Monday, July 9, 2012

SWEET POTATO WITH CRYSTAL JADE SAGO AND CORN DESSERT

Salam dan selamat pagi sume,

Mulakan hari yang indah dengan mood yang menggembirakan di awal minggu supaya tekanan minda terkawal ....

Cewahhh .... beri motivasi pagi pulak ari ni yea .... Yelah, kita ni hidup kena pandai kawal emosi dan perasaan, kalau tak, memanjang je hidupnye tension dengan masalah kerja le, famili ler, dan macam-macam lagikk!!! Jadi hidup kena ceria! Minda kena selalu positif. Fikirkan yang baik-baik saje, supaya jiwa kita tenang dan tidak bercelaru, berdoa semoga jiwa sentiasa tenang dan berlapang dada apabila mengharungi kesukaran .... Bukan sentiasa kita dalam kesukaran, hidaup ini ada pasang surutnye, yang sukar itulah yang menduga kesabaran dan keimanan kita sebagai manusia, semoga kita semua sentiasa tergolong di kalangan insan yang sabar dan beriman ... Aminnn .....

Mulakan kehidupan dengan kemanisan .... Tema untuk hari ni adalah maniss ....sebab hujung minggu yang baru berlalu ni akak buat masakan yang manis-manis belaka, salah satunye adalah menu ini .... Sweet Potato with Crystal Jade Sagoo and Corn Dessert @ nama Melayunye adalah Pengat Keledek Bersama Sagu Kristal Hijau dan Jagung .... Haaaa .... ambik ngko, nama panjang berjela, tapi orang biasa sebut pengat keledek aje .... kwang kwang kwang kwang .......

Oklah, dah nak pukul 10 pagi ni, meh lihat resepi yang senang sangat ni .....

SWEET POTATO WITH CRYSTAL JADE SAGO AND CORN DESSERT
  • 5 ketul ubi keledek yang sederhana besar - kupas kulit dan potong dadu
  • 1 mangkuk sagu berwarna hijau - akak beli yang dah siap rebus, saiz bekas taufu fa cuma RM 3 aje
  • 1 tin jagung kernel
  • 2 tin susu cair
  • 1 tin air
  • 2 helai daun pandan - disiat dan disimpulkan
  • Gula
  • Sedikit garam
Cara penyediaan :-
  • Masukkan keledek dan daun pandan ke dalam periuk dan didihkan hingga keledek agak empuk.
  • Masukkan sago dan jagung.
  • Masukkan susu cair dan gula ikut tahap kemanisan yang digemari.
  • Tambah sedikit garam untuk dapatkan rasa lemak.
  • Sentiasa kacau hingga mendidih.
  • Sejukkan dan hidangkan.
Senang jerr ... any time boleh try!!! Kalau nak rasa jagung yang extreme, boleh masukkan 1 tin jagung krim, errrkkkk ... enak banget!!!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment