Tuesday, February 4, 2014

SHAKSHOUKA .... MUST TRY! REALLY LUV IT!

Salam,

Dah mula kerja? Rata-rata ramai yang cuti sebab anak-anak pun cuti sekolah sampai hari ini. Seminggu sekolah bercuti untuk memberi laluan kepada sambutan CNY! 

Akak semalam dah start kerja, tapi tak sempat nak upload N3 ni walaupun tersangatlah excited nak kasi tau semua orang kampung betapa sedapnye masakan ini yang akak jumpa di blog Paty's Kitchen! Thanks Kak Pat, all of us really luv the taste of this Shakshouka! Mabeles!!! 

Ok, untuk resepi, akak copy n paste aje dari blog Kak Pat! Cuma ada ubahsuai sket aje. Kalau korang tengok sendiri di blog beliau, telur tu adalah telur goyang! Akak buat telur goreng dan masukkan dalam kuah ni sebab tak leh telan telur yang tak masak macam tu! Cuma darling akak aje yang boleh telan telur macam tu! So akak ubah part telur tu aje! Rasa? Jangan cite. Memang sedap. Dah dua kali akak masak untuk breakfast! Semua orang suka. Cuma kalau masak tu, tambah sket air supaya kuahnye banyak sket, tapi jangan banyak sangat! Takat ada kuah untuk dicicah bersama roti tu ... Cubalah ... rugi besor kalau korang tak cuba, memang mabeles sedapnya masakan ni ... Pada yang suka citarasa masakan Arab, ini memang sesuai untuk dijadikan breakfast! Kalau tak suka tak pe, tapi cuba dulu ... mana tau kut-kut jatuh cinta kat masakan ni ..... Meh sarung apron, masak sekarang jugak!!!

SHAKSHOUKA
Sumber : Paty's Kitchen
  • 3 ulas bawang putih cincang
  • 1 labu bawaang besar dipotong dadu
  • 4 biji tomato segar dipotong dadu
  • 1 biji cili bangla sedang dipotong dadu
  • 2-4 biji telur
  • 2 sdb minyak zaiton
  • 1 sdt paprika
  • 1 sdt jintan putih
  • 1 sdt serbuk cili
  • 3 sdb pes tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • daun ketumbar cincang
Cara membuatnya :-
  • Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik baunya.
  • Masukkan tomato dan cili bangla dan tumis lagi 5 minit.
  • Masukkan tomato pes.
  • Masukkan paprika, serbuk cili, jintan putih, garam dan gula secukup rasa.
  • Biarkan reneh seketika.
  • Perlahan-lahan masukkan telur dan biar di atas api sehingga telur masak.
  • Angkat dan taburkan daun parsley atau daun ketumbar.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment