Monday, March 10, 2014

BINGKA BERLAUK .... EEMMMM SEDAP

Salam sume,

Sehari dua ni kita semua agak sedih dengan berita kehilangan misteri pesawat MAS MH370! Sapa2 pun akan sedih tak kira mereka yang terlibat tu saudara mara kita atau pun bukan! Naluri kita sebagai manusia pasti akan tersentuh dengan rasa simpati dan sedih bila berlaku musibah kepada orang lain! Namun ada juga insan yang jahil dan sombong terus mencela tentang insiden ini! Mungkin yang terkena ujian dari Allah ni bukan dari kalangan saudara mara dia, bolehlah cakap macam2! Cuba yang terlibat tu sedara mara dia, mau gak dia meraung dan marah kan kalau orang luar cakap bukan2 dan mempermainkan isu sensitif ni! Jadilah manusia yang ada nilai kehidupan yang positif! Kalau takat nak menyakitkan hati orang lain, tak upload N3 pun tak pe kat mana-mana media sosial! Menyampah orang lain nak baca. Lagi benci orang kat dia ada ler ....

Ini sekadar luah hati akak pada insan yang dalam ketegori @#*^@#^% .... tak tau apa nak cakap! Hidup dalam dunia ni jangan sombong sangat! Allah nak uji kita sekelip mata aje. Nak bergurau biarlah kena pada tempatnye, nak marah kat orang lain pun, jangan pulak tempiasnye dikenakan pada orang lain yang tak tau apa2! Inilah namanye manusia ... tak lepas dari membuat kesilapan! Tapi, kita kena belajar dari kesilapan, bukannye terus menerus membuat silap!

Oklah cakap banyak2 pun tak de makna. Kita sewajarnya jangan putus berdoa semoga yang ditimpa musibbah agar diberikan hidayah oleh Allah untuk redha dengan ketentuan Illahi. Kita doakan semoga semua mangsa MH370 yang masih belum diketahui nasib mereka berada dalam keadaan selamat dengan izin Allah swt! Amin ...

Untuk perkongsian bersama, akak CnP resepi bingka berlauk ni yang memang sedap. Bingka ini sangat lembut dan lemak rasanya. Untuk adunan bingka, akak buat dua adunan dari resepi di bawah ini dan sesuai untuk loyang 10 x 10 x 1 inci ... just nice! Try ye kalau ada masa ... thanks to Kak Gee dari Dapur Gee-Hut!

BINGKA BERLAUK
Sumber : Dapur Gee-Hut


Bahan untuk bingka (1 adunan) :

1 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1/2 cawan air
2 biji telur (pukul ringan)
garam
pewarna kuning

Cara

1. Campurkan semua bahan hingga sebati.  Tapis.
2. Masukkan dalam loyang 10 x 10 yg telah disapukan minyak.
3. Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
5. Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
6. Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
7. Potong dan hidangkan.

Bahan Lauk/Inti :

400 g daging kisar
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji kentang [ potong dadu kecil]
1 batang carrot [potong dadu kecil]
3 s/b rempah kari
3 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
minyak
garam

Bahan Hiasan [hiriskan]

daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng

Cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan daging kisar yg telah diperoiikan. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
5. Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].


-InaChomel-

No comments:

Post a Comment