Sunday, January 12, 2014

CHEDDAR CHEESE LOAF ... TRY, U'LL LUV IT!

Salam semua,

This Sunday morning is our 2nd week of working days in Johor! Best sebab jalanraya tak sesak dengan kenderaan, tak best pasal miss rancangan tv! 

Huwaa ..... macam bebudak lah pulak, tak leh jauh dengan tv! Dah terbiasa u .... tapi kejap aje kot meroyannye ni ... alah ... lelama nanti ok rasanye ....

This morning kena 'lecture' pasal guna internet secara tak berhemah from other Heads kat ofis ni ... so belajar2 ler hidup berhemah mulai saat ini yea .... Satu yang menyediahkan kat ofis ni .... small matters easy to comment by others, tapi ... big isu yang nampak tapi buat-buat tak nampak sunyi aje dari sebarang tindakan! Itu ... sendri mau ingat! 

Dah ler ... tak leh buang masa, upload N3 waktu kerja ni pun dah dikira berdosa tau sebab tak guna kemudahan IT secara berhemah ...... ;p

CHEDDAR CHEESE LOAF
From Alex Goh
  • 250 gm mentega
  • 230 gm gula kastor
  • 4 biji telur A
  • 80 gm keju cheddar di potong dadu kecil-kecil
  • 10 ml susu segar
  • 280 gm tepung - di ayak
  • 1 sudu teh baking powder - diayak
Cara penyediaan :-
  • Pukul mentega dan gula sehingga gebu dan lembut.
  • Masukkan telur dan pukul lagi sehingga aduan tidak berbintil.
  • Masukkan potongan keju, kacau perlahan.
  • Masukkan tepung yang telah diayak bersama tadi, kacau dan ratakan.
  • Masukkan susu segar.
  • 10 mint sebelum membakar ke, panaskan oven pada suhu 180 darajah C.
  • Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang telah dioleskan dengan mentega.
  • Bakar selama 35-45 minit.
  • Jika suka boleh taburkan parutan keju cheddar dibahagian atas aduna sebelum dibakar, jangan banyaks sangat, sekadar cukup untuk menambah rasa lemak kek ini. Yang pasti kek ini memang sedap, lemak dan manisnya sedang elok aje ...

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment