Tuesday, July 31, 2012

KEK COKLAT PUDING KARAMEL

Salam sume,

Pagi ni excited lak nak upload N3! Ni kalau boss round ni mau pucat lesi muka asyik bertenet jer kejenye pepagi nih!!!!

Tapikan sangat excited nak share resepi ni yang dah lama akak dapat dari dapur Kak Ummi, tapi tak kesah nak try pun.. Entah macam mana teringin lak nak buat kek yang lain dari kebiasaan akak buat. Dahlah sedap, senang pulak tu, tak yah susah-susah nak guna mixer kuih, godak dalam periuk atas dapur aje untuk adunan kek tu. Bebudak pun suka kek ni, siap pesan simpankan sikit untuk memasing punye bahagian!

Lebih sedap dimakan ketika sejuk! Kek terasa very moist dan karamel tu jangan citer ler, memang sedap gilossss .....

Gambo ni akak snap kat umah mak akak masa kita orang berbuka puasa kat sana last weekend. So backdrop kat belakang tu adalah copyright Hjh. Selamah yer ... kabinet dapur my mom .... green apple, botol bawang goreng dan botol biji apricot ada kat situ ...... kwang kwang kwang kwang ......

Kepada yang nak mencuba, akak CnP resepi ni dari dapur Kak Ummi, kalau nak tengok hasil tangan Kak Ummi, just klik link kat bawah ni ........

KEK COKLAT PUDING KARAMEL
Sumber : Chahaya Sheila
Disunting dari dapur : HomeSweetHome - Kak Ummi Zaihadi

(A) Bahan (Gula Karamel) :-
  • 2 sudu besar gula pasir (jangan lebih, takut terlalu banyak lelehan pada kek nnt)
Cara-Cara:-
  1. taburkan pada dasar acuan silikon dan bakar pada suhu 180 C selama 5 - 8 minit/gula mencair perang keemasan (suhu bergantung kepada oven masing-masing. Oven akan berasap sekejap sebab kita bakar gula...jgn pelik lak yea...xpa kejap jer)
(B) Bahan Puding Karamel :-
  • 3 biji kuning telor
  • 1 cawan susu cair (*akak guna susu sejat Ideal)
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Kacau sebati semua bahan (tak perlu kuat-kuat, kacau lembut jer)
  2. Tapiskan dan tuang atas gula karamel/gula hangus tadi.
  3. Bakar sekejap dalam oven dengan kaedah "bain-marie" (letak loyang kek dalam loyang berisi air) selama lebih kurang 20 minit hingga nampak mengeras sikit/pekat sikit permukaan puding tu...jangan terlampau keras lak, nnt takleh sebati dengan kek - (*akak set suhu 160 C je dan akak guna api atas bawah).
  4. Ketepikan dan sejukkan puding lebihkurang 30 minit....(sementara bakar tu sediakan adunan kek coklat.)
(C) Bahan Kek Coklat:-
  • 1 cawan serbuk koko - akak guna brand Van Houten
  • 1 cawan susu cair - akak guna susu sejat Ideal
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula (akak kurangkan sikit)
  • 1 cawan minyak masak *
  • 2 sudu besar mentega yang dilembutkan * (bahan * disebatikan bersama)
  • 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1 sudu teh baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 4 biji telor - blend hingga halus
Cara-Cara:-
  1. Campurkan dalam periuk serbuk koko, susu cair, susu pekat manis, gula, minyak masak dan mentega. Masak sambil dikacau selalu dengan api perlahan hingga semua bahan larut. Sejukkan sebentar.
  2. Masukkan telor yang telah diblend ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan senduk atau spatula jer. Kacau sebati semuanya.
  4. Tuang ke atas adunan puding karamel tadi perlahan-lahan (tuang atas sudu dulu di permukaan puding agar tidak pecah).
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam secara "bain-marie" hingga kek masak sepenuhnya. Sejukkan lebihkurang setengah jam atau lebih baru diterbalikkan ke dalam pinggan sesuai.
-InaChomel-

2 comments:

  1. sedapnye nmpk bnde ni kak... adess.. menggegar iman.. hehe..

    ReplyDelete
  2. bukan sekadar nampak sedap, kalau dapat makan lagi sedap tauuuuu .... cepatlah cuba, jangan jadik mcm akak nihhhh ... dah terlambat nak cuba, tapi tetap tak rugi sebab dah rasa ;p.

    ReplyDelete