Monday, March 3, 2014

PAI OH PAI ....

Salam sume,

Woowww ... lamanye menyepi dari arena penulisan karangan kat blog ni!!! Sibuk semacam jer kat ofis nih! Awal tahun macam-macam report nak kena prepare, kepala pun naik pening nak buat yang mana dulu. 

Tapi kalau bab masak-memasak, tak pening! Sebab penat masak dapat makan! Mana ler tak kembang ....

Ok kali ni nak share resepi pai dari Kak Jee yang sangat diperkatakan itu! Why???? Tengok gambor tak boleh tahan rasanye nak mencuba sendiri, bila buat sendiri, baru tau apa rasanye! Memang sodap! Sangat-sangat rapuh, sabar bebanyak ye kalau try resepi doh ni ... teksturnya sangat lembik dan memang kena duduk betul-betul sebelah esbok! Sebab nak pastikan pastrinye tak lembik bila kena tiup angin. Kalau pintu esbok boleh bercakap, agaknye mau dijeritnye akak ari tu sebab asyik bukak, tutup, buka, tutup!

Disebabkan akak ni bukanler tinggi sangat tahap kesabarannye itu .... maka, akak dengan cara pantas lagi mudah, guna cara ala-ala buat tart shell untuk cheese tart! Tak canai pun, main tekan-tekan aje doh tu dalam acuan aluminium. Terror tak akak! Ini kalau Penyumbang resepi ni tau, mau menjerit dia baca kaedah akak membuat pai ni .... akak tak kira, janji jadi dan boleh dimakan. Cuma, akak rasa bila makan pie ni memang kena padukkan dengan kuah black pepper sauce, kalau tak macam hambar aje gitu uuu .... Dah jom tengok resepi ni, terima kasih kepada Kak Jee. Akak salute Kak Jee yang buat bisnes pai ni, kalau akak ler, agaknye bila ler nak siap order tu ..... mau menjerit customer telepon tak berenti tanyakan mana pai tak siap-siap!!!

DOH ATAU PASTRY CRUST
Resipi crust ehsan Emma Masterchef

Sumber : Dapur Kak Jee

BAHAN2NYA

  • 250gms premium butter (Kjee guna Anchor)
  • 2 cawan tepung gandum
  • 6 - 7 sudu air sejuk (air sejuk dalam fridge)
  • secubit garam (kalau guna salted butter tak payah bubuh)
  • secubit gula
CARA

  • Masukkan tepung di dalam bekas yang sesuai untuk mengadun doh.
  • Campurkan garam dan gula, gaul rata.
  • Masukkan butter yang dikeluarkan dari peti sejuk. Pastikan butter mesti beku.
  • Gunakan garpu dan dengan segera sebatikan tepung dengan butter. Jangan terlalu lama. 
  • Masukkan sesudu demi sesudu air gaul rata hingga menjadi doh. 
  • Bungkus doh dengan cling wrap dan masukkan dalam fridge lebih kurang 1/2 jam sebelum digunakan.


Untuk inti boleh gunakan resepi Kak Jee seperti di bawah ini.
 

MINCED BLACKPEPPER BEEF PIE

INTI

  • 200 gms daging kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang carrot
  • ½ biji bell pepper
  • 4 biji cendawan butang (dlm tin)
  • 1 kuib daging
  • 2 sudu besar tepung
  • 2 sudu butter
  • ½ cawan minyak jagung
  • ½ cawan air2 sudu besar lada hitam
CARA
  • Dadu bawang besar dan bawang putih. 
  • Butter dipanaskan dalam kuali bersama minyak jagung. 
  • Apabila butter sudah cair masukkan bawang besar dan bawang putih. 
  • Apabila dah agak garing, masukkan tepung gandum dan goreng hingga keemas-emasan. 
  • Masukkan daging kisar dan goreng hingga daging kecut. 
  • Masukkan air dan beef kuib serta black pepper. 
  • Masak hingga air hampir kering. 
  • Kemudian masukkan cendawan, carrot dan bell pepper. Rasa garam. Sejukkan. 

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment