Monday, July 30, 2012

LEMAK CILI PADI IKAN GELAMA

Salam sume,

Dah hampir seminggu tak bersiaran .... Bulan puasa ni kepala otak ni ligat fikir pasal nak masak apa untuk berbuka aje. Orang dewasa tak kesah sangat, yang kecik sekolah rendah tu, ari-ari tanya ari ni masak ape untuk buka! Tak ke pening kepala mak dia nak cari apa resepi yang mudah dan membuka selera untuk masak petang nanti!

Bagi yang ada anak-anak di peringkat sekolah rendah yang berpuasa, mereka ni bila berpuasa, kena banyak sabo nak suruh dia puasa abis sampai ke petang! Cukup puasa sehari dah kira bagus, kena kasi motivasi lak lagi nak kasi habis puasa sebulan! Bukannya nak disogok dengan macam-macam hadiah atau tawaran menarik, tapi bila kita janjikan sesuatu yang mereka suka, mereka berpuasa dengan lebih bersemangat dan kurang merungut. Motivasi tu penting, cuma jangan silap kita mengatur cara hidup anak-anak kita dan cara kita mengajar kenalah berdiplomasi secara baik .... Kadang-kadang kita tengok dia balik sekolah dengan mengangkut beg berat, kesian le pulak. Samapai rumah lembik macam 10 ari tak makan. Bila dia masih bertahan nak berpuasa sampai tiba waktu berbuka, sewajarnyelah kita masakan sesuatu yang memang membuka selera mereka bila berbuka nanti! Tapi kalau bebudak rumah kak ni, tak leh jauh ngan periuk nasi, pasti berbuka dengan nasi, cuma lauk tu yang kena dibagaikan ... tu ler yang pening kepala akak ni, ari-ari dah tak reti nak masak ape!!!

Tapi kalau korang nak cuba masak lomak cili padi petang ni, apa salahnye! Tapi resepi yang akak beri ni, kalau orang negori mesti kata tak pure, pasal akak buh bawang putih dan bawng merah! Kalau akak masak tak de dua bahan penting ni, rasa macam tak lengkap aje ... tapi kalau makan orang lain masak tu ok jer .... Tapi pandai-pandai korang lah ye, nak buat cara pure orang negori pun buleh, nak try macam akak buat ni pun buleh, yang penting sedap!!! Meh tengok resepi ni ....

LEMAK CILI PADI IKAN GELAMA
  • 6 ekor ikan gelama - disiang bersih, cuci dan toskan. Taburkan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng embal-embal (tak garing sangat!) dan ketepikan.
  • 2 batang serai dititik.
  • 5 helai daun limau purut, koyakkan sikit.
  • 1 biji bawang besar saiz kecil dipotong lapan.
  • 2-3 keping asam jawa.
  • 1 sudu kecil bawang putih kisar
  • 3 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 paket santan serbuk dibancuh dengan sedikit air menjadi 1 cawan sukatan santan.
  • 1 cawan air
  • 12 batang cili padi ditumbuk kasar-kasar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
Cara penyediaan :-
  • Masukkaan cili padi, serai, daun limau purut, bahan kisar, serbuk kunyit, bawang besar, asam keping dan air dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
  • Bila mendidih, kecilkan api dan masukkan santan. Kacau rata dan jangan biar kuah santan ni berkepala.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa dan sedikit gula. Kalau pekat sangat, tambah air lagi sikit, ikut suka tahap pekat kuah yang disukai.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng embal tadi dan api sentiasa dalam keadaan kecil supaya kuah lemak ini cantik dan tidak berbintil.
  • Angkat dan hidangkan.
Sonang jer weehhh! Kalau teringin cubalah masak potang nanti!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment