Tuesday, November 19, 2013

CHICKEN LEMON

Salam sume ....

Curi masa kejap waktu rehat ni ye .... curi masa tak pe jangan mencuri bende lain pulak!!!

Dah 2 hari duduk bertapa present pasal dasar kat ofis ni! Pening dan penat! Semua ada! 

Harap-harap lepas ni tak de ler lagi nak menyemak dasar yang dah 6 tahun tergelendat. Dari bersidang di Bukit Tinggi sampai ke kaki bukit la ni masih tak settle lagi! Well .... tengok je ler  sampai mana nanti siapnye .... mata dah ngantuk semacam jer ni ....

Ok, kali ni nak share masakan yang buat kali kedua akak cuba sebab first time buat dulu tak berapa nak menjadi kuahnye tu .... Chicken Lemon! Ini semua gara-gara balik dari family day kat Melaka tu ler .... kat sana masa dinner ada disediakan lauk ni sebagai salah satu menu. Bila dah banyak makanan jadiknye rambang mata, so bila sampai giliran nak makan ayam ni masa tu dah agak sendat perut ni, maka dapat makan sikit. Tapi teringat-ingat pulak bila dah sampai JB. So tu yang akak cari resepi ni ... menjadi jugak! Cuma kalau bagi yang dah biasa makan yang pedas-pedas, Chicken Lemon ni mesti digandingkan dengan satu menu lain yang pedas seperti sambal tumis, asam pedas, lemak cili padi dan sebagainya. Kalau saja aje makan chicken lemon ni ngan nasi putih memang tak jadik ler ... Tapi kalau makan ngan nasi goreng pedas ok rasanye .... Kalau meratah aje lagi sedap kut ....

Ok jom tengok resepi ni ...

CHICKEN LEMON
  • 2 keping isi dada ayam di potong sederhana tebal kecil-kecil
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh minyak bijan
  • sedikit lada sulah
  • 1 biji telur
Gaul rata dan perap kesemua bahan selama 1 jam dalam peti sejuk.
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • Minyak untuk  menggoreng
Keluarkan ayam dari peti sejuk.
Gaul isi ayam dengan tepung satu persatu dan gorengkan hingga kuning dan garing.
Angkat dan toskan.
Susun dalam pinggan dan ketepikan seketika.

Kuah sos lemon
  • 1 cawan stok ayam - akak bancuh 2 sudu kecil serbuk pati ayam dengan 1 cawan air suam.
  • 1 sudu besar sos plum 
  • 3 1/2 sudu besar jus lemon 
  • 2 sudu besar cuka - yang ni akak tak letak
  • 4 sudu besar gula 
  • 2 sudu teh tepung jagung 
  • Minyak secukupnya
Campur semua bahan dalam kuali dan masak dengan api kecil hingga kuah pekat dan menjadi jernih.
Siap dimasak, curah kuah ke atas isi ayam yang siap digoreng tadi.

Terima kasih kepada Kak CT dari batu lesung kerana memberi resepi ini yang akak ubah suai sket ikut tekak akak ni! Yang pasti sedap! Licin ... salad tu pun ghaib sekali!

-InaChomel-


No comments:

Post a Comment