Monday, July 16, 2012

GULAI IKAN KACI DAN MINGGU KOBISSSS ... ARRGGGHH

Salam sume,

Hai, wahhhh .... tinggal beberapa hari aje lagi nak sambut Ramadhan. Setahun sekali bertemu bulan yang mulia ini, kali ni macam excited pulak!

Tahun ni akak dah rancang semua persiapan lebih awal, tak macam tahun lepas, banyak yang dibuat last minute. Tahun ni akak tak nak kelam kabut lagi. Kalau boleh bulan Ramadhan kali ni akak nak rehat dari aktiviti dapur ... dalam ertikata lain, aktiviti akak meng'cookies' di buat awal. Dah 2 minggu berturut-turut akak buat kuih raya. Dah ada 5 jenis .... haaa ... nanti akak share ye. Bukannye nak sambut raya sangat, tapi kesihatan akak yang baru pulih dan tak pulih sepenuhnye lagi membuatkan akak buat persiapan awal ... bimbang masa bulan Ramadhan nanti tak larat dek sakit tulang belakang dan kaki serta lutut yang tak berapa nak kuat berdiri dan duduk terlalu lama. At least puasa kali ni akak ada lebih banyak masa untuk tambah amalan mana yang kurang .... maklumlah kita ni bukannye semakin muda .... bila semakin berusia kita kena lebih matang! Bak kata Dr. Fadzillah Kamsah pagi tadi dalam Radio Sinar tentang teori penarikan @ Theory of Attraction! Kalau kita sakit, jangan selalu cakap kita tak sihat, kena selalu cakap kita sihat dan akan sentiasa sihat supaya perilaku dan minda kita 'tertarik' ke arah yang positif. Itu sebab akak fikir akak sihat buat masa ini dan akan terus sihat di masa akan datang sebab banyak lagi perkara yang akak belum tunaikan ... Semoga Allah s.w.t memberi peluang kepada akak untuk mengharungi kehidupan ini penuh rasa syukur .... Semoga kita semua dapat menyambut Ramadhan ini dengan penuh rasa syukur di atas segala kenikmatan yang telah Allah berikan kepada kita ..... Aminnn .....

Untuk perkongsian hari ini, masakan lauk gulai ikan kaci yang jarang sangat akak masak menjadi menu kita orang hujung minggu lepas. Ikan kaci ni kulitnya agak liat dan isinye juga .... Tapi sedap gak bila dah masak macam ni! Nasib baik akak tak goreng buat masak sambal, kalau tak liat ler bebudak tu nak ngabiskan lauk nihh!!! Biasanye akak masak gulai macam ni akak akan masukkan sayur bendi atau terung, tapi last week adalah minggu kobis kat umah kita orang! Mana tak nye, last week ada kenduri tahlil berkelompok kat surau umah abah akak, menunye sayur kobis goreng sebagai lauk untuk nasi putih. Ada lebih mak akak beri ler sayur kobis yang dah siap hiris dan dah basuh, so tak leh simpan lama, keesokkan harinye akak masak. Tapi ada baki lagi separuh .... Belum abis baki tu lagi, abah akak dapat kobis dari penjual syur di pasar KIP Mart Tampoi lak, tambah 1 ketul lagi kobis yang belum diusik! Stok kat umah ada, yang dah siap hiris ada separuh lagi, tambah lagi dengan yang baru dapat nih, perrrggggghhhhhh dah macam kebun kobis kat dalam fridge tu. Sudahnye akak sedekah kat jiran akak! Yang lebih tu ler akak campur kat gulai ikan kaci ni .... pening tak korang kalau ari-ari makan kobis! Nak telan kobis ari-ari, korang pun nanti bulat jer bijik mata tengok menu atas meja makan tuh .....

Dah ... jom check resepi Gulai Ikan Kaci Bersama Kobis ni ......

GULAI IKAN KACI BERSAMA KOBIS
  • 5 keping isi ikan kaci
  • 6-7 kelopak sayur kobis - koyakkan kecil-kecil
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 4 sudu besar bawang merah kisar
  • 8 sudu besar lada kering kisar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Belacan

  • 1 mangkuk air asam jawa
  • Air
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak untuk menumis.
  • Dalam satu bekas, campurkan semua bahan kisar dengan belacan dan serbuk kunyit.
  • Tumis bahan campuran ini hingga wangi dan garing.
  • Masukkan air asam sedikit dahulu dan air. Biar mendidih. Jika kurang rasa asam, boleh tambah lagi nanti.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa. Rasa kuah gulai, jika dah cukup asam dan garam boleh masukkan ikan dan masak hingga mendidih dan ikan masak.
  • Akhir sekali masukkan sayur kobis dan biar seketika.
  • Angkat dan hidangkan.
Dulu masa akak cite ngan member ofis masak gulai campur syur kobis, dia orang macam tak biasa, tapi sekarang ni dia orang dah cuba dan dah terasa kesedapannye ... So jangan tak cuba!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment