Monday, February 23, 2015

BILA AKAK BORING .... KEK KARAMEL! AMBIK NGKO!

Salam sume,

Morning everyone! This morning akak tak berapa sihat lah sikit! Batuk dan selsema lah pulak. Dah masuk 4 hari dah ni! Selera makan pun spoil jer ... tapi badan tetap maintain ... ayu , gebu ... lagi mempersonakan!!!

Ingat tak ari Khamis lepas akak boring tahap gaban kat ofis sampai ambik cuti sebelah petang! So, inilah hasil jiwa boring ku ... Kek Karamel ngko! Haa ... itu boring, kalau tak boring, mau akak membaking kek lapis indon! Itu namanye boring yang berfaedah ye! Kalau boring yang tak berfaedah, mau dah bergolek macam dugong terdampar di pantai! Kwang kwang kwang kwang .....

Ok, rasanye ramai dah try buat kek ni. Cuma akak aje yang ketinggalan zaman! Tapi hasrat nak mencuba meluap-luap, sampai sanggup guna alasan boring kat pejabat!!! Tapikan, memang betul pun, sejak akhir2 ini, masuk pejabat tu macam menyampah jer .... eee ... tak baikkan menyampah! Itulah tempat akak mencari rezeki! Sori, sori, sori .... sangat suke datang pejabat! Muah, muah, muah ... i loike sesangat!!!

Wokeh, jom tengok resepi ni! Kalau rasa tak kuat iman, jangan ler buat ye, menambah stress ler pulak! Kalau nak membaking ni, jiwa kena tenang, kalau tak, hasilnye pun ke laut jer nanti! Akak guna cara blogger ni yang sangat membantu ... sebab takut tersalah masukkan portion telur!

KEK KARAMEL
Sumber : syamilamohd.com

Langkah 1 : Gula Hangus untuk lapisan atas Puding Karamel
  • Masukkan 1 1/2 sudu besar gula pasir ditengah2 loyang
  • Buka api perlahan dan biarkan gula cair
  • Ratakan keseluruhan loyang bila gula dah cair sepenuhnya.
  • Biarkan sejuk.
----------------------
Langkah 2 : Asingkan telur untuk Puding Karamel dan Kek

Sediakan 3 bekas untuk bancuh puding, meringue dan adunan kek 2

  • Bekas A : 3 biji kuning telur + 2 biji telur penuh
  • Bekas B : 3 biji kuning telur
  • Bekas C : 6 biji putih telur
----------------------
Langkah 3 (Bekas A) : Adunan Puding Karamel
  • 140gm gula caster
  • 1 tin susu cair atau 400ml susu segar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Telur dari bekas A - 3 biji kuning telur + 2 biji telur penuh
 Cara penyediaan :-
  • Kacau rata telur dengan perlahan jangan sampai berbuih
  • Masukkan esen vanila, susu dan gula, kacau perlahan sampai sebati atau gula hancur
  • Tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi
  • Ketepikan
----------------------
Langkah 4 (Bekas C) : Adunan kek 1 – Meringue
  • 70gm gula caster
  • 1 sudu kecil cream of tar tar
  • Telur dari bekas C - 6 biji putih telur
Cara penyediaan :-
  • Pukul putih telur sehingga berbuih.
  • Masukkan gula castor dan cream of tar tar.
  • Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku.
  • Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah.
  • Ketepikan. Guna mixer yang sama tidak perlu basuh terus buat adunan kek 2
----------------------
Langkah 5 (Bekas B) : Adunan kek 2
  • 70gm gula caster
  • 130ml air
  • 50ml minyak
  • 140gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • Telur dari bekas B - 3 biji kuning telur
Cara penyediaan :-
  • Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
  • Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
  • Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang…matikan mixer.
  • Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau dengan senduk kayu dan kaup balik sampai sebati.
  • Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2. Kacau perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata juga dengan perlahan-lahan. 
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.
  • Warnakan dengan warna pilihan anda.
----------------------
Langkah 6 Cara tuang adunan kek atas puding karamel
  • Sendukkan adunan kek ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding. Adunan akan bergerak kiri kanan…bila sudah separuh adunan dimasukkan baru stabil.
  • Sendukkan adunan berselang seli sehingga habis…
  • 3 senduk warna Biru, 3 senduk warna merah, 3 senduk warna hijau
  • 2 senduk warna Biru, 2 senduk warna merah, 2 senduk warna hijau
  • 1 senduk warna Biru, 1 senduk warna merah, 1 senduk warna hijau
  • Teruskan langkah ke3 sehingga adunan habis
  • Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
  • Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak dengan menggunakan api bawah sahaja. 10 minit terakhir guna api atas dengan suhu 100 degree.
  • Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang…pastikan pintu oven dibuka sedikit…saya letak lidi dicelah pintu.
  • Sejukkan dalam suhu bilik dalam 20-30 minit…baru terbalikkan adunan dalam pinggan.
  • Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah.
  • Potong Kek Puding Karamel semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk.

 Sedap ngko kek ni .... macam heaven jer bila makan kek ni ... 

-InaChomel-



No comments:

Post a Comment