Friday, May 4, 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE

Salam sekali lagi,

Dah minum pagi sume? Ha .... kita orang kat ofis ni baru je lepas makan tengahari! Why lunch awal? Bukan lunch awal, tapi menu breakfast yang menyamai lunch menu!

Actually kita orang ada majlis meraikan persaraan staf kat ofis ni. Jadinye, akak telan ler jugak nasi pagi-pagi ni!!! Nasi putih lauk lemak nenas ikan kembung, ikan masin, telur asin, sambal belacan, ulam, kuih-muih dan buah-buahan. Air, teh O. Tak leh makan banyak sebab dah set dalam kepala ni kalau nasi kena makan sikit jer, kalau dulu sepinggan penuh boleh habis, sekarang ni kena kurangkan, asal cukup untuk rasa makanan dan tidak terlalu kenyang. Alhamdullilah ....

Ok, sekali lagi nak kongsi resepi yang mudah lagi sedap. Kenapa akak kata sedap? Sebab bila anak-anak makan sampai licin, makanye sedap! Tekak bebudak ni biasanye kalau sedap dia bedal sampai habis .... Ok, jangan buang masa, meh tengok resepi ni .....

SPAGHETTI BOLOGNESE
  • 1 bungkus spaghetti - direbus, toskan dan gaul dengan 1 senduk minyak masak atau minyak zaitun, ketepikan.
  • 500 gm daging cincang - cuci bersih dan toskan
  • 1 tin (saiz tin susu pekat biasa) tomato puree
  • 3 biji bawang holland - dipotong dadu
  • 8 biji buah tomato - dipotong dadu
  • 4 batang lobak merah - disagat halus seperti lidi mancis
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 tin cendawan butang - potong nipis
  • Sedikit serbuk oregano
  • Serbuk lada hitam
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Sedikit gula
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumiskan bawang holland hingga layu.
  • Masukkan bawang putih dan kacau sebentar.
  • Masukkan daging cincang, tomato buah dan kacau hingga daging separuh masak.
  • Masukkan tomato puree, lobak merah dan kacau rata.
  • Masukkan cendawan dan sedikit air (1/2 - 1 cawan) dan kacau lagi.
  • Masukk garam, serbuk perasa, gula, serbuk lada hitam dan serbuk oregano, kacau rata dan rasa.
  • Tambah mana-mana yang kurang untuk mendapatkan rasa kuah yang masam, dan cukup perasa garam dan gula.
  • Ambil spaghetti yang telah direbus tadi dan letak dalam pinggan. Cedukkan kuah di atas spaghetti dan sedia untuk dimakan.
Rasa kuah ini mestilah lebihkan rasa masam, garam dan gula secukup rasa. Tapi bukannye manis yea ....  kalau suka pedas, boleh tambah extra lada hitam, tapi kalau banyak sangat pun tak sedap jugak, so pandai-pandai ler adjust yea ... Selamat mencuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment