Thursday, November 7, 2013

MARBLED CHOCOLATE-PEANUT BUTTER CAKE

Salam sume,

Hai hai hai ... rinduku pada blog ini semakin mendalam. 

Semakin hari semakin sibuk gamaknye ... makin nak abis tahun makin banyak keje! 

Well makan gaji namanye ... kenalah buat keje, tak nanti tak berkat lak duit gaji yang dapat tiap-tiap bulan kan!!! Itu pun ada segelintir yang 'kaki cilok' gak kat ofis ni!

Oklah, tak nak cakap banyak ... azam tahun baru Hijrah .... sama-sama ingat-mengingati ye ....

Ini kali ... nak share resepi dari buku yang dah hampir 6 @ 7 tahun akak beli, tapi dok terperap aje kat dalam bakul buku! Bukan malas, tapi selalu lupe apakah koleksi buku yang akak beli hinggalah bila mengemas rumah, baru jumpa dan tak sangka macam2 ada ...... 

So komen untuk kek ini ... sedap sebab lemak dengan rasa peanut butter dan coklat. Coklat glaze tu memang sedap, lemak dan manis. So control sketlah kalau ada diabetis ye! Kek tu tak berapa lembut sangat tapi i loike! Tapi tak le keras macam batu. Cuma tak selembut kek yang pernah buat sebelum ni ... maybe pasal ada campuran peanut butter ku!!! Rasa memang agak manis walau pun akak dah kurangkan sket sukatan gula, tapi masih boleh ditelan lagi tahap kemanisannye ... cuma kalau letak coklat glaze, next time kandungan gula dalam kek memang kena kurangkan lagi sket. Overall kek ni sedap pada tekak akak, pakwe pun kata sedap. Kat umah pun yang akak dah potongkan untuk bebudak makan, dah tinggal separuh. Kalau nak cuba, silakan ...

Marbled Chocolate-Peanut Butter Cake
Sumber : Chocoholic : 50 irresistible indulgences : the ultimate cook's collection by Elizabeth Wolf-Cohen. Published by Southwater.
  • 115gm  coklat masakan - akak guna dark chocolate
  • 1 cwn mentega
  • 1 cwn peanut butter
  • 1 cwn gula - akak letak 3/4 cwn aje ... pun terasa manisnye ...
  • 1 cwn padat gula perang - next time mungkin boleh kurang sket ...
  • 5 biji telur 'A'
  • 2 cwn tepung*
  • 2 sudu teh baking powder*
  • 1/2 sudu teh garam halus*
  • 1/2 cwn susu segar
  • 1/3 cwn coklat cip
Cara penyediaan :-
  • Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boil.
  • Satukan bahan bertanda * dan ayak. Gaul rata dan ketepikan.
  • Pukul mentega, gula, gula perang dan peanut butter hingga ringan dan berkrim.
  • Masukkan telur satu persatu.
  • Masukkan tepung bersalng seli dengan susu segar. Gaul rata.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  • 1 bahagian dimasukkan dengan coklat cip dan satu bahagian lagi dimasukkan dengan coklat yang telah dicairkan. Kacau rata.
  • Oleskan mentega pada acuan kek. Akak guna acuan bundt cake. Masukkan 1 sudu aduna coklat berselang seli dengan adunan plain hingga habis. Lorekkan corak menggunakan pisau dan bakar selama 50-60 minit dengan kepanasan oven 180 darjah celcius.
  • Setelah masak, sejukkan di atas redai. Tuang chocolate glaze dan sedia untuk hidangan.

Chocolate Peanut Butter Glaze
  • 2 sudu besar peanut butter
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 sudu besar golden syrup
  • 1 sudu teh vanilla essence
  • 170gm coklat masakan
  • 1 sudu besar air

Masak semua bahan atas api dengan api yang kecil. 
Kacau hingga adunan cair dan licin.
Tuang atas kek yang telah siap dibakar tadi.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment