Sunday, February 15, 2015

KERABU PEGAGA ... RANGGUP, BERKHASIAT, TAPI ... JAGA-JAGA .... WHY?

Salam sayang sume ...

Awal minggu untuk orang Johor, akhir minggu untuk yang lain ... tengah kerja nih! Tapi ... curi masa sket!

Jalan raya agak lenggang, pastinye minggu ni jalan raya akan lenggang!!! Horeyyyy ... 

Ok, today, just nak share resepi ni yang first time buat, tapi dah banyak kali makan! Makan yang orang lain buat tu memang berkali-kali, sendiri try, ini baru sekali!

Daun ulam pegaga ni mak akak tanam kat kebun saiz sekangkang kera kat depan rumah dia tu! Walau pun sekangkang kera, tapi macam2 pokok ada, termasuklah sepohon longan yang sangat gebu dan tebal isinye! Pokok longan akak? Dalam proses pembesaran di laman rindu ku ... kwang kwang kwang .... berpuisi ler pulak!

Kelmarin mak akak buat kerabu ni, tapi pakwe I tak pandai makan! Kali ni, dapat daun pegaga ni sebesen ngko! Akak dera yang lain makan jugak! Kecuali si Iman yang tak makan saman! Kalau dia tak nak, memang dia tak makan punye! So, dapatlah rasakan jiran sebelah rumah tu semangkuk .... orang lama, suka lauk macam ni! Oklah, jom tengok resepi  ... jangan tengok jer, try ler, memang marbeles! Why? Korang makan berpinggan pun tak perasan, haaa ... tu pulak buruknye ....

KERABU PEGAGA
  • Daun ulam pegaga ---- mine, 1 besen, tapi bila dah cuci bersih2 dan diracik halus, 1 mangkuk besar jer dapat! Saiz mangkuk hidang nasi. Tunggu kering @ betul2 tos baru diracik ye!
  • 1 1/2 biji bawang besar - dikisar halus.
  • 4-5 ulas bawang putih - dikisar halus.
  • 2 batang lada merah - dikisar halus.
  • Sedikit belacang - dikisar halus.
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis - dikisar halus.
  • 3 sudu besar minyak untuk menumis.
  • Sedikit garam dan serbuk perasa.
  • 1/2 biji kelapa parut putih.
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bahan kisar.
  • Masukkan kelapa, garam dan serbuk perasa. 
  • Goreng @ sangai kelapa ni hingga agak kering dan kelapa ni kelihatan berderai.
  • Angkat dan sejukkan. Biar betul2 sejuk lagi cantik supaya terasa keranggupannya bila makan!
  • Bila dah sejuk, gaulkan kelapa dengan pegaga yang telah diracik halus dan hidangkan!
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment