Thursday, February 12, 2015

PECAL IKAN SELAR @ LEMAK PEDAS .... WHATEVER ....

Salam sume ......

Waahhhh ... dah bersarang, berlumut, berdaki & ber .... apa2 lah lagi! Lama tak bersiaran! Rindu menusuk ke kalbu rasanye nak berceloteh disini ... tapi apakan daya hasrat tak sampai!!!

Salam sayang buat semua! Agaknye ramai yang bosan each time enter this blog, nothing new, no news, no update! Well, tuan tanah hilang mood kerana busy dengan urusan keluarga! Lebih2 lagi, awal 2015 ni banyak cabaran dan dugaan yang datang! Semoga ianya menjadi penguat semangat untuk terus tabah dan mensyukuri segala rahmat dan nikmat yang masih diberikan buat kami sekeluarga! Aminn ....

Ok, back to the main topic .... just want to share resepi ini yang diubahsuai ikut stok yang ada dalam esbok kat rumah akak okey!!! First time try masak lauk ni lepas dah tak tau apa pattern lagi nak digayakan ikan dalam esbok kat rumah tu .... 

Last thursday, lepas siap buat check-up kat GH, akak ada beberapa urusan lain di Tabung Haji & insurance company! So sampai tengahari baru settled everything! Perut pun dah lapar dan singgah lunch kat warung yang akak pun ingat2 lupe lokasinye! Dulu2 masa kerja kat public library kerap gak tapau nasi kat warung ni, tapi dah berbelas tahun tak pegi, so main redah je ler! Masa pilih lauk kat warung tu, ternampak lauk ni, tapi macam tak puas jer makan! Darling I pun tak pernah rasa lauk ni. So, akak pun menerai ler masak kat rumah! 

Alhamdullilah ..... suke rupenye! Bebudak pun sampai makan lauk semalam ler bila lauk ni ada berbaki lagi untuk esoknye! Ini ada peluang masuk senarai menu harian lepas ni .... Cuma akak bega2 sikit sebab malas nak gi cari yang tak de dalam stok semata-mata nak menerai lauk ni. 

Ok, jom tengok resepi ni, kalau rasa macam sedap, boleh ler try ...... since my darling boleh telan lauk ni dan bebudak pun boleh repeat, makanye akak share kat sini kalau korang minat nak cuba!

PECAL IKAN SELAR
  • 6 ekor ikan (apa pun boleh, tengok stok yang masing-masing ada dalam esbok, ayam pun boleh Labu ...) - lumur dengan kunyit & garam, serbuk perasa sikit, goreng garing, ketepikan.
  • 6 batang cili padi - cuci bersih belah dua.
  • 1 paket santan serbuk dibancuh bersama 1 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair - akak tambah sebab nakkan lebih rasa lemak!
  • 1 - 1 1/2 biji bawang besar - dikisar halus
  • 4 biji bawang putih - dikisar halus
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 1/2 biji buah keras - dikisar bersama bawang & bawang putih
  • Belacan - seruas ibu jari dikisar bersama bawang & bawang putih
  • Cekur? --- tak de dlm stok, ignore jer!
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 cawan air
Cara penyediaan :-
  1. Masukkan 1 cawan air, bahan kisar dalam kuali dan panas hingga mendidih.
  2. Masukkan santan, susu cair, cili padi, serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa. Kecilkan sedikit api dan sentias kacau jangan sampai berbintil @ pecah minyak! Kalau suka pedas, boleh tambah cili padi. Garam kena masukkan sikit dulu sebab dah ada belacan! Kalu kurang, boleh tambah garam sket lagi!
  3. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng dan tutup api bila kuah dan ikan dah mesra dan kuah agak pekat sikit.
  4. Angkat dan hidangkan.

Senang jer kan! Must try, lebih-lebih lagi lauk ni tak yah nak tumis bagai, lebur jer dalam kuali! Enjoy ....

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment