Monday, November 3, 2014

SESUDAH PUAS BERUSAHA MENUJU KEJAYAAN ... BUATLAH YANG TERBAIK!

Image credits to galleryhip.com

Salam sume,

Alhamdullillah ... masih diberi ruang dan peluang untuk terus bersama di blog ini! Dah makin sepi nampak gayanye .... 

Takpelah, yang penting masih lagi mengikuti perkembangan dunia blog. Ada masa boleh berbicara disini, kalau tak ronda-ronda ajelah blog lain untuk dapatkan info yang terbaru!

Buat anak-anak yang menduduki peperiksaan SPM pagi ni, semoga dipermudahkan dan terang hati ketika menjawab soalan peperiksaan! Apa-apa pun mulakanlah dengan ungkapan Bismillahhirrohmannirrahim ... mohonlah keberkatan dan hidayah dari Allah s.w.t. dalam apa juga yang hendak kita lakukan. 

Sesudah puas berusaha menuju kejayaan, pastikan anak-anak buat yang terbaik untuk mencapai kejayaan yang diidam-idamkan! HARAPAN! Bukan harapan kamu seorang saja, tapi besar menggunung lagi harapan ibu dan bapa untuk melihat kejayaan anak mereka! Selama hayat kita bersekolah dan menuntut ilmu sebelum melangkah ke mercu kejayaan, hadiahkanlah yang terbaik buat ibubapa yang telah banyak berusaha untuk anak-anak! Tak de ibubapa yang tidak suka melihat anak-anaknya berjaya, betul tak? Kalau ye pun ibubapa suka marah-marah dan membebel, itu tanda sayangnya mereka kat kita! Itulah cara tersirat untuk melihat kita berjaya dan menjadi manusia yang berguna! 

Mungkin ibubapa kita tidak sebijak kita, namun jangan pandang rendah pada mereka! Atau mungkin ibubapa kita insan yang berjaya, namun kebijaksanaan dan kejayaan mereka bukan perkara yang boleh menjadi waris kepada anak-anak mereka. Begitu juga kegagalan ibubapa kita ... itu semua bukan untuk diwarisi. Kitalah yang patut berusaha untuk kejayaan diri sendiri. Doa mereka lebih bermakna buat kita! Sehabis daya mereka berusaha menyediakan yang terbaik buat kita, alangkah manisnya jika kita juga dapat memberikan yang terbaik buat mereka! Itulah hadiah yang sangat terbaik dari kita!

Namun, jangan putus asa jika bukan kejayaan yang menanti kita! Sebab, banyak sudah kisah kejayaan anak-anak yang tidak mengenal erti putus asa yang berjaya dalam hidup mereka! Yang penting berusaha untuk menjadi insan yang berjaya! Erti berjaya bukan terletak pada kejayaan akademik semata, tapi ... usaha yang kita lakukan untuk menjadikan kehidupan ini bukan untuk disia-siakan! Kadang-kadang kita lupa, cemerlang dan bijak dalam akademik tapi cetek berfikir pada perkara mudah dalam kehidupan!

All the best, good luck and stay calm! Semoga kejayaan mengiring setiap usaha yang telah kita lakukan. Amin ...

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment