Monday, December 12, 2011

ROTI SARDIN

Salam sume,

Hari Isnin datang lagi .... ada mood tak nak keje ari ni? Minggu ni akak akan ada kerja sesi malam dan sesi hujung minggu ... alamak ... boring betul! Tapi kena keje jugak! Sebab, masa akak sakit ari tu, kengkawan akak kat ofis dah tolong gantikan keje malam dan hujung minggu! Jadi kena ler bayar hutang!

Hujung minggu yang baru berlalu ni, akak banyak berehat. Tapi pasal dah biasa ke dapur, rasa macam boring lak dan janggal bila duduk rehat jer ... Maka terjadilah roti sardin ni. Masa rewang2 kat blog Kak Nor Secubit Garam, akak jumpa resepi mudah ni. Memang tak sia-sia akak cuba buat, sedap! Makan masa panas2 lagilah cun. Tak yah cicah ngan sos, makan gitu aje dah cukup sedap. Terima kasih pada Kak Nor Secubit Garam kerana sudi share resepi ni. Ni saya panjangkan pulak untuk yang lain cuba ...

ROTI SARDIN
Sumber : Secubit Garam
  • 10 bj bun burger
  • 1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
  • 1 labu bawang besar ~ didadukan
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • 2 bj telur
  • minyak
Untuk Inti:
  • Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
  • Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
  • Padamkan api dan kacau hingga sebati.
  • Ketepikan.
Cara2
  • Potong dua bun burger.
  • Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
  • Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
  • Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
  • Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
  • Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
  • Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
  • Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
  • Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..
Selamat mencuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment