Friday, December 28, 2012

YELLOW CAKE

Salam sume,

Dah lama tak dapat bersiaran! Sibuk gitewwww!

Sibuk ler .... anak nak sekolah, mak ngan bapak yang sibuk ke hulu ke hilir, cari baju, beg, beli buku, bayar yuran, itu kurang, ini tak cukup! Dah balik rumah ada aje lagi yang lupa nak dibeli!

Haiiiii ... gitu ler rupenye kalau ada anak yang masih bersekolah. Hujung tahun memang busy dengan aktiviti shopping barangan sekolah. Yang penting keperluan setiap anak ada. Jangan sampai meminjam barang kengkawan lak nanti. Selalu akak pesan kat anak-anak, kalau tak de, bagitau, jangan guna barang kawan, nanti kawan pun nak pakai jugak! Kalau awak dah menyibuk pakai kawan punye barang, nanti mak ngan bapak dia marah! Bebudak ni kekadang bukannye tak de barang sendiri, tapi karang barang kawan dia lain sikit aje dari yang dia ada, mulalah nak try dan pinjam! Tu yang akak tak suka tu. Ada sesetangah parents tak kisah, tapi sesetangahnya sangat mengambil kisah hal kecil-kecil macam ni. So, sebagai ibubapa kita perlu peka. Biarlah kita lengkapkan barangan keperluan anak kita, jangan sampai mereke meminta-minta dari kawan-kawan! Itu yang selalu akak pesan! Tapi namanye pun bebudak, sesekali check barangan sekolah, kekadang ada jer terbabas barangan macam pensil dan pembaris dalam kotak pensil dia orang. Dari kecil dilatih, semoga anak-anak bijak mengatur dan menguruskan diri sendiri bila besar nanti.

Ok, dah lama tak ngomel, panjang lah pulak!!!

Dan sebab dah lama tak membaking, kali ni akak try resepi dari blog Kak Pat. Try ler, lembut dan gebu kek ni. Lebih lama simpan dalam tupperware, lagi lembab kek ni ...

Silalah ikut step-by-step resepi yang akak CnP dari blog Kak Pat! Sedap sudah pasti!

YELLOW CAKE 
Sumber : PATY’S KITCHEN

Adapted - http://smittenkitchen.com/blog/2009/07/best-birthday-cake/
Yield: Two 9-inch round, 2-inch tall cake layers, and, in theory, 22 to 24 cupcakes, two 8-inch squares or a 9×13 single-layer cake (I have yet to audition the cupcakes, shame on me)

Bahan-bahan :-
  • 4 cups plus 2 tablespoons (480 grams) cake flour (not self-rising)/ 4 cawan tepung cake ( bukan tepung naik sendiri)
  • 2 teaspoons (10 grams) baking powder / 2 sdt baking powder
  • 1 1/2 teaspoons baking soda /1 1/2 sdt baking soda
  • 1 teaspoon (5 grams) table salt / 1 sdt garam
  • 2 sticks (1 cup, 1/2 pound or 225 grams) unsalted butter, softened / 225 g mentega
  • 2 cups (400 grams) sugar / 2 cawan gula
  • 2 teaspoons (10 ml) pure vanilla extract / 2 sdt vanila
  • 4 large eggs, at room temperature / 4 biji telur
  • 2 cups buttermilk (475 ml), well-shaken / 2 cawan buttermilk
Cara penyediaan :-
  • Preheat oven to 350°F. Butter two 9-inch round cake pans and line with circles of parchment paper, then butter parchment. (Alternately, you can use a cooking spray, either with just butter or butter and flour to speed this process up.)/ Panaskan ketuhar pada 350 F dan oleskan  loyang 9" dengan kertas minyak letak sebelah.
  • Sift together flour, baking powder, baking soda, and salt in a medium bowl. In a large mixing bowl, beat butter and sugar in a large bowl with an electric mixer at medium speed until pale and fluffy, then beat in vanilla. Add eggs 1 at a time, beating well and scraping down the bowl after each addition. At low speed, beat in buttermilk until just combined (mixture will look curdled). Add flour mixture in three batches, mixing until each addition is just Incorporated./ Ayak semua bahan kering dan letak sebelah. Dalam mangkuk lain pukul mentega dan gula sehingga kembang masukkan vanilla. Masukkan telur sebiji demi sebii. perlahankan speed  dan masukkan buttermilk. Masukkan tepung dalam tiga bahagian
  • Spread batter evenly in cake pan, then rap pan on counter several times to eliminate air bubbles. (I like to drop mine a few times from two inches up, making a great big noisy fuss.) Bake until golden and a wooden pick inserted in center of cake comes out clean, 35 to 40 minutes. Cool in pan on a rack 10 minutes, then run a knife around edge of pan. Invert onto rack and discard parchment, then cool completely, about 1 hour./ Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan curahkan ke dalam loyang pembaker bakar selama 30-40 minit stau sehingga masak.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment