Monday, March 11, 2013

KETAM SAMBAL TELUR

Salam sume,

Selamat petang! Hari ni akak kerja shift malam. Biasalah, bila time semester on, kita orang ada giliran kena kerja shift malam dan hujung minggu. Boring lah jugak, tapikan ... ofis ni bukan akak yang punye! Keje pun makan gaji ngan gomen. Selagi boleh kerje tu kerje ... jangan banyak songeh!!!

Sekarang ni kat JB kalau belah petang aje hujan! Tak lah lebat sangat, tapi waktu macam ni awan dah mendung aje kat luar tu!

Untuk petang ni, akak nak share masakan yang jarang sangat dimasak sebab ...??? Sebab rege ketam mahal! Lepas tu, takat masak sekilo aje ... celah gigi pakwe akak jer tu ... Tapikan, ari tu tahap ngidam tu dah level mengoyan, jadi belilah jugak! Sekilo RM22! Dapatlah 4 ekor yang besar dan memang padat dengan isi. Dah lama tak masak macam ni, jadi ari Sabtu lepas akak masak lauk ni untuk makan malam jer tau! Kalau untuk lunch n dinner, mau 10 ekor pun belum tentu cukup!

Masakan sambal telur ni selain dari ketam, kalau gantikan dengan kupang pun sedap gak! Manisss!!! Kalau nak cuba, belilah kupang barang sekilo dua, pasti korang tak berenti makan! Meratah macam tu aje pun sedap!!! Tapi sekarang ni susah betul nak dapatkan kupang kat JB ni, dulu senang aje ... kat Pantai Lido tu bersepah orang jaul kupang! Sekarang kalau beli kat pasar susah nak jumpa, kalau ada pun agak mahal!

Ok, jom masuk dapur .......

KETAM SAMBAL TELUR
  • 8 ekor ketam - akak beli ketam rengjong. Belah dua dan cuci bersih, toskan. Sepit ketam tu kalau saiznye besar, boleh patahkan dua dan ketuk sikit dengan anak lesung supaya mudah nak makan bila dah siap masak nanti.
  • 2 batang serai - dititik.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar.*
  • 4-5 sudu besar bawang merah kisar.*
  • 8 sudu besar lada kering kisar.*
  • Sedikit belacan.*
  • 1 sudu teh serbuk kunyit.*
  • 1 mangkuk kecil air asam jawa
  • 2 biji telur - dipukl sedikit.
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Air
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak, tumis serai dan bahan bertanda * yang telah disatukan terlebih dahulu dalam mangkuk.
  • Masak sambal hingga garing dan pecah minyak.
  • Masukkan air asam, jika air asam pekat, masukkan sedikit dahulu, jika kurang rasa masam, boleh tambah lagi sedikit. Kacau rata dan biar seketika.
  • Masukkan sedikit air jika terlalu pekat dan jika sukakan kuah yang lebih.
  • Masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Kacau rata.
  • Masukkan ketam, kacau rata dan tutup dengan tudung kuali seketika.
  • Kacau rata ketam dan tuangkan bancuhan telur tadi dan tutup semula tudung kuali dan biar seketika (1-2 minit).
  • Apabila telur hampir mengeras, kacau rata-rata masakan ketam supaya mesra sambal telur dengan ketam.
  • Angkat dan hidangkan.
  • Masakan ini mesti ada rasa pedas, manis dan sedikit masam. Kalau digantikan ketam dengan kupang, pastikan kupang dicuci bersih terlebih dahulu, dan masak sama kaedahnye macam masak ketam ini. Masak sekali dengan cengkerang kupang. Cuma bila nak makan, kena buang janggut yang terdapat di dalam isi kupang.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment