk hari bahagia masing-masing. Kebanyakkannya memilih untuk berkahwin pada tarikh keramat ini ... yelah sekali terjadi dalam 100 tahun.

Logiknya ramai yang memilih tarikh ini adalah kerana nombornya yang cantik tersusun, dan lebih mudah nak ingat Maklumlah ... bila dah tua nanti, bila anak cucu tanya bila atuk ngan nenek kahwin, senang jer nak ingat .... 12 tiga kali!!!

Tapi, walau apa pun tarikh yang kita pilih, tarikh tu bukanlah faktor penentu kepada segalanya. Jika kita sendiri tak bijak mengurus kehidupan kita, tarikh keramat mana pun tak memberi apa-apa makna buat kita. Yang penting, kita mestilah menjadi seorang yang matang, bertanggungjawab, dan menghargai segala nikmat dan rahmat yang diberikan Allah buat kita. Hidup perlu sentiasa bersyukur supaya kita tidak lupa akan nikmat yang diterima. Janganlah sesekali kufur akan nikmat yang Allah berikan buat kita semua. Apa yang kita ada sekarang ni bersifat sementara, dalam sekelip mata Allah boleh menarik nikmat yang diberikan buat kita. Jadi, hidup dalam dunia ni kena selalu beringat dan berkongsi dengan yang lain. Kelebihan yang Allah berikan kat kita bukan untuk diri kita seorang. Sebaliknya bila kita berkongsi dengan orang lain, itu lebih barakah dan lebih mulia.

Cukup, cukup, sudah ... cukup sampai di sini saja tazkirah ringkas untuk pagi ni yea ... akak ni bukanlah ustazah, sekadar nak kongsi pandangan sahaja dengan korang!

Untuk kali ni, akak nak share resepi yang dah lama sungguh kami ngidam nak makan tapi baru berkesempatan nak buat. Nak makan kat luar macam tak berapa nak kenyang gitu, maklumlah perut masing-masing besar tempayan!!! Jadik masak ler sendiri. Masak sendiri lebih muai dan anak-anak serta suami lebih menghargainya ..... walau pun penat masak, tapi hati gembira!

Ehhhh, banyak plak songel ye ... Kalau bercakap memang susah nak berhenti ... tu mesti ada tahi lalt kat tepi bibir!!!!

Resepi ini akak dapat dari blog Dapur Kak Jee dan dari buku masakan Nostalgia Medan Selera! Sedap dah pasti! Thumbs up! Tak percaya cubalah korang buat sendiri, tak susah mana pun. Yang penting puas hati dengan hasil masakan yang korang masak! Biasanye anak-anak dan suami jarang kata apa yang kita masak tu tak sedap. Especially kanak-kanak, dia memang tak pandai berbohong. Wokehh .... meh lihat resepi ni ye .... jangan bimbang, kalau ikut cara dan sukatan yang betul, memang menjadi ..... ye, ni pun first time kaka ikut resepi ni, tapi menjadi (....... aku dah penat masak korang kata tak sedap!!! Nahas!!!).

CHICKEN CHOP
Sumber : Dapur Kak Jee

Penyediaan Ayam (sumber : Buku masakan Nostalgian Medan Selera) :-
  • 1 ekor ayam - buang tulangnya dan potong 4, kemudia bahagian dada dibelah dua sebab isi di bahagian ini agak tebal. Potong bahagian kepak supaya mudah untuk digoeng nanti. Biasanya akak minta penjual ayam buangkan tulang dan potong kepada 4 bahagian. Yang lain akak potong sendiri.
  • Rebusan stok ayam - ambil tulang ayam tadi dan direbus untuk dijadikan stok.
  • 2-3 sudu besar kicap pekat.
  • 2 sudu besar serbuk lada sulah
  • 2 biji telur ayam
  • 2 sudu besar tepung jagung 
  • Sedikit garam
  • Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan :-
  • Cuci bersih isi ayam tadi dan toskan seketika.
  • Dalam mangkuk besar, masukkan ayam, lada sulah dan kicap pekat. Kacau rata dan biar seketika. Kalau nak goreng terus pun boleh.
  • Dalam mangkuk bersih yang lain, pecahkan telur tadi dan pukul sedikit. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Jika inginkan sedikit rasa garam, boleh letakkan garam.
  • Panaskan kuali dan minyak.
  • Celup ayam yang diperap seketika tadi ke dalam bancuhan telur dan goreng sehingga masak.
  • Angkat dan toskan. Ketepikan seketika.
Penyediaan kuah (Dapur Kak Jee) :-
  • 1 biji bawang holland - potong dadu
  • 1-1 1/2 sudu besar bawang putih kisar
  • 1/2 tin cendawan - dihiris nipis
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Air rebusan stok ayam
  • 1-2 sudu teh serbuk lada hitam - akak tambah!
  • Garam
  • Mentega @ minyak zaitun
Cara penyediaan :-
  • Panaskan kuali dan masukkan mentega atau minyak zaitun.
  • Tumiskan bawang putih dan bawang holland hingga layu.
  • Masukkan cendawan dan kacau rata.
  • Masukkan tepung gandum dan kacau lagi hingga mendapat warna brown yang dikehendaki.
  • Masukkan air rebusan stok ayam tadi dan kacau rata.
  • Masukkan pula serbuk lada hitam dan garam.
  • Kacau rata hingga mendidih dan mendapat kepekatan kuah yang dikehendaki, tidak terlalu cair dan tidak juga terlalu pekat.
  • Angkat dan ketepikan.
Penyediaan kentang putar (Dapur Kak Jee) :-
  • 3-4 biji kentang dicuci bersih dan direbus hingga empuk tanpa membuang kulitnya.
  • 1/2 cawan susu segar.
  • 1-2 sudu besar mentega.
  • Sedikit garam.
Cara penyediaan :-
  • Di dalam mangkuk yang sesuai, lenyekkan segera kentang yang telah empuk dan dibuang kulitnya.
  • Masukkan mentega dan garam, kacau rata.
  • Masukkan susu segar dan kacau rata lagi. Jika kurang rasa lemak dari mentega, boleh ditambah sedikit lagi. Perlu seimbangkan rasa masin dari mentega dan garam yang dibubuh tadi.
  • Ketepikan bila dah siap.
Penyediaan salad sayur campuran (Dapur Kak Jee) :-
  • 2 cawan mixed vege dicelur seketika dalam air panas.
  • Toskan dan gaulkan dengan 1-2 sudu besar mayonis.
  • Kacau rata dan ketepikan.
Cara hidangan :-
  • Gunakan pinggan yang sesuai dan ambil 1 bahagian ayam yang telah siap digoreng tadi.
  • Cedukkan 1-2 sudu besar kentang putar.
  • Cedukkan 1-2 sudu besar salad sayur campuran.
  • Curahkan kuah pada ayam dan juga kentang putar.
  • Sedia dimakan bersama sos cili kegemaran.
  • Jiak suka, boleh ditambah dengan kentang goreng (french fries).
Senangkan! Nampak je panjang berjela, tapi sebenarnya senang jer ..... dalam 1 masa boleh menyambil buat persediaan untuk hidangan sampingannya ... cubalah, tak cuba tak tau ......

-InaChomel-

Wednesday, December 5, 2012

MEE BANDUNG

Salam sume,

Dah sempat holiday ke belum dengan family masing-masing? Ada yang sudah, dan ada yang masih belum berpeluang lagi ... macam akak ler ... masih tak nyempat lagi nak cuti-cuti ngan family.

Yang baru lepas exam, baru nak menarik nafas lega dan nak santai! Akak insyaallah pertengahan bulan ni baru sempat cuti. Nak ke KL, ada cousin yang akan kahwin! Then, menjelang Krismas nanti akak cuti sekali lagi, tapi bukan untuk holiday, tapi lebih kepada nak uruskan keperluan sekolah anak-anak. Nak beli baju sekolah, buku sekolah dan bayar yuran sekolah! Cuti akak banyak lagi, tapi pak we akak dah tak de cuti pasal asyik ikut akak ke GH aje untuk buat check-up.

Untuk siaran kali ni, akak nak share resepi Mee Bandung yang menjadi kegemaran family akak. Akak masak mee dah lebih 2 minggu lepas, tapi tak sempat nak upload bahana sibuk mengejar ststik untuk bulan lepas! So, ada sedikit masa terluang ni, akak nak kongsi ngan korang sume.

Kalau ikutkan boleh beli yang ready made aje, tapi pak we aka tak berapa suke, katanya rasa mee bandung tu tak berapa nak pure, jadikkkk, kena lah buat pes mee bandung ni sendiri!!! Ok, pada yang ingin mencuba buat sendiri, meh lihat resepi nii ....

MEE BANDUNG
  • 2 genggam udang kering - direndam hingga kembang dan dikisar hingga halus
  • 2 sudu besar bawang putih kisar*
  • 8 sudu besar bawang merah kisar*
  • 8-10 sudu besar lada kering kisar *
  • Gula
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan pes mee bandung :-

  • Panaskan minyak.
  • Tumis bahan bertanda * hingga wangi dan pecah minyak.
  • Masukkan udang kering kisar, kacau rata dan masak lagi dalam tempoh 10-15 minit.
  • Masukkan gula dan kacau rata. Untuk mee bandung, pesnya mestilah agak manis sedikit untuk seimbang dengan rasa pedas. Apabila telah mula pekat, angkat dan ketepikan.
 Lain-lain :-
  • 1 kg mee kuning
  • 2 biji tomato - dibelah lapan
  • 2 keping fish cake
  • 400 gm hirisan daging lembu yang telah direbus empuk
  • 400gm udang dibuang kulit, tinggalkan kulit ekor sahaja
  • 10 biji fish ball
  • 3 biji telur
  • Stok air rebusan daging atau rebusan kulit udang.
  • Sawi
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
Cara penyediaan :-
  • Masukkan stok air rebusan ke dalam kuali dan biar hingga mendidih.
  • Apabila mendidih, masukkan pes yang telah siap dimasak tadi sedikit demi sedikit sehingga menghasilkan kuah yang tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
  • Kecilkan sedikit api, masukkan telur satu persatu. Apabila telur sudah menggeras, keluar dari kuah supaya telur tidak pecah apabila dimasuk bersama bahan lain.
  • Masukkan daging dan udang.
  • Masukkan juga fish ball dan fish cake dan biarkan mendidih.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa. Jika kurang manis, boleh tambahkan sedikit lagi gula.
  • Akhir sekali, masukkan sawi yang telah dikerat dan dicuci bersih.
  • Dalam mangkuk hidangan, masukkan mee dan tabur buah tomato yang telah dipotong kecil.
  • Letakkan telur yang diketepikan tadi di atas mee.
  • Curahkan kuah yang telah siap dimasak. Taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng dan sedia untuk di makan.
Untuk mengelakkan mee menjadi lembik, akak memang tak masak mee bersama kuah. Cara yang sama juga akak buat bila masak mee sup atau mee yang berkuah. Dengan cara ini, mee lebih tahan lama dan lebih sedap dimakan. Tapi kalau nak masak mee bersama kuah pun boleh, ikut citarasa masing-masing. Lebihan pes mee bandung ini boleh simpan di freezer untuk kegunaan di lain masa.

Selamat mencuba.

-InaChomel-

Tuesday, November 27, 2012

HERO IDAMAN KU


Salam sume,

Haa ... kat luar sana tu dah gelap, kat dalam ofis ni pulak dah macam suasana malam. Guruh dan berdentum sana sini! Memang hujan dah turun pun, tapi masih tahap renyai lagi! Kejap lagi pasti lebat! Musim hujan sekarang ni tak menentu cuacanya, kadang pagi, kadang tengahari, kadang petang dan kadang malam bawak ke pagi hujannye. Tu kalau hujan malam bawak ke pagi, kalau hujung minggu bestnye .... tapikan kalau dah biasa kena bangun pagi nak pegi kerja, bila dah bangun solat Subuh tu, payah ler nak sambung tido semula .....

Petang ni nak mengimbau kisah zaman silam masa sekolah menengah dulu-dulu ....

Korang masa zaman sekolah dulu-dulu ada minat artis2 sama ada pelakon ke, penyanyi ke??? Akak ada tau! Dulu  masa zaman sekolah @ zaman hingusan, geng akak suka tau simpan gambo artis feveret kat buku sekolah. Biasanya buku rujukan tambahan ler yang jadik mangsa, sebab buku ni kita orang beli sendiri, kalau buku teks nanti takut bila pulang buku tu, lupa lak nak ambik gambo hero pujaan hati masing-masing. Masa tu kita orang sampul buku pakai plastik jernih, lepas tu potong gambo hero pujaan hati dan selitkan kat depan buku tu, masukkan dalam plastik tuh! Yang selalu jadik mangsa buku subjek BM. BI dan Maths. Sebab ini subjek wajib dan hari2 pun kena bawak buku ni. Jadik hari2 dapat pandang hero pujaan masing-masing!

Masa zaman akak dulu, akak lebih suka pelakon daripada penyanyi. Sebab kalau pelakon nampak jelas sifat heronye tu, kalau penyanyi tu takat suara jer yang sedap!!! Dulu akak suka pelakon yang bawa watak hero jer, plus kalau hensem memang kira bonus ler .... Paling suka, hero MacGyver --- Richard Dean Anderson, dah ler terror, tak pernah gagal dalam setiap misi + hensem gak! Siri Remington Steel pun akak suka, masa tu Pierce Bronsnan memang pujaan hatiku ..... walaupun tayangan siri tu larut malam, akak tak pernah missed! Pasti tunggu .... akak ingat lagi, gambo dia akak letak kat buku sifir, hari-hari bawak pegi sekolah!!! Lepas tu ada dua tiga lagi hero yang akak suka juga, macam Dirk Benedict pelakon siri Battlestar Galactica. Tapi citenye macam mana akak dah lupa! Lepas tu kalau korang ingat ada satu siri cite Hercules, haa ... si Kevin Sorbo tu dengan rambutnye yang panjang sampai ke bahu menyerlahkan lagi kegagahannye sebagai Hercules! Pada akak, kalau lelaki rambut panjang nampak macho giler!!! (but now, lelaki botak jadi pujaan hati ku ... sebab pakwe akak tak de rambut! Bold is beautiful!!!!) Cite ni pun akak tak pernah missed tapi cite ni bukan masa zaman sekolah, rasanye masa zaman kat IPTA dulu. Yang pasti banyak lagi, tapi ingat-ingat lupa!

Kini .... akak gile tengok cite Tamil pulak! Kalau nak banding cite Tamil ngan Hindustan, jalan cite Tamil lagi adventurous berbanding cite Hindustan! Kalau cite Hidustan tu akak lebih prefer lagu yang sedap-sedap aje ... Tapi kalau cite Tamil, heronye memang betul punye hero, 1 lawan 20, hero tetap menang ... kwang, kwang, kwang, kwang .... tertipu penonton!!! Seorang hero Tamil yang akak memang suka ... haaa si Vikram ni. Dengan lakonannya yang mantap dan pada akak kalau dia berlakon serba menjadi. Tapi sekarang ni tak de simpan gambo kat muka depan buku lagi!!! Akak suka browse internet baca biodata dan jadikan wall paper kat personal PC. And last but not least, is my really great hero dalam siri Human Target, Mark Thomas Valley! Watak dia sebagai Christopher Chance benar2 buat akak suka. Hero yang romantik tapi tak tunjukkan romantiknya secara terbuka ... I like!!!

Korang macam mana? Pasti ada kan?! Malu ler nak bagitau tuu...... Well, just cite untuk minum petang aje .... luv to remember my sweet old time stories ...... Muahhhhh!!!!

-InaChomel-

TEMPE GORENG BEREMPAH

Salam sume,

Selamat pagi .... mentari muncul kembali sebelum mendung menjelma pada sebelah petang nanti ....

Beginilah keadaan cuaca sejak sebulan ni ... dah kembali semula era musim hujan pada hujung tahun dan sana sini kedengaran kisah banjir ... ada negeri yang dah ok keadaan banjirnya, ada yang sedang menghadapi gelombang banjir sekali lagi .... begitulah lumrah alam!

Dan juga sana sini dah penuh undangan majlis kahwin ... biasalah hujung tahun, cuti sekolah pulak tu, lagi pun acara penutup hujung tahun! Masa nilah sanak sedara berkumpul! Masa ni jugaklah baru tengok mana-mana anak buah yang dah besar panjang, lama tak jumpa, kejap aje dah jadik anak dara dan anak bujang!

Anyway cuti sekolah kali ni akak tak dpat nak balik kampung pakwe akak pasal anak dara akak dua-dua sedang exam sekolah menengah dan sekolah agama! Akak pun kena pergi kursus hujung minggu ni .... macam akak pernah kata sebelum ni, memang agak penuh dan padat kali ni, susah nak ke sana sini. Dengan keadaan cuaca yang kerap hujan juga, beberapa rancangan asal pun turut terbantut!

Oklah ... pagi ni nak share resepi simple yang akak buat petang semalam. Semalam akak tak berapa sihat, cuti kerja separuh hari! Keracunan makanan! Perut ni sakit memulas2 sampai ke pinggang. Serba tak kena! Jadi akak ambil cuti dan rehat sebelum mula memasak untuk makan malam selepas solat Asar!

Tempe goreng berempah ni akak jumpa resepinye dari rumah Mat Gebu! Sedap, terasa rempahnye ... cuma akak terlupa letak bawang putih!!! Mana taknye, main ingat dalam kepala aje, pulak tu laptop dan tablet si Iman bawak pergi ke rumah mak akak! Jadi bedal aje ler .... Enak di makan bersama lada padi kicap, tapi pasal semalam perut ni meragam, akak makan macam tu aje ... Jom nengok resepi ni, kalau suka bolehlah cuba!

TEMPE GORENG BEREMPAH
Sumber : Mat Gebu
  • 6 keping tempe (jenis berbunkus daun) - akak guna tempe bungkus plastik, 2 bungkus!
  • 11/2 cawan tepung beras (mat guna cap teratai)
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • 1 1/2 camca teh ketumbar biji*
  • 1/2 camca teh jintan kasar*
  • 1/2 camca teh jintan halus*
  • 2 ulas bawang putih, hiris* (*ditumbuk hingga lumat) - yang ni lupa nak letak!!!
  • Sambal kicap untuk mencicah atau sos kegemaran anda
Cara penyediaan :-
  • Tempe dihiris layang seperti dalam gambar di atas. Ketepikan. 
  • Satukan tepung beras, bersama bahan yang ditumbuk lumat *), masukkan telur dan tuang air sedikit dahulu (anggaran 1/2 cawan), kacau rata dan jika agak pekat tuang sedikit lagi. 
  • Tambah serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Kacau sebati dan ketepikan.
  • Panaskan minyak untuk goreng terendam. 
  •  Celup tempe yang dihiris tadu dalam bancuhan tepung, masukkan dalam kuali dan buat kaedah sama untuk baki tempe. 
  • Goreng 5 - 6 hirisan sekali goreng (bergantung pada saiz kuali anda). Guna api sederhana, dan balik2kan hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. 
  • Hidang bersama sambal kicap atau sos kegemaran anda....sedap dimakan panas2...
-InaChomel-

Friday, November 23, 2012

CRABSTICK ROLL WITH SLICE CHEESE

Salam dan selamat pagi sume .....

Salam Jumaat juga sebab dah lama betul rasanye tak dapat bersiaran! Hari ni, hari Jumaat baru sempat nak jelma kat ruang ni ..... macam ler busy sangat!!!

Dah mula cuti sekolah sekarang ni macam2 agenda bersarang dalam kepala nih!!! Nak plan cuti sekolah ni pun satu hal jugak! Si Iman sibuk dah tanya mana nak pegi! Tak fikir lagi nihhh ..... next week kena pegi kursus pulak kat Tg. Leman ... Felda Residence gitu!!! Tapi kali ni akak rasa cuti sekolah macam agak packed aje .... every weekend ade je agenda! Macam tak menyempat jerr ......

Oklah .... cakap banyak-banyak pun no points! Kali ni nak story pasal masakan yang very the simple one .... kejam mata pun boleh buat! Actually masa akak ronda bloggers punye rumah, akak singgah kat blog Kak Jee ... wahhhhh ... masakan senang lagi menyelerakan!!! Tapi Kak Jee buat guna sosej, akak try guna crabstick pulak! Yang guna sosej pun akak buat jugak, tapi belum goreng lagi, nanti bila akak dah try baru boleh komen kat sini keyyy!!!

Sesuai untuk minum petang dan kalau ada yang sedang berpuasa Muharram sekarang ni, pun sesuai juga untuk juadah sampingan berbuka puasa. Tapi kena makan masa masih panas .... baru cunnnnnn nakkkk!!!!!!

Cara buat tu senang aje, cuma kalau bahan-bahan tu tak de kat umah, korang kenalah pegi beli kejap yea. ...... Meh tengok cara mudah buat roti gulung nihhhh ....

CRABSTICK ROLL WITH SLICE CHEESE
Sumber : Dapur Kak Jee

  • 10 batang crab stick
  • 5 keping slice cheese - belah dua, kalau nak letak sekeping pun boleh!
  • 10 keping roti sandwich
  • 1 biji telur
  • Breadcrumbs
  • Minyak untuk deep fry
  • Bancuhan tepung dan air sebagai pelekat
  • Sos cili dan mayonis
Cara penyediaan :
  • Ambil sekeping roti sandwich dan leperkan menggunakan kayu penggelek.
  • Ambil sebahagian slice cheese dan letakkan di atas roti.
  • Ambil sebatang crab stick dan letakkan atas slice cheese.
  • Gulung roti dan pada bahagian akhir gulungan, sapukan sedikit pelekat.
  • Panaskan minyak, celup roti yang telah siap digulung ke dalam telur yang telah dipukul sedikit tadi.
  • Kemudian golekkan pada breadcrumbs dan goreng hingga kuning keemasan.
  • Sedia dihidang bersama sos cili dan mayonis!
-InaChomel-

Friday, November 9, 2012

GADGET BOBOIBOY!


Salam dan selamat petang sume ...

Hai! Nampak gayanye masa betul2 cemburu ngan akak sekarang ni!!! Dah lebih seminggu baru dapat update blog. Tu pun cite ringan2 aje, cite pasal masak2 masih tak nyempat lagi nak upload kat sini. Anyway rindu ku yang sangat mendalam nak membebel kat sini membuatkan akak on juga walaupun dengan N3 simple macam gambo budak kat atas tu!

Citenye bermula macam ni .... petang semalam si Iman merungut sebab tak dapat jajan Mamee dari hamper yang dimenangi oleh kelas dia dalam pertandingan koir kat sekolah minggu lepas. Dia kata, cuma dapat coklat aje satu, yang lain tak cukup! Jadik, dalam perjalanan balik dari ambik dia kat umah mak akak semalam, singgahler kiosk stesen minyak nak beli roti sandwich! Akak bagitau dia, pergilah ikut abah turun sekali, kata nak beli Mamee. Dia pun dengan hati yang berbunga2 ikut pakwe akak gi kiosk stesen minyak! Dalam masa menunggu tu tetiba dia datang semula kat kereta, dia kata nak ambik kad kumpul mata kiosk stesen minyak! Biasaler ... kalau beli barang kat situ pakwe akak akan kutip point untuk dikumpul dan boleh ditukar dengan bayaran harga petrol bila dah cukup pointnye nanti!

Sekejap lepas tu, akak nampak dia ngan pakwe akak bawak beg plastik, jalan sambil tersengih2 menuju ke kereta! Pak we akak senyum simpul aje! Akak pun tanya dia, beli apa? Sekali ngko dia tunjuk gadget Boboiboy! Akak tanya kat pakwe akak berapa ringgit? Dia kata RM19.90! Amboi! Jajan Mamee tak jadik beli, si Boboiboy ni yang dia cilok pulak! Dalam kereta semalam, belum sampai rumah lagi, Si Iman dah berangan nak cukupkan lagi 3 gadget ..... karekter Yaya, Ying dan Gopal! Woiiittt !!! Nak dekat RM100 tu modalnye ......

Kepada yang ada anak yang sangat sukakan karekter Boboiboy, standby duit ye bila masuk kiosk stesen minyak! Jangan nanti anak korang berguling2 kat lanatai dalam kiosk pasal tak dapat beli gadget nihh!!!! Melalak sekuat tidak kat situ. Mana nak letak muka woiii kalau bebudak dah mengaruk! Bulan lepas, gadget Boboiboy dan Yaya, bulan ni Boboiboy dan Ying, dan bulan depan Boboiboy dengan Gopal! Boboiboy aje ada 3 karekter yang berbeza bagi setiap bulan!

Simpan sikit duit bonus tu! Kalau tak pun, dulukan duit gaji untuk menghadapi kerenah anak-anak korang nanti! Ini bukan kempen tak kasi pegi kiosk stesen minyak tau! Jangan salah faham pulak! Sekarang ni macam2 offer ada, dapat kereta Lego pun ada! Cuma nak ingatkan aje! Kalau korang memang fan kepada Boboiboy, inilah masanya nak collect gadget animasi ni! Cepat beli sebelum kehabisan! Sambil beli boleh tambah point dalam kad korang sekali! Takat beli satu untuk mainan anak2 apa salahnye, tak mesti beli satu setkan!!?!! Dapat satu set lagi best!

Sekarang ni, bila lalu kat kiosk stesen minyak macam fobia aje selagi tak cukup geng si Boboiboy nih!!!! Tajuknye ... si budak Iman nih, bukannye reti bahasa, kalau kata dia, kata dia aje ler .... mau retak lantai umah kalau tak dapat beli cukup satu set nihhh!!!! Saboorrr jerr lerrrr ........

-InaChomel-

Thursday, November 1, 2012

1st NOV. ...... GENAP 15 TAHUN KERJA DISINI!

Imej : Ihsan Yahoo
Salam dan selamat pagi sume ......

Sekejap aje dah sampai hari Khamis ye .... Begitulah masa berputar dan berlalu. Adakah kita bergerak seiring dengan waktu? .... Atau kita antara yang ditinggalkan oleh waktu? Walau apa pun, kita kena terus melangkah ke hadapan, kalau berundur kita ketinggalan ..... Langkah kena pantas supaya kita sama-sama dapat bergerak seiring dengan waktu yang sepatutnya mematangkan diri kita .....

Hari ini 1 hb. Nov. genap 15 tahun akak bekerja di UTM ini! Wahhh ..... tak sangka ye .... tinggal lagi 16 tahun aje lagi nak kerja! InsyaAllah jika dipanjangkan umur, 16 tahun dari sekarang akak akan menamatkan tempoh perkhidmatan di UTM ini!

15 tahun bukanlah satu tempoh yang singkat buat akak, walaupun akak rasa pejam celik pejam celik, dah ... 15 tahun keje kat sini. Mula-mula dulu masa nak masuk keje kat sini, akak tak berapa nak suka! Sebab dah seronok keje kat tempat lama ..... pergi interview pun macam nak tak nak jer .... Masa dapat keputusan berjaya dapat keje kat sini, akak tak beritau kat sapa-sapa pun kecuali seorang rakan sekerja kat tempat kerja lama akak dulu. Itu pun sekarang ni dia dah kerja kat sini sama ngan akak! Masa pagi-pagi nak pergi keje tu, baru akak cakap ngan abah akak suruh dia hantar akak pergi keje kat sini .... masa tu belum pandai drive sangat, baru dapat lesen, tapi tak de P tau!

Sementara nak tunggu masa nak daftar kat ofis disini, akak ingat lagi masa tu akak nangis dan call kawan akak kat ofis lama. Macam rasa hilang kawan pulak! Padahal kawan masa belajar dulu ada keje kat sini, tapi masa tu, rasa macam tak rela aje .... sebab masa tu akak rasa macam kena paksa je ngan mak dan abah carik keje tetap kerana ofis lama tu takat kontrak jer!

Tapi siapalah kita nak melawan takdir dan qada' qadar dari Allah! Rupa-rupanya kat sinilah akak bertemu jodoh! Kat sini jugak akak kutip segala pengalaman pahit manis dalam bekerja! Pengalaman di ofis lama memang sangat berharga, tapi disini, lebih lagi cabarannya ..... tapi akak percaya, di mana juga kita berada, jika kita bijak menguruskan diri dan jaga disiplin dalam bekerja, kita tetap disanjung tinggi. tak kira kita berpangkat atau tidak, orang tetap akan hormat kat kita kalau kita tahu prinsip bekerja yang sebenar!

Syukur .... Alhamdullillah .... semoga Allah memberkati segala rezeki yang akak dapat selama ini. Semoga hari-hari mendatang yang bakal akak lalui ketika bekerja disini akan lebih terisi dengan kenangan yang indah dan manis untuk dikenang sepanjang hayat! Semoga akak dapat memberikan yang terbaik sebagai sumbangan akak kepada organisasi ini ..... Doakan akak sihat ye ....

-InaChomel-

Monday, October 29, 2012

SYUKUR .... ALLAH MASIH MEMBERI PELUANG BUAT KAMI SEKELUARGA!


Salam sume dan selamat pagi,

Salam Aidil Adha buat semua .... dah terlewat beberapa hari tapi tak pelah .... Kepada yang menjalankan ibadah korban pada tahun ini, sekalung tahniah kerana masih diberi kesempatan dan rezeki dari Allah s.w.t untuk kita berkongsi sebahagian daripada rezeki yang dikurniakan Allah untuk jalan kebaikan!

Pada pagi ini akak suka nak berkongsi kisah kegusaran akak sepanjang minggu lepas untuk renungan bersama ......

Sepanjang minggu lepas, akak memang tak berapa selesa! Gusar dan bimbang aje .... Semuanya kerana pada hari raya aidil adha yang kedua akak akan menjalani ujian mammogram di Hospital Columbia Asia di Nusa Bestari. Perasaan bimbang yang tak dapat nak dibayangkan sangat menghantui diri. Maklumlah, kita orang perempuan ni bila dah menjejak usia 40 tahun perlu lebih berwaspada untuk menjalani kehidupan hari mendatang! Sampaikan raya tahun ni akak tak masak pun, tumpang raya kat umah mak akak!

Tetapi akak sangat bersyukur! Itulah yang kita selalu sebut, bila Allah uji kita dengan ujian, ada rahmat yang kita tak nampak. Masa akak diserang psoriasis tahun lepas, dalam diri akak mula berputik macam-macam benda tentang tahap kesihatan akak! Yang akak tau, akak memang ada hypertention, tapi masih terkawal dengan pengambilan ubat secara berjadul. Lepas pulih dari psoriasis, akak sangat berkobar nak buat ujian mammogram! Puas akak mencari maklumat sana-sini. Sudahnya akak mencari di laman sesawang Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara @ LPPKN. Akak jumpa info tentang pakej tawaran kepada mereka yang ingin membuat ujian ini.

Apa lagi .... akak terus call. Sambutan dari corong telefon sahaja sudah cukup mengujakan akak untuk datang mendaftar! Bila akak sampai sahaja di Klinik Nur Sejahtera LPPKN Nusa Bestari, Johor Bahru, layanan memang cukup baik. Seolah-olah memang sangat dialu-alukan semua orang datang ke sana! Semasa pendafataran, staf yang bertugas berbual dengan akak. Dia beritahu, dari 1000 yang datang untuk buat ujian mammogram, cuba 20 aje orang Melayu! Akak macam tak percaya. Selama ini akak tercari-cari tempat di mana nak buat ujian ini, bila staf tu cakap macam tu, akak rasa tak sia-sia selama ini akak berusaha mencari tempat yang betul untuk dirujuk tentang hal ini!!!

Dalam hati akak berkata ... kenapalah kita ni sebagai orang Melayu tidak mengendahkan kesihatan diri! Lepas register, akak terus dibawa untuk buat oral check-up untuk dirujuk ke Hospital Columbia Asia bagi menjalani ujian mammogram di sana. Balik dari LPPKN akak terus cerita kat mak akak! Dan esoknya akak dapat tahu mak akak pergi ke LPPKN untuk register nama bagi ujian ini. Alhamdullillah ....

Dan ... pada tarikh 27.10.2012, adalah hari sangat-sangat mendebarkan akak. Akak selalu berdoa semoga Allah s.w.t jauhkan kami sekeluarga dari sebarang penyakit merbahaya seperti ini. Akak memang sangat berhasrat untuk menjalani ujian mammogram ini, tapi akak tak pasti sama ada akak cukup kuat semangat untuk menerima keputusan ujian ini! Akak sentiasa memohon pakwe akak mendoakan kesihatan akak dan kuatkan semangat akak! Pakwe akak pun pernah cakap kat akak, kalau dah betul-betul yakin nak buat ujian ni, kena tabah dan terima apa juga keputusan hasil ujian ini ..... Selepas selesai menjalani ujian pada hari Sabtu lepas, akak diminta menunggu hasil ujian dan laporan bertulis dari doktor di hospital tu untuk dibawa ke LPPKN. Apabila dapat aje sampul surat besar berwarna putih, staf perempuan yang buat breast scanning tu terus bagi tau akak ...... Puan, puan boleh hantar result ni ke LPPKN bila-bila masa aje, ok, tak de masalah! Ya Allah ....... macam kelu lidah akak, tak terkata!!! Masuk aje dalam kereta akak terus cium tangan pakwe akak, akak cium pipi dia sambil menangis.Dalam esakan air mata yang dah jatuh berguguran tu, akak ucapkan berbanyak terima kasih kerana dia telah sama-sama mendoakan kesejahteraan kesihatan akak. Pada ketika itu akak teringat kata-kata doktor di klinik kulit HSA semasa akak dalam proses pemulihan kelmarin, kalau tak silap akak doktor tu ada sebut ubat psoriasis yang akak ambil masa tu adalah anti cancer. Lihatlah rahmat yang Allah beri buat akak! Bila akak baca laporan tu, disarankan untuk dibuat ujian ini secara berkala untuk tempoh 1 & 2 tahun lagi. Sekarang tiada, tidak bermakna kita abaikan kesihatan kita. Perlu ambil sikap dan langkah pencegahan dan berjaga-jaga!


Kepada kaum wanita sekelian, ambillah peluang yang diberikan oleh Kerajaan melalui pengumuman budget 2013 yang lalu ...... Ada disebut peruntukkan tentang ujian mammogram secara percuma untuk tahun 2013, cuma akak tak ingat jumlahnya berapa, yang disalurkan melalui Kementerian Pembangunan Wanita dan Masyarakat! Dan petang ini, InsyaAllah akak akan ke LPPKN untuk hantar hasil ujian .......

Selain dari itu, akak juga buat ujian Pap Smear sehari sebelum puasa kelmarin. Dimaklumkan jika dalam tempoh sebulan tidak dihubungi oleh pihak LPPKN, bermakna tiada masalah. Dan Alhamdullillah ... sehingga kini adalah baik!

Tujuan akak berkongsi kisah akak disini bukanlah untuk mendabik dada yang akak ni bebas dari penyakit merbahaya, tetapi akak ingin menarik minat kaum wanita untuk mengambil peluang yang ada dan peka dengan kesihatan masing-masing. Bagi akak, setiap detik yang Allah kurniakan untuk kita, kita wajar hargainya dengan penuh rasa syukur dan sebagai manusia kita semua tak lepas dari melakukan dosa, maka selagi Allah masih memberi ruang dan peluang kepada kita untuk terus bertaubat dan beramal, ambillah peluang yang Allah berikan ini buat kita. Allah masih sayangkan kita! Sebelum segala nikmat ini ditarik oleh Allah s.w.t., tak rugi jika kita sentiasa saling ingat-mengingati di antara satu sama lain!

Ya Allah .... sesungguh aku sangat bersyukur kerana Engkau masih sayangkan aku dan masih memberi aku peluang untuk terus beramal dan bertaubat! Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui Maha Pengasih dan Maha Penyayang ..... Amin ..... 

-InaChomel-

Tuesday, October 23, 2012

IMAN MENANG TEMPAT KE-3! TAHNIAH .....

Salam sume,

Entry kedua untuk hari ini adalah .... kisah kejayaan Iman memenangi Pertandingan Buku Skrap Tulisan Jawi anjuran Utusan Melayu. Syukur alhamdullillah ... daripada 1000 lebih penyertaan dari seluruh Malaysia, Iman berjaya memenangi tempat ke-3! Rezeki ......

Gambar ini dah lama akak simpan, cuma tunggu keputusannye aje .... baru akak bercadang nak upload N3 ni! Walaupun tempat ke-3, kami sekeluarga bersyukur .... bukan senang rasanya first time masuk pertandingan untuk seluruh Malaysia. Ini adalah kali kedua penganjuran oleh Utusan Melayu. Last year cuma 800 lebih sahaja penyertaannya, tapi tahun ini makin mendapat sambutan! Pertandingan ini pun Iman yang terbaca masa balik kampung bulan Mei lalu, dia excited mintak akak tolong dia buatkan!

Konsep dan idea untuk buat buku skrap ni akak yang bantu dia, tapi dari segi tulisan jawi dan terjemahan dari rumi ke jawi dia buat sendiri 100%. So bila dah siap, akak bantu dia buat final arrangement ... macam pasangkan reben, sambungkan setiap mukasurat, pembungkusan dan penghantaran by my pakwe!

Kepada yang menang tempat pertama, tahniah! RM 2000! Kedua RM 1000, untuk Iman ketiga RM 500 & 20 hadiah saguhati bernilai RM100. Terima kasih Utusan Melayu kerana menganjurkan pertandingan ini untuk mengasah bakat kanak-kanak untuk memahirkan bacaan dan penulisan jawi!

Untuk gambar yang berkaitan dengan buku skrap ni bolehlah ke FB akak, gambo Iman dapat cek pun ada (diposkan melalui NationWide Express).

Inilah buku skrap yang dihasilkan dari kotak pizza. Sebab tema yang dipilih adalah 
Makanan Tradisi Rakyat Malaysia!

-InaChomel-

PSORIASIS ASSOCIATION OF JOHORE

Salam sume ....

Semoga rakan blogger dan pembaca blog akak sekelian berada dalam keadaan sihat sejahtera!

Waahhhh ... hujung minggu yang baru berlalu ni akak sangat busy u! Busy dengan agenda yang tetiba datang tanpa dirancang! This is my first contribution in this activity organized by PAJ @ Psoriasis Association of Johore. Held at KSL Hotel Johor Bahru, this event really made me happy and enjoyed!

Cantik tak lukisan kat atas tu? Haa ... tulah lukisan yang akak warnakan! Sebagai pesakit psoriasis, all of us took part as painter to the drawings divided into 9 pieces! Wow! Really interesting. Dah berpuluh tahun tak memegang berus untuk mewarna, terkial-kial! However, I enjoyed! This coming Monday @ 29th of Oct. is World Psoriasis Day.

Tak pernah tahu pun tentang ni, tapi bila dijemput oleh Miss Lau last week, akak mulanya tak sure boleh hadir ke tidak. Tapi bila pakwe kata ok, akak pun pergi le bertiga ngan pakwe akak dan Iman (limits to 3 members per patient). Hotel KSL pulak adalah hotel baru di JB ni, so atas faktor tak pernah sampai ke sini pun ye jugak! Then, breakfast and lunch provided! So, tak de alasan kata tak nak pergi. No entry fees jugak! Cuma pada hari berkenaan diadakan pendaftaran untuk membership bagi PAJ. Just RM65 per member! So sekarang ni akak dah jadi member. Our President is Mdm. Suraya Anis, a lawyer and she also a psoriasis patient! Dapat kenal pesakit lain yang datang dari seluruh Johor. Ada yang datang dari Pagoh, Muar, Batu Pahat, Pasir Gudang dan ramai lagi.

Banyak lagi gambar menarik, tapi tak leh nak upload kat sini, so silalah ke FB akak! Iman dan pakwe akak pun ambil bahagian dalam aktiviti mewarna suka-suka! Keseluruhan majlis pada hari berkenaan ditaja oleh Abbot, salah satu pengeluar barangan kesihatan dan makanan kesihatan. Terima kasih to Abbot, looking forward for PAJ activities to be attend!



-InaChomel-

Monday, October 15, 2012

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES

Salam sume and a very good morning,

Wahhhh ..... makin meriah dunia blog sekarang ni, khususnya untuk blogger masakan ... makin banyak resepi baru, tak terkejar rasanya nak cuba satu persatu .......

Dah lama tak berblog, asyik tengok blog orang aje. Sejak akhir-akhir ni akak agak kurang aktif sikit nak upload N3. Cubaan membuat kuih-muih pun agak slow sikit disebabkan tapak tangan akak ni mula kering dan mengelupas sikit. So kalau agak lama kat dapur dan kerap guna sabun dan air, kulit mula sensitif! Bila selesai buat kerja dapur dan tangan dah kering, mulalah mengelupas kulit di tapak tangan ni dan kulit terasa kasar sangat! Tu yang akak slow down sikit.

Tapi dah namanya orang dapur, bila tak buat kerja dapur macam biasa, mulalah rasa semacam aje .... Lagipun sekarang ni musim hujan lebat, petir berdentum kuat! Nak guna oven pun takut!!! Nanti tengah bakar kuih ntah 'tripped' pulak letrik, mau bantat kuih tak jadik!!!

Anyway, akak sangat berkobar-kobar nak try buat kek ni sebab, versi dari dapur Rima akak dah try, yang ni macam ada dua kaler gitu, tu yang nak cuba jugak tuh!!! Yang ni akak dapat dari dapur CT Delima! Haaa ... sedap memang sedap, sebab very moist dan extra rasa coklat!!! Kenapa extra rasa coklat??? Sebab dia bubuh parutan coklat masakan in between two layer of the cake!!! Lepas tu tabur pulak ngan coklat chip, lebih menghairahkan lagi, akak saje jer bubuh hirisan badam, lebihan buat cookies raya tempohari! Cuma!!! Next time akak kena kurangkan penggunaan esen pisang tuh!!! Setiap kali sedawa, bau dan rasa esen pisang tu menguasai rongga tekak nih!!! Tapikan, kalau tengok resepi CT Delima yang akak CnP ni, ada kecelaruan sikit! Kat senarai bahan tu kata esen pisang, tapi kat cara-cara tu bubuh esen vanilla!?! Mana satu nak ikut??? Next, kalau cuba buat sekali lagi, bolehler try guna esen vanilla pulak! Anyway, kek ni sangat lembut dan very moist pada bahagian lapisan coklat tu!!! Memang sedap! Mari lihat resepi dari dapur CT nihhh!!! Sebelum tu, akak nak bagi tau, akak buat 4 adunan sebab nak habiskan stok pisang yang dah terlampau banyak! So dapat 2 loyang saiz 10 x 10 x 2. Cun ajer ketebalan kek tu. Dan satu lagi ..... potong kek tu jangan nipis-nipis, potong lebih kurang saiz 2 x 3 cm sebab kek ni agak berderai bila dipotong, macam kata CT kat dalam blog dia ..... Cuba ye!


CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Sumber : Che CT Delima

Bahan-bahan:
  • 113 gm mentega - dilembutkan
  • 3/4 cawan gula kaster
  • 1 biji telur A - dipukul ringan
  • 1 camca teh esen pisang - next time kalau buat sekali lagi kena kurangkan kepada 1/2 sudu teh.
  • 1 1/2 cawan pisang masak - dilecek halus
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 cawan cip coklat
Hiasan :
  • 50 gm coklat masakan
  • Hirisan badam - akak tambah
Cara-cara:

1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya. Pastikan loyang digris dengan mentega dan dilapikkan dengan kertas minyak ye!
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi. Akak bakar agak lama sikit, hampir 1 jam sebab nak elakkan permukaan kek merekah dek api bahagian atas jika suhu agak tinggi. Anyway ikut kesesuaian oven masing-masing!
-InaChomel-

Wednesday, October 3, 2012

BUKU MASAKAN ARWAH CIKGU AWANG! ORANG JOHOR PASTI TAU ....


Salam sume & selamat pagi .....

Dah sarapan? Pagi ni akak dah sarapan awal! Sebab? Biasaler .... kalau masih ada waktu, akak & pakwe akak akan minum awal, malas nak keluar masuk ofis bila matahari sudah mula naik! Lagipun kalau keluar minum jam 10 nanti biasanye ramai orang, nak menunggu makanan yang di'order' sampai punyelah lama .... Tapi kekadang tu keluar jugak jam 10, sebab tak sempat, dah lambat nak slide-in.

Pagi ni akak tak de resepi nak dikongsikan, tapi nak kongsi kisah buku masakan ni ..... Haaa .... buku ni dah lama akak tunggu! Tunggu dirumikan resepi yang ada dalam buku ini. Bagi orang lama especially orang Johor, lebih khusus lagi disekitar JB, nama Cikgu Awang sangat popular sekitar tahun 50an dulu. Kalau tanya akak pun, baru ni lah akak tengok wajah Cikgu Awang dari buku masakan ini. Sebelum ni kenal nama aje, tak pernah tengok pun orangnya.

Tapi ..... kalau zaman mak dan atuk pompuan akak, memang Cikgu Awang ni sangat masyhur sebagai tukang masak khususnya untuk majlis Diraja Johor pada ketika itu. Kata mak akak, arwah atuk pompuan sebelah abah belajar memasak lagi dengan Cikgu Awang nih! Dan, baru-baru ni, kisah penerbitan dan pelancaran buku ini ada disiarkan di rancangan Nona TV3 2 minggu yang lalu oleh cucu-cucu Cikgu Awang. Mak akak pun ada beritau pasal buku ni. Kalau dilihat pada versi asal tulisan jawi buku masakan ini, bahasa dan ayat yang digunakan sangat teratur. Mak dan atuk akak ada buku asal versi tulisan jawi ni, tapi dah lusuh dan koyak serta terbarai helaian mukasuratnya. Akak pun ada juga semak resepi dari buku ini, mencabar seh baca tulisan jawi dulu-dulu. Merangkak-rangkak, maklumlah dah lama dan jarang baca bacaan dari naskhah tulisan jawi walaupun sekolah agama dulu sampai darjah 6!


Yang menarik tentang buku ini adalah mengenai masakan Johor dan masakan orang dulu-dulu yang jarang dapat kita jumpa sekarang ini. Kalau ada punkita jumpa, mungkin bukan resepi asal, telah diubah suai untuk menepati citarasa masa kini. Paling authentic adalah resepi masakan Arab dan Johor yang akak sempat lihat sekali lalu semalam. Mak akak pernah cakap, kalau ikut masakan dari buku Cikgu Awang ni, cara memasaknya sangat berhalus, masak dalam tempoh yang lama supaya masakan tak mudah basi dan warna kuah cantik. Kita sekarang ni bila masak jarang menitikberatkan warna masakan, tapi orang dulu-dulu kalau masak, jenis ikan yang digunakan untuk buat kuah laksa johor misalnye, mesti pilih ikan parang supaya kuah laksa warnanya cantik. Dan sampai sekarang pun, mak akak kalau buat laksa johor memang tak pernah guna ikan selain dari ikan parang yang banyak tulang tuhh!!!


Actually, ni lah first time akak beli barang secara online. Selama ni bila nak beli online macam tak berapa yakin jek!!! Tapi bila buku ni memang tak de dijual langsung di mana-mana kedai buku, akak yakinkan diri beli secara online kerana keinginan yang sangat tinggi untuk memiliki senaskhah buku masakan yang sangat ditunggu hasilnya dalam versi rumi. Kalau versi jawi dulu, sukatannya pun dalam sukatan lama .... kati & tahil! Walaupun moden, namun design background kertas untuk tulisan resepi dalam buku ini seolah-olah kertas lama. Cantik dan sangat antik buku ini pada pandangan akak!


Kepada yang berminat, silalah beli, tak rugi pastinya! RM 130.00 senaskhah. Ilmu dari orang lama sebenarnya bukan senang kita nak dapat, especially dalam bidang masakan. Tak semua orang sudi nak berkongsi dengan kita. Kalau sedap, pasti ramai yang lebih suka berahsia! Akak order hari Jumaat lepas, hari Isnin buku ni dah sampai! Cepatkan!?!

Ok, kalau nak order, silalah ke URL berikut : Nostalgia Meda Selera. Bayar guna kad kredit boleh, bank-in di Affin Bank pun boleh! Yang pasti jangan ketinggalan untuk memiliki buku ini, mungkin hari ini kita bukan orangnye yang rajin memasak, esok lusa mungkin pintu hati kita terbuka untuk mencuba dan pada ketika itu tiada rujukan yang kita nak gunakan sebagai panduan. Maka, dari sekaranglah kita kumpulkan ilmu ini untuk rujukan kita di masa hadapan .... Akak pun sedang mengumpul buku masakan dari masa ke semasa. Nak beli sekaligus mau kopak poket ni .... buku masakan bukannya murah! Yang pasti bila beli buku ambil resit, nanti boleh claim untuk income tax!!!

-InaChomel-

Tuesday, October 2, 2012

PUDING KEJU .... SEDAPPPPP!

Salam sume,

Hai ... nampak gayanye makin lama makin jarak masa akak dapat upload N3 kat sini .... Masa itu sangat mencemburui diriku ini ... ahaks, ahaks, ahaks .... perasan seh!!!!!!!!!!!!!!

Walau apa pun, semoga rakan blogger yang lain sihat! Walau pun tak upload N3, akak masih follow blogger lain yang aktif meng'update' blog mereka. Kepada Kak Ummi Kuantan yang sekarang ni sedang berada di Tanah Suci Mekah kerana menunaikan iabadah haji, semoga selamat pergi dan selamat kembali, dikurniakan Allah kesihatan yang sihat untuk beribadah serta mendapat haji yang mabrur! Kepada blogger lain yang turut sama menunaikan ibadah haji pada tahun ini, akak turut mendoakan kesejahteraan mereka juga. Mudah-mudahan ditahun akan datang rezeki kita pulak! InsyaAllah ....

Kepada blogger MasamManis, Pn. Azlita, tahniah kerana melangkah setapak lagi dalam dunia masakan apabila terpilih antara 55 peserta akhir The Celcom Cupcake Challenge baru-baru ini. Tahniah! Walau pun bukan antara 3 pemenang utam, tapi penyertaan dan pengalaman itu lebih berharga. Sekurang-kurangnya kembali ke JB dengan saguhati dari LG! Tahniah ye ... akak suka tengok hasil kerja tangan Pn. Azlita, kemas! My personal opinion, design Pn. Azlita much better and creative, but ... the result is FINAL!

Oklah ... today akak nak share 1 lagi resepi yang akak cuba masa hujung minggu lepas! Yang ni akak dapat dari blog Paty's Kitchen. Tapi resepi Kak Pat tak letak kat situ, akak pun ke rumah asal resepi ni dihasilkan ... nahhh tu dia .....memang sedap. Lemak, manis, masin semuanya secukup rasa dan seimbang, cuma next time bila akak buat puding ni, akak akan blend sekali biskut ngan bancuhan air susu sebab bila bancuh guna senduk, biskut tu berbintil-bintil dan susah nak larutkan dalam bancuhan susu ... Tapi bab rasa memang tip-top. Kalau tengok betul-betul, tekstur puding akak ni ada bintik-bintik, tulah dia biskut yang tak larut dalam bancuhan susu tu ... Anyway, jangan lupa mencuba, gerenti sedap, dah tu senang lak pulak! Jom tengok resepi ni ......

PUDING KEJU
Sumber : AlongRoz@HomeKreation
Saiz 8" persegi
  • 13g Serbuk Agar-Agar
  • 1 liter Air
  • 120g Gula
  • 3 biji Telur
  • 120-150g Biskut Cheese - blend halus
  • 1 sb Tepung Kastad
  • 400ml Susu Cair
  • 200g Susu Pekat
  • 50g Mentega
  • Fruit cocktail --- akak tambah sendiri .....
Cara penyediaan :-
  • Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
  • Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
  • Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
  • Masukkan susu & kacau sebati.
  • Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  • Masukkan mentega sehingga sebati.
  • Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
  • Sejukkan sebelum di hidangkan.
Last but not least, last weekend kami raikan birthday anak kami yang kedua, Nur Amalina, just simple lunch! Tak sempat pun nak buat kek, beli aje! Akak masak nasi putih, lauk tomyam ayam, ikan kerapu masam manis dan udang goreng kunyit. Akak beli otak-otak dan bakar sendiri, lebih murah dan muai!!! Pencuci mulut, puding keju ler .... dan air laici blue ocean, pasal apa blue ocean ..... akak bubuh pewarna biru, tapi lupa lak nak snap gambo, dah lapor gila masa tu, tak sabar nak balun makanan atas meja tuhhh! 
Ok, jom tengok gambo kat bawah ni ....

 Jemput makan sume .... dah habis pun!!!

Happy Birthday Amalina ...
-InaChomel-

Monday, September 24, 2012

FRENCH TOAST


Salam sume,

Hai, dah lama tak on-air kan!? Ntah ler, semenjak akhir-akhir ni malas bebenor nak berblog. Bukannye tak rindu .... hari-hari rindu akak ni berombak ;P .... tapi memang langsung tak de mood nak berblog. Idea nak nak berkarya pun macam blurrrrr ...

Nak kata sibuk sangat tu tak lah, cuma tahun ni undangan open-house yang tak dijangka-jangka datang mencurah-curah. Makin nak abis raya makin ramai yang menjemput! Ada sekali tu, seminggu langsung akak tak jenguk dapur! Jadi macam tak de bende aje yang nak dikongsi untuk segmen masak-masak. Kenduri kahwin jangan citer ler, minggu lepas aje dapat rehat, tak de jemputan! Tengok nasi beriyani pun dah fobia! Dan sekarang ni dah sibuk lak dengan orang ke Mekah! Tak lama lagi dah jempa semula AidilAdha ... cepat aje masa berlalu, kita aje tak masih tak nyempat sana-sini!!!

Lepas raya ni, kat ofis lak sibuk dengan projek 5S. Selagi tak siap, kepala ni memang bengang aje fikir apa lagi yang nak kena buat! Nampak macam mudah, tapi kerjanye agak rumit! Nak fikir label apa nak tampal, nak seragamkan format, dan paling susah nak pantau keseluruhan projek ni ..... Minda penat nak fikir!

Kat umah lak, si Iman dah sibuk tanya bila nak pegi Legoland??? Nak masuk ke sana tu bukannya murah! Dah alang-alang dekat ni kena pegi, sesekali rehatkan minda! Tapi nak kena kumpul duit dulu nih!!! Tiket masuk tu satu hal, dah masuk dalam tu bukan buleh ronda jer, kocek kena kembung gak! Maklumlah, ada outlet lagi dat dalam tuh! Datang keja-kejap aje rugilah, dahlah tiket mahal! Dok dalam tu lelama pun takkan jadi nak meronda jer, perut nak diisi gak!!! Gamaknye sekarang ni anak-anak dah tak main ler santai-santai kat kebun bunga dan taman riadah! Itu kira dia orang punye agenda tiap petang sebab kat taman perumahan sekarang dah ada taman riadah untuk santai dan bersenam! Makanye, mak bapak sekarang kena kerja keras carik duit extra untuk ke taman tema pulak!!! Amacam? Budget Jumaat ni ada can tak dapat bonus lagi? Kalau ada alhamdullilah .... tak tak de pun syukur jugak. Lepas umum dapat bonus, memanjang aje harga barang naik! Bosan seh!!! Dia orang ni saja jer nak ambik kesempatan, kalau nak naik harga tu patut-patut ler ..... bonus tu nak buat persiapan sekolah tahun depan. Sekarang ni kalau budak sekolah, satu anak kalau tak RM 200++ memang tak sekolah ler jawabnye .... dengan yurang, beli buku, kekadang nak tukar baju, beg sekolah, kasut yang sudah pasti kena beli baru. Tapi itu semua biasa untuk yang ada anak bersekolah, selagi anak-anak berminat dan berusaha untuk berjaya, mak bapak memang akan usahakan duit untuk anak bersekolah dan menimba ilmu! Itu pengalaman akak ler, orang lain tak tau macam mana pulak!??

Oklah, dah lama tak on-air, banyak lak membebelnya pagi ni! Sebelum start kerja .... baru nak start kerja .... macam mana ler kerajaan nak beri bonus, nak dekat pukul 9 baru nak start keje!!! Hai maklum ler ... enjin baru nak panas! Meh tengok resepi roti ni yang sangat mudah dan sesuai untuk minum pagi dan petang. Lagi sedap makan masa panas-panas! Cun nak! Kat mana-mana boleh jumpa resepi senang ni, cuma cara kita mengayakannye aje macam mana, ikut suka hati .....

FRENCH TOAST
  • Roti sandwich
  • Jem kacang, buah-buahan atau coklat - ikut suka
  • 3 biji telur
  • 2-3 sudu besar susu segar - akak guna low fat milk
  • Secubit garam
  • Secubit lada sulah
  • Mentega untuk menggoreng
Cara penyediaan :-
  • Sapukan jem pada roti dan tekap satu lagi roti. Potong empat atau dua, ikut suka.
  • Pukul telur bersama susu segar, garam dan lada sulah.
  • Panaskan kuali non-stick dengan sedikit mentega.
  • Celup roti dalam bancuhan telur dan goreng hingga keperangan.
  • Angkat dan toskan pada tisu untuk serapan minyak.

Senangkan. Akak guna jem kacang, so rasanye agak masin. Akak sapu sikit jem buah-buahan masa nak makan, ada rasa masin, masam dan manis. Lepas tu bilas ngan air jarang! Cun! ;o.

-InaChomel-

Tuesday, September 11, 2012

JEMPUTAN SANA SINI .....


Salam,

Lama sudah menyepi diri .... nak kembalikan mood berblog ni dari hari ke hari memang susah! Raya tahun ni macam banyak sangat agenda. Sana sini tak menyempat! Nak beraya pun macam tak de mood. Sempat gi raya ke rumah insan-insan penting jer ... Yang lain tu memang langsung tak dapat nak pegi. Jemputan kahwin, open house ... sana sini ... itu pun ada yang tak dapat nak pegi. Yang dah bersungguh menjemput tu, akak pegi jugak, nanti kecik hati lah pulak. Yang tak dapat nak pegi tu janganlah kecik hati, memang tak larat nak pegi ....

Kali ni raya, akak sibuk dengan anak-anak yang naik cuti raya terus ada exam. Nak beraya sakan pun kesian kat dia orang nak study! Cousin akak pun ada yang melangsungkan perkahwinan .... Especially to Suhailah a.k.a Amoy .... Selamat Pengantin Baru, semoga kekal ke anak cucu ... dan berbahagia hingga ke akhir hayat .... Gambo kat atas nuuuu, tulah bunga pahar majlis Amoy!

Sabtu lepas adalah majlis kahwin Amoy! Hari Jumaat pulak adalah majlis nikah. Meriah dan yang seronok dapat jumpa saudara mara jauh dan dekat. Atuk sedara dan aunty dari Indonesia pun datang .... all cousins boleh dikatakan ada, uncle and aunty yang jauh kat sini pun datang almost all! Penat tapi seronok! Macam tulah kerja kahwin ni, memang penat, tapi meriah dan seronok tu yang sukar kita nak lupakan!

Kali ni akak diserang cirit-birit pulak! Hari Ahad lepas, langsung tak leh makan, bila makan aje muntah. Perut memang tak berapa nak selesa ... sudahnye masak bubur putih makan ngan sayur sup. Sebab perut dah kosong sangat dan akak kena makan ubat ... tu yang digagahkan juga tu masak bubur. Lepas tu terus tumbang! Semalam datang kerja pun lesu ... nak gi sarapan pun takut nak makan sembarangan. Belum berapa ok perut ni ..... And, this week, Isni samapai Ahad penuh dengan jemputan open house & kenduri kahwin .... tak taulah dapat pergi semua ke tak .... Kalau tak dapat pergi, ampun dan maaf ler tuan rumah, tak de rezeki bukannya tak sudi!

Ok, last but not least, ni adalah gambo majlis nikah Amoy & Aidil .....

Duduk belakang : Aidil & Amoy
Duduk depan : Abah, mak, Iman, akak & pakwe I .... silau sehhh!!!
-InaChomel-

Thursday, August 16, 2012

SAMPERIT PANDAN ... LAST KOPEK!

Salam sume,

Wahhhh .... rata-rata blogger dah makin sibuk nampak gayanye .... Post N3 pun dah tak berapa rancak gamaknye ... Satu dua blogger aje yang aktif mempamerkan air tangan masing-masing. Yang lain sibuk agaknye dengan persiapan raya!

Akak pun dah hampir seminggu tak sempat nak update N3 baru. Sibuk uruskan mak dan abah yang beraya di rumah adik akak. Sibuk packing barang dan cari barang yang dipesan adik lelaki akak. Rumah pun tak abis kemas lagi nih! Petang ni pulak ada jiran yang tempah kek marble 3 loyang. Macam lipas kudung ngko, kaki ni sakit gak, tapi kena gagahkan dan kuatkan semangat nihh!!! Esok lak lepas solat Jumaat dah nak balik kampung pak we akak kat Melaka. Agak-agak sampai sana dah hampir nak berbuka. Tengoklah, esok kalau jalan tak sesak dengan kenderaan yang menderu di highway, sempat sampai seperti yang dirancang. Tapi sebelah pagi tu akak akan ke kubur dulu ziarah arwah baby Mohammad. Lepas tu hantar kuih kat umah atuk sedara, singgah umah mak siram pokok dia kejap, then baru balik umah untuk rehat jap. Ramadhan hampir berlalu, Syawal kian menjelang, semoga Ramadhan kali ini memberi kita seribu rahmat dan syafaat buat diri kita dan keluarga. Kepada yang akan pulang ke kampung halaman, berhati-hati ketika memandu, semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju dengan senyuman yang terukir diwajah mereka yang merindui kamu .....

Ok, ini biskut last kopek! Apasal???? Last minute akak buat untuk anak sedara akak di Brunei yang suka kat kuih ni sesangat. Dia gelar biskut ni rainbow biscuits! Sebab ada manik warna-warni tu ..... So akak dah kirim kuih ni thru my mom, harap-harap semuanye ok aje kat sana ....

Well, tanpa membuang masa, marilah lihat resepi dari dapur Naz COSK ni. Biskut yang senang lagi cepat siap!!! Biskut macam ni akak suka buat, sebab???? Senang dan cepat siap!!!

SEMPERIT PANDAN

Bahan A :
  • 200 gm mentega
  • 100 gm gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 tsp pes pandan (Naz letak 1 tsp pandan emulco)
  • 1/2 tsp pewarna hijau
Bahan B :
  • 250 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung jagung
  • 30 gm tepung kastad
Hiasan :
  • Coklat masakan putih dan gula manik 
Cara-cara :
  1. Sebatikan bahan-bahan A.
  2. Masukkan B dan uli rata.
  3. Gunakan acuan dan paipkan adunan. (Naz paip dan potong adunan kepada 1.5 inci setiap satu).
  4. Bakar selama 15 minit dengan suhu 160C.
  5. Sejukkan biskut dan celup hujung biskut dengan coklat putih dan tabur dengan gula manik.
NOTA :
  • Naz tak celupkan ke dalam coklat putih tapi cuma taburkan gula manik sebelum membakar biskut supaya manik-manik tu melekat pada biskut.
-InaChomel-
 

Friday, August 10, 2012

SWISS RING


Salam sume,

Yang kedua untuk hari ini .....

Akak dah janjikan semalam nak share 2 resepi hari ini. Biskut ni adalah biskut tradisi mak akak. Tiap tahun dia mesti buat biskut ni!

Resepi ni diambil dari majalah Wanita keluaran tahun 80an dulu. Akak pun dah tak ingat tahun bila. Tapi biskut ni memang sedap. Rasa lemak dan manisnye seimbang. Cuma kena pandai adjust tepung sebab resepi asal biskut ni memang lembik giler. Kena tambah tepung naik sendiri sikit demi sikit asal boleh dicanai doh tu ...

Satu lagi, biskut ni bila dibakar akan mengembang, jadi kalau nak cuba, silalah pilih acuan yang saiznye kecil. Dan sapukan loyang dengan butter supya mudah ditanggalkan, sebab biskut ni agak rapuh.

Kepada yang ingin mencuba, akak sertakan resepi kat sini. So, takat ni aje resepi biskut raya kak, jadi 5 jenis biskut tahun ni. Yang lain kuih goreng-goreng akak beli aje ..... Selamat mencuba!

SWISS RING
Sumber : Majalah Wanita

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung kotak @ tepung naik sendiri
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan mentega
  • 2 butir kuning telur
  • 1 butir kuning telur – untuk sapuan bahagian atas biskut
  • Badan hiris untuk hiasan
Cara-cara
  • Gaulkan mentega dan gula.
  • Masukkan tepung kotak dan tepung kastard.
  • Canai dan terap. Sapu kuning telur dan hias dengan hirisan badam
  • Adunan jika lembik, tambahkan tepung kotak sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekit lagi.
-InaChomel-

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)

Salam sume,

Amacam semangat nak raya tahun ni? Berkobar-kobar? Ke suram? Ke macam-macam rasa ada? Hummm .... apa pun, sambutan Syawal yang bakal menjelang tiba ni wajar disambut dengan gembira walau apa juga keadaan kita. Sikit ke, banyak ke, sambutan Syawal pasti membuka lembaran baru dalam hidup kita semua. Pada hari inilah kita saling bermaafan, jumpa saudara jauh dan dekat, dan yang paling penting kita mensyukuri atas segala nikmat yang Allah berikan buat kita semua. Saja-saja nak mintak maaf pada bulan biasa nanti orang kata buang tebiat pulak. Jadi ada kesempatan yang baik ni, bermaafanlah kita ....

Oklah, tak nak cakap banyak, nanti ada yang sedih lak baca tulisan akak pagi ni. Tak nak sedih-sedih, ceria ok!

Seperti yang dijanjikan, today satu lagi resepi untuk dikongsi bersama. Kali ni masih diceduk resepi ni dari dapaur Naz COSK. Memang sedap biskut ni. Kalau banyak kacang lagi sedap. Nak lagi sedap, letak kekacang yang mahal-mahal tu ... macam hazelnut, gajus, pecan dan sebagainya .... Akak cuma letak kacang tanah besar aje sebab kacang tu akak dah lama beli, bimbang rosak pula, dah membazir .... Kacang tanah pun sedap gak bila dah jadi biskut macam ni tau .... Bebudak ler feveret ngan biskut coklat macam ni! Cuma biskut ni resepinye taklah semanis biskut Famous Amos tu ... Try ler, tak rugi .... bak kata Naz pada penghujung coretan respi ni, setahun dia rugi sebab tak cuba buat biskut nih!!! Tengok! Betapa rugi korang kalau tak try buat! Baik korang try!!!!

Ok, disini akak CnP aje dari blog Naz .... terima kasih Naz kongsi resepi yang sedap ni ... akak panjangkan pulak respeinye kepada yang lain untuk mencuba ....

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)

Bahan-bahan ayak :
  • 280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
  • 10 gm (3 tsp) serbuk koko
  • 2 Tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 Tbsp susu tepung
  • Secubit garam
Bahan-bahan lain :
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm (1/2 cawan) coklat chip
  • 100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
Cara-cara :
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
NOTA DARI NAZ :
  • Naz tak letak pun kekacang atau kismis di dalam adunan kerana dengan coklat chip saja pun dah MELETOPZZZZ rasa biskut ni. Lagi pun Husna tak berapa gemar makanan yang ada kekacang di dalamnya.
  • Rasanya kalau nak letak kekacang di dalam adunan, elok dikurangkan coklat cip sedikit kerana satu keping biskut ni, penuh dengan coklat cipnya. Cadangan Naz: 50 gm coklat cip dan 50 gm kekacang.
  • Cubalah buat biskut ni.. Tak rugi mencubanya.. Kalau tak cuba dah rugi macam Naz(setahun Naz rugi tu).
 -InaChomel-

Thursday, August 9, 2012

BISKUT NESTUM

Salam,

Sebelum melabuhkan tirai blog untuk hari ini, kebetulan ada masa ni, akak nak share satu lagi resepi biskut raya yang pada akak tak kurang hebat dari segi rasanye!

Kali ni akak ronda kat blog Naz pulak dari Cute Oven Small Kitchen. Dah agak lama akak cari resepi biskut nestum ni, tapi kebetulan ari tu terjumpa di blog Naz, terus aje akak print resepi ni.

Memang mudah, dahlah tu, sedap pulak! Petua dari akak, kalau nak sedap lagi, potongan ceri untuk hiasan tu bior besor sikit, lagi sedap ngko. Biskut ni muai dan akak memang buat banyak ari tu sebab nak beri mak dan mertua sikit. Jadi puas le makan biskut ni semasa membakar ari tu .... Tulah untungnya buat biskut sebelum puasa, dapat makan yang baru siap dibakar .... ceiittt ... macam bebudak ler pulak!!!

Yang pasti, korang memang takkan nyesal punye kalau buat biskut ni! Nak lihat yang Naz buat, silalah ke blog Naz disini!

Ok, ler, esok jumpa lagi dengan 2 lagi resepi biskut kalau akak sempat upload yea .... Petang ni nak gi collect cakui yang pakwe akak tempah untuk hantar ke masjid, untuk morei nanti, ari ni giliran penghuni jalan @#%&* kena sumbang makanan untuk morei! Jumpa esok ...... yang ni versi CnP aje ....

CRUNCHY NESTUM COOKIES (BISKUT NESTUM RANGUP)
RECIPE BY : Naz @ COSK
Bahan-bahan A :
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 2/3 - 1 cawan bijirin NESTUM original - dikisar halus
  • 1 cawan bijirin NESTUM original - tak perlu dikisar
Bahan-bahan B :
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
  • Bijirin NESTUM secukupnya - letakkan di dalam sebiji pinggan
  • Buah ceri yang dipotong kecil
1. Golekkan bebola ke dalam bijirin nestum.
2. Susun di atas dulang pembakar.
3. Tekan bebola dengan garfu dan kemudian tekan potongan ceri di atasnya.
4. Biskut yang telah dibakar. 
Cara penyediaan :
  1. Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
  3. Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Keluarkan adunan dari peti sejuk. Cubit sedikit adunan dan bulat-bulatkan menjadi bebola. Golekkan bebola-bebola ini di dalam pinggan berisi bijirin nestum. 
  5. Susun bebola-bebola ini di atas dulang pembakar yang telah dilapik dengan kertas kalis minyak. Tekan sedikit bebola-bebola ini dengan hujung garfu agar leper sedikit. 
  6. Ambil buah ceri dan tekankan di tengah-tengah doh sebagai hiasan.
  7. Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
 -InaChomel-

BISKUT CORNFLAKES BIJAN HITAM ... BON APPETIT

Salam, salam & salam ...

Seperti yang dijanjikan .... minggu ni akak akan upload N3 pasal biskut raya. Dah lama biskut ni akak buat, dari sebelum puasa lagi .... tapi baru semalam akak sempat snap gambo bahana tak de masa dan malas nak cari setting untuk shoot gambo ....

Makanye, semalam dengan semangat dan perkasa akak rajinkan diri untuk snap gambo ni kat bilik tingkat bawah. Kat gambo ni korang nampak macam hensem aje kan!!! Tapi hakikat yang sebenor nye ... kat bilik bawah tu macam tongkang karam, penuh dengan barang mainan si Iman, kotak buku dan nota masa belajar dulu dan lain-lain harta karun yang tak sempat nak dibuat kemas-buang!!! Tapi tak pe, yang penting gambo tu mengundang minat korang nak try buat ......

Kali ni biskut yang akak nak cite diambil ari buku masakan yang akak beli entah dah berapa lama dari Plaza Angsana. Beli memang rajin, menerainye ntah bila ... mau makan tahun gak tu kalau tak betul-betul rajin!!! Biskut ni pada akak, sedap sebab rasanye lemak, ditambah pulak dengan rasa dari bijan hitam yang ditabur kat dalam biskut tuh! Jomlah tengok resepi, cakap lebih-lebih tapi tak cuba pun tak guna kan??? Hujung minggu ni baik korang try ....

BISKUT CORNFLAKES BIJAN HITAM
Sumber : Buku masakan Asmah Laili ... Minta Ampun Sedapnya ...... terbitan Q-Zeen.
  • 250 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 1 biji telur 'A'
  • 375 tepung gandum @ top flour - diayak
  • 1 sudu teh baking powder - diayak
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 40 gm bijan hitam disangai sebentar
  • 150 gm cornflakes dihancurkan sedikit
Cara penyediaan :-
  • Pukul mentega, gula kastor dan vanilla dengan kelajuan yang tinggi selama 3 minit atau sehingga kembang.
  • Masukan telur, pukul lagi selama 2 minit.
  • Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung dan baking powder, bijan hitam serta cornflakes, dan pukul lagi selama 2 minit.
  • Bentukkan doh seperti bebola kecil dan ataur dalam dulang yang telah digriskan dengan mentega. Tekan dengan garfu untuk mendapat bentuk yang leper sedikit. Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 170 darjah celcius.
 
Tak rugi beli buku ni, cuma RM 67.90 aje. Selain biskut ada juga resepi masakan lain seperti nasi & lauk-pauk. Satu lagi biskut yang akak try dari buku ni adalah biskut ada manik warna-warni kat dalam gambo tu, tapi tak berapa menjadi. Bila dah tak menjadi, akak tak upload ler ....

-InaChomel-

DANISH BUTTER COOKIES ...

Salam sume,

Waaahhh ...dah semakin hangat dan meriah sambutan Aidilfitri di sana sini .... Kat ofis ni pun dah dibuat hiasan lampu kelip-kelip dan kad ucapan serta ketupat reben oleh staf akak. Lagu raya dah makin galak berkumandang di radio. Mood raya dah semakin menguasai diri nampak gayanye nihhhh ..... Mengalahkan bebudak pulak!!!

Yelahh ..... biasanye bila nak sambut raya, kaum ibulah paling sibuk dengan memikirkan mana yang perlu disediakan untuk sambutan Syawal. Sebab tu tahun ni akak siapkan semuanya awal! Jadi dapatlah akak sediakan juadah berbuka yang meriah sikit pada hujung minggu. Kalau tak, masa hujung minggu ler nak buat kuih, masa tu jugalah nak masa untuk iftar! Weeeiiiii ... mau patah riuk dibuatnye, semua nak dibuat, tak terkejar akak! Belajar dari pengalaman tahun lepas kan! Maka tahun ni akak dah siap sedia dari awal lagi. Yang senangnya bukan orang lain, akak jugak! Jadi dapatlah akak ambil masa hujung minggu untuk membeli-belah serba sedikit persiapan raya seperti alas meja dan aksesori lain. Itu pun dah berapa kali raya baru berkesempatan nak beli yang baru, kalau tak pakai jer lah yang lama .....

Ok, kali ni nak share resepi biskut raya yang totally akak buat lain dari yang lepas. Kali ni akak try beberapa resepi baru yang tidak mengecewakan langsung, malah memang diakui sedap 100%. Tak caye sedap!? Kalau tak caye, korang try ler buat, memang tak nyesal punye .... kalau korang malas nak buat tak leh ler nak kata .... kecuali korang datang beraya kat umah akak, baru dapat rase!!! Dah meh tengok resepi ni yang akak dapat dari dapur Rima di Singapore .... Cuma CnP aje ye .... senang nak faham, tak de yang susah pun, just try it, u will luv it .... trust me .... i like!!! Kalau nak tengok yang Rima buat, silalah klik pada nama Rima kat source tu ..... just look alike kjeldsens butter cookies!!!

DANISH BUTTER COOKIES
Source : Rima

Ingredients
  • 75g butter (I used Golden Churn canned butter)
  • 50g fine sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 1 egg yolk + 1/2 tsp vanilla essence (lightly beaten)
  • 150g cake flour (remove 1 tbsp)
  • pinch of baking powder
  • 1 tbsp skim milk powder
1 egg white
Dry Demerara sugar for sprinkling - akak guna gula pasir jer yang diwarna-warnikan .....

Method
  • Cream butter, sugar and salt with electric beater till pale and fluffy.
  • Add in egg yolk and beat till well incorporated.
  • Sieve in the flour and baking powder, add in the milk powder, use the lowest speed of your electric beater to combine. Mixture will be bread-crumbs like and will form a dough easily.
  • Put dough into a plastic bag and roll it into a flat sheet. 
  • Chill in the fridge till harden before cutting out the cookie. ... untuk second round, lebihan doh tu akak canai dan terus terap, tak masukkan dalam fridge semula, lambat ngko .... nak cepat habis punye kes!!!
  • Cut out cookie with cutter. Brush on some egg white and sprinkle dry demerara sugar on the surface.
  • Bake on a lined tray at 180C for 10 minutes in the middle rack and shift to the upper rack and bake a further 2 - 3 minutes to get the golden brown color. (i baked mine at 170C for 8mins).
-InaChomel-

Monday, August 6, 2012

HEAVENLY CHOCOLATE & OREO JELLY

Salam sume,

Monday Blues datang lagi .....

Suasana kat ofis sekarang ni sangat membosankan. Walau pun cuaca cantik kat luar sana tu, tapi mood ari ni tak berapa nak ok ... K.O!

Tapi nak share rasa bangga kat Datuk Lee Ching Wei! Tahniah! Tak dapat rangkul emas pertama Olimpik untuk Malaysia bukanlah satu perkara utama bagi akak. Tapi pada pandangan akak, semangat yang ditunjukkan untuk berjuang mendapatkan emas itu lebih penting. Pagi ni dari jauh akak dengar ramai orang kat ofis ni kata macam-macam sebab tak dapat emas! Tapi kalau kita pun belum tentu boleh dan kuat semangat macam Chong Wei! At least dia dah berusaha kan! Kalau dia main semalam sambil lewa aje, rasanye memang wajar dia dikritik untuk itu. Tapi akak yakin, dia lebih kecewa berbanding kita yang sekadar menonton aje di TV! Nak kritik orang memang mudah, sendiri belum tentu boleh ... Anyway, akak still nak wish Tahniah! Sekurang-kurangnya ada pingat untuk dibanggakan dari pulang dengan tangan kosong ..........

Ok, this morning, nak share resepi jelly yang akak mula jumpa kat blog Rima. Lepas tu akak jumpa gak kat blog Kak Nor Secubit Garam! Eeiii ... ni tak leh jadik ni! Sodap semacam aje jelly nih! Makanya, akak pun mencubalah pada hari Sabtu baru lepas ni ... Aaa .... memang sedap ngko. Nak-nak part putih yang ada beskut oreo tu. Memang meruntun jiwa betul!!! Akak buat 2 aduan, sekejap aje dah lenyap dari peti sejuk! Boleh buat lagi nanti, tapi nak try guna biskut berintikan peanut butter pulak, ada rasa masin-masin lemak sket! Boleh gitu??? Bolehhh ..... kita buat dia, pun masuk mulut kita jugak kan? Meh try, rugi korang tak try, dah lah senang, sedap pulak tuh!!! Kak Nor, saya CnP ye ....

HEAVENLY MILO/CHOCOLATE & OREO JELLY  @ AGAR-AGAR MILO/COKLAT LAPIS OREO
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz : 8" persegi
BAHAN2:
  • 1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
  • 750ml Air
  • 160g Gula ~ k.nor guna 140gm
  • 1 tin (400g) Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo ~ k.nor guna 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
  • Masak serbuk agar2 & air sehingga larut. - Masukkan gula & masak sehingga gula larut. - Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  • Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.
  • Tuangkan 1 cwn campuran milo/serbuk koko ke dlm acuan.
  • Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
  • Taburkan biskut oreo.
  • Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  • Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS: 
  • Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
  • Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
  • Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.

-InaChomel-