Monday, April 8, 2013

SHEPPERD PIE

Salam sejahtera dan selamat pagi,

Pagi yang indah, matahari masih belum terik! Tapi bahang mentari tetap terasa! 

Sekarang ni, kalau nak keluar ofis rasa macam malas jer ... Dengan cuaca yang agak panas sekarang ni, memang tak selesa rasanye. Keluar sekejap aje dah rasa berpeluh, melekit rasa badan ni .... Anyway, kadang-kadang sebelah petang hujan pulak mula lebat! Tak semua kawasan di JB akan hujan! Ada ketika kat ofis cuaca ok, sampai rumah mak akak hujan bukan main lebat lagi!!!

Well, pagi ni akak nak share resepi yang kali ini kali kedua akak buat! Sedap for sure! Cuma kali ni akak tak buat dalam bekas kecil, purposely akak buat dalam bekas pai yang besar. Nak try pulak very large pan! Well tak mengecewakan, masih sedap dan garing! Cuma kalau suka nak tambah aksesori, I will suggest u to add cheese! Wow! Pasti sedap dan menyelerakan! Anyway ada lebih sikit aduan kentang ni, akak buat dalam 5 bekas pai kecil ... for my mum! So, for those who would like to try, do it now! Within one hr u able to finish it, but takes another 30-40 minutes for baked! Defintely nice and .... speechlessssssssss ..... 

PAI SHEPPHERD
Sumber : Senangnya memasak ... makanan barat bersama Chef Hanieliza

Bahan A

  • 500 gm daging/ayam cincang
  • 3 batang sosej ayam/lembu - potong nipis
  • 1-2 biji bawang holland - potong dadu
  • 1 sudu teh bawang putih kisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam 
  • 1 sudu besar tepung jagung dicampur dengan sedikit air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga garing.
  • Masukkan sosej dan biar seketika.
  • Masukkan daging/ayam cincang. Gaul rata.
  • Masukkan sos tiram, garam, serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
  • Masak hingga daging/ayam agak empuk.
  • Masukkan bancuhan air tepung jagung. 
  • kacau rata dan biar hingga pekat dan kering sedikit.
  • Angkat dan ketepikan.
Bahan B
  • 1 kg kentang - dipotong lapan dan rebus dengan sedikit garam hingga lembut, kemudian toskan.
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
Cara penyediaan :
  • Lecek kentang yang telah direbus dan gaulkan dengan susu segar, mentega dan serbuk lada sulah.
  • Apabila telah sebati, masukkan sedikit kentang ke dalam bekas aluminium.
  • Masukkan inti, dan tutup semula inti dengan kentang lecek. Ratakan permukaan pai.
  • Bakar dalam oven selama 30 minit pada suhu 200 darjah C atau sehingga keperangan.
  • Sedap dimakan ketika masih panas. But I prefer when it turns cold .....
-InaChomel-
 

No comments:

Post a Comment