Monday, October 15, 2012

CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES

Salam sume and a very good morning,

Wahhhh ..... makin meriah dunia blog sekarang ni, khususnya untuk blogger masakan ... makin banyak resepi baru, tak terkejar rasanya nak cuba satu persatu .......

Dah lama tak berblog, asyik tengok blog orang aje. Sejak akhir-akhir ni akak agak kurang aktif sikit nak upload N3. Cubaan membuat kuih-muih pun agak slow sikit disebabkan tapak tangan akak ni mula kering dan mengelupas sikit. So kalau agak lama kat dapur dan kerap guna sabun dan air, kulit mula sensitif! Bila selesai buat kerja dapur dan tangan dah kering, mulalah mengelupas kulit di tapak tangan ni dan kulit terasa kasar sangat! Tu yang akak slow down sikit.

Tapi dah namanya orang dapur, bila tak buat kerja dapur macam biasa, mulalah rasa semacam aje .... Lagipun sekarang ni musim hujan lebat, petir berdentum kuat! Nak guna oven pun takut!!! Nanti tengah bakar kuih ntah 'tripped' pulak letrik, mau bantat kuih tak jadik!!!

Anyway, akak sangat berkobar-kobar nak try buat kek ni sebab, versi dari dapur Rima akak dah try, yang ni macam ada dua kaler gitu, tu yang nak cuba jugak tuh!!! Yang ni akak dapat dari dapur CT Delima! Haaa ... sedap memang sedap, sebab very moist dan extra rasa coklat!!! Kenapa extra rasa coklat??? Sebab dia bubuh parutan coklat masakan in between two layer of the cake!!! Lepas tu tabur pulak ngan coklat chip, lebih menghairahkan lagi, akak saje jer bubuh hirisan badam, lebihan buat cookies raya tempohari! Cuma!!! Next time akak kena kurangkan penggunaan esen pisang tuh!!! Setiap kali sedawa, bau dan rasa esen pisang tu menguasai rongga tekak nih!!! Tapikan, kalau tengok resepi CT Delima yang akak CnP ni, ada kecelaruan sikit! Kat senarai bahan tu kata esen pisang, tapi kat cara-cara tu bubuh esen vanilla!?! Mana satu nak ikut??? Next, kalau cuba buat sekali lagi, bolehler try guna esen vanilla pulak! Anyway, kek ni sangat lembut dan very moist pada bahagian lapisan coklat tu!!! Memang sedap! Mari lihat resepi dari dapur CT nihhh!!! Sebelum tu, akak nak bagi tau, akak buat 4 adunan sebab nak habiskan stok pisang yang dah terlampau banyak! So dapat 2 loyang saiz 10 x 10 x 2. Cun ajer ketebalan kek tu. Dan satu lagi ..... potong kek tu jangan nipis-nipis, potong lebih kurang saiz 2 x 3 cm sebab kek ni agak berderai bila dipotong, macam kata CT kat dalam blog dia ..... Cuba ye!


CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARES
Sumber : Che CT Delima

Bahan-bahan:
  • 113 gm mentega - dilembutkan
  • 3/4 cawan gula kaster
  • 1 biji telur A - dipukul ringan
  • 1 camca teh esen pisang - next time kalau buat sekali lagi kena kurangkan kepada 1/2 sudu teh.
  • 1 1/2 cawan pisang masak - dilecek halus
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 cawan cip coklat
Hiasan :
  • 50 gm coklat masakan
  • Hirisan badam - akak tambah
Cara-cara:

1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya. Pastikan loyang digris dengan mentega dan dilapikkan dengan kertas minyak ye!
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi. Akak bakar agak lama sikit, hampir 1 jam sebab nak elakkan permukaan kek merekah dek api bahagian atas jika suhu agak tinggi. Anyway ikut kesesuaian oven masing-masing!
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment