Thursday, September 29, 2011

TOMYAM

Salam,

Hai! Dah petang ni baru ada sikit masa nak santai-santai! Dengan cuaca yang mendung dan kejap2 cerah, nampaknye tak kering lagi ler baju satu amapaian kat umah tu ....

Rasanye petang tak banyak bende yang nak disongehkan. Cuma nak sambung kisah masak2 semalam.

Selain dari sayur sawi jepun, akak juga masak tomyam! Haaa .... ini feveret semua orang kat umah! Paling faveret ... my darling ler .... lepas solat isyak dia sambung bedal lagi 1 mangkuk penuh! Lepas makan aje dia dah pesan .... asingkan sikit dalam mangkuk, lepas isyak I nak sambung makan! Itulah .... kalau sedap dan kena pada tekak dia, bermangkuk2 dia boleh telan, kalau tak ....... macam ayam berak kapur jer .... tanya nak tambah ke tak? Macam2 alasan, kenyang ler .... kalau dah tak berkenan tu ... ada jer

Ok, jom kita teropong resepi mudah ni .....

TOMYAM
  • 6 ketul isi ayam - potong kecil-kecil
  • 15 batang cili padi - belah dua
  • 5 helai daun limau purut - koyak kasar2
  • 1 biji bawang besar - potong bulat kasar2
  • 3 batang serai - dititik
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 mangkuk sotong
  • 1 mangkuk udang
  • Carrot disagat nipis
  • Bunga kobis - potong sederhana kecil
  • Putik jagung - potong serong 
  • 3 kiub tomyam
  • Perahan air limau nipis
  • Air @ stok air rebusan udang, ayam atau daging
  • Minyak
  • Daun sup, daun bawang
  • Bawang goreng
  • Garam
  • Serbuk perasa

Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Tumis, serai, bawang besar, cili padi, daun limau purut dan bawang kisar hingga wangi dan garing.
  • Masukkan kiub tomyam. Kacau rata.
  • Masukkan isi ayam dan biar hingga separuh masak.
  • Masukkan air @ air rebusan, biar seketika hingga mendidih.
  • Masukkan perahan jus liamu nipis. Jangan terlampau masam, tapi mesti ada rasa masam-masam pedas!
  • Masukkan sotong dan udang.
  • Masukkan sayur-sayuran dan gaul seketika.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa.
  • Angkat dan hidangkan. Tabur dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment