Minggu lepas kita dikhabarkan dengan banyak berita sedih tentang kehilangan pejuang negara yang berjuang mempertahankan kedaulatan negara Malaysia tercinta ini.
Dari naluri hati akak, memang sedih bila menonton berita terkini di kaca TV dan juga di dada akhbar. Anak-anak yang menangisi pemergian insan tersayang bernama ayah, isteri yang meratapi kematian suami tercinta dan juga ibu bapa yang redha dengan kehilangan anak yang dikasihi.
Selama ini kita hidup dalam suasana aman dan damai di bumi bertuah ini. Tetapi bila kita dikejutkan dengan berita pencerobohan di Sabah, alangkah bertuahnya kita semua kerana negara dibarisi oleh benteng pertahanan yang kukuh. Namun, Allah jua yang menentukan ajal maut seseorang itu. Sebagai rakyat Malaysia, akak sangat berterima kasih di atas pengorbanan pejuang negara ini yang gugur kerana mempertahankan negara. Sedih bila menonton detik-detik setiap ahli keluarga menerima jenazah pejuang negara untuk disemadikan. Itu pengorbanan besar pejuang negara untuk mempertahankan tanahair tercinta ini. Nyawa manusia tiada galang gantinya, jadi janganlah mempermainkan soal nyawa kalau kita sendiri belum sedia untuk berdiri di barisan hadapan untuk mempertahankan maruah negara.
Sedihkan! Jadilah insan yang tahu bersyukur dan menikmati rahmat yang Allah kurniakan selama ini buat kita. Buat pejuang yang gugur kerana mempertahankan maruah negara, hanya doa kami kirimkan semoga tenang mereka bersemadi di sana, dan semoga roh mereka dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al-Fatihah ....
*******************************************
Dari dapur Kak Yatie akak kongsikan buat sume .... sori CnP aje ye!
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Sumber : Yatie Memories
Saiz loyang : 8x8x3inci.
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment