Tuesday, December 13, 2011

MEE HOON SUP

Salam sume,

Dah tengahari dah ... cuaca kat luar tu kejap cerah, kejap mendung! Kalau hujan petang ni, adeehhhh payah ler nak ke pasar malam kat area perumahan mak akak. Sebab petang ni Iman nak tido kat umah nenek dia, makanye tinggal 3 orang jer kat umah. Bila dah bertiga, rasa malas nak masak tu makin menjadi2 ler pulak ....

Darling akak pun kalau kata tak yah masak, dia on aje .....

Sebenornye sejak baik dari sakit ni bukannye malas nak masak, cuma akak kerap rasa lemah dan mudah letih. Ubat masih makan lagi, tu yang datang lemah aje ... kalau dah penat keje tu, kekadang sebelah petang tak larat nak masak. Makanye ke gerai ler carik makan malam! Tu yang Iman suke bebenor tu, makan kat luar jer kejenye, tak tau mak dia dah nak pokai ni ....

Sabtu lepas kita orang gi makan luar untuk dinner. Kita makan kat Luton van yang terlertak di Dataran Bandaraya. Huiiii ramai giler ngko orang kat sana. Sampai kena berdiri sebelah meja yang agak2 orang dah nak chau, kalau tak memang tak dapat meja ler jawabnye .... Sesekali makan makanan seperti yong tau fu ni ok gak ..... banyak pilihan ... duit aje kena sediakan, rambang mata, semua tekak ni nak rasa. Pasal excited sangat nak gi makan kat luar, lupe lak nak bawak camera .... Satu yang sedap kat sini, otak2 yang dibungkus macam nasi lemak, tapi comel aje, rasanye pun sedap. Sebungkus 40sen. Nanti kalau gi dinner kat sini lagi, akak snap gambo yea .....

Ok, sebelum rehat tengahari ni, akak nak share masakan mee hoon sup yang mudah ni .... semua hidupan laut dan darat yang boleh dimakan, boleh bubuh dalam mee ni, lagi banyak lagi meriah .....

MEE HOON SUP
  • 1/2 bungkus mee hoon, dicelur dengan air panas, biar seketika dan toskan.
  • Udang*
  • Fish cake*
  • Fish ball*
  • Daging
  • Sawi
  • Carrot
  • Tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Stok air udang/daging atau air biasa aje
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 1 ketul kiub ayam
  • 6 batang cili padi - belah 2
  • 3 sudu besar bawang putih kisar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih kisar dan cili padi hingga wangi.
  • Masukkan daging, kacau rata.
  • Masukkan sos tiram dan kiub ayam, kacau rata hingga garing.
  • Masukkan air stok dan biar hingga mendidih.
  • Masukkan kicap cair, garam dan serbuk perasa.
  • Masukkan bahan bertanda *. Kacau dan kemudian masukkan udang dan semua jenis sayuran kecuali tomato.
  • Mee hoon yang telah ditoskan tadi dimasukkan dalam mangku yang sesuai dan susun tomato bersamanya.
  • Bila kuah dah mendidih, tuang atas mee dan sedia untuk hidangan.
Sedap dimakan bersama lada jeruk kicap.

Lada jeruk kicap

  • 4 batang lada merah - potong bulat dan kiraikan lada untuk buang bijinya.
  • Bancuh 2 sudu besar gula bersama 1 sudu cuka dan 1-2 sudu kicap cair.
  • Masukkan lada dalam bancuhan dan biar seketika untuk dapatkan rasa jeruk yang pedas, masam serta sedikit manis.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment