Dah petang macam ni baru dapat bersiaran. Itupun ngantuk punye pasal dah petang-petang macam ni!
Rasanye tak banyak story nak ulas kali ni. Ada la satu dua cite, tapi cite ofis lah. Tak best nak share kat sini! Citenye pun tak berapa nak best! Kalau cite pun buang karen jer ..... Uwekkk!!!
Hujung minggu ni dah start semula dengan jemputan majlis kahwin! 2 minggu straight dengan jemputan! Jadinye dapur pun cuti gak!
Tapi kali ni akak nak share resepi yang pernah akak publish dulu pasal nasi lemak! Akak ni bukanlah penggemar nasi lemak, tetapi pak we akak dan bebudak gila sakan ngan nasi lemak ni! Ini kes nak habiskan stok beras basmathi! Selagi tak habis, kepala otak ni berligar jer fikir apa nak digayakan dengan beras ni! Nak masak ape lagi ekk??!!! Kekadang dah macam jadi bodoh lak tak reti apa nak masak! Kebetulan ari tu tak de ikan basah dalam fridge sebab tak sempat gi pasar, jadik, nasi lemak ler jawapannye ...... Akak buat telur dadar sebab Iman tak berapa suka telur goreng mata kerobau!
Kepada yang suka sakan kat nasi lemak, bolehlah cuba resepi ni ... senang aje. Kalau tak de ikan bilis, korang buat sambal kosong jer pun ok gak, telur tu goreng telur mata kerbau! Tak de timun pun tak pe ... Bab makan ni kalau cerewet sangat pun tak jadi, ambik mudah pun tak leh jugak! Tapi mana yang boleh dipermudahkan, mudahkan ajer ler .... dari kebulur tak makan, ada gak bende yang boleh korang balun! Dah, jom masuk dapur!
NASI LEMAK
- 7 cawan beras basmati (Faiza Basmati Kashmir)
- 9 cawan santan
- 3 batang serai - dititik
- 5 helai daun pandan - siat dan simpulkan
- 1 labu bawang besar - mayang kasar-kasar
- 3 sudu besar bawang merah kisar
- Sedikit halia di mayang halus
- Garam
- Serbuk perasa
- Cuci bersih beras dan toskan.
- Masukkan beras dalam periuk nasi (akak guna periuk rice cooker bahagian dalam)
- Masukkan semua bahan dan gaul rata.
- Laetakkan periuk atas dapur dan masak nasi menggunakan api yang sederhana besar.
- Apabila santan hampir kering, gaul sedikit nasi dan kecilkan api. Pada ketika ini, alas periuk dengan tudung periuk supaya nasi tidak mudah hangus. Tutup periuk dengan tudung periuk dan tindihkan dengan pemberat seperti batu lesung supaya wap nasi tidak keluar dan nasi masak dengan sempurna.
- Bila dah masak, padamkan api dan gaul nasi. Untuk dapatkkan nasi yang sentiasa panas, alihkan periuk nasi ke dalam rice cooker dan pastikan lampu rice cooker sentiasa pada keadaan warm.
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
- 1 mangkuk kecil ikan bilis. Buang isi perutnya dan kepala. Cuci bersih dan toskan. Goreng ikan bilis hingga kekuningan dan garing, angkat dan toskan. Ketepikan seketika. Kalau suka ikan bilis lebih, boleh lebihkan sukatan ikan bilis ini.
- 1 sudu besar bawang putih kisar*
- 4 sudu besar bawang merah kisar*
- 7-8 sudu besar lada kering kisar
- 1 biji bawang besar di potong bulat kasar-kasar
- Sedikit belacan*
- 1 sudu teh serbuk kunyit*
- Air asam jawa
- Air
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- Minyak untuk menumis.
- Campurkan bahan bertanda * dalam satu bekas dan kacau rata.
- Panaskan minyak dan tumis bahan bertnada * yang telah disatukan tadi.
- Masukkan lada kering kisar dan kacau rata. Tumis hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan air asam, garam, serbuk perasa dan gula, kacau rata.
- Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air.
- Masukkan bawang besar mayang tadi, kacau rata dan biar seketika.
- Masukkan ikan bilis goreng, kacau rata dan biar sebentar.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment