Tuesday, July 31, 2012

KEK PISANG

Salam sume,

Aduhai ... kenapalah mengantuk sungguh mataku ini ..... Dah meleleh airmata ni macam menangis pulak! Woiiii ... ngantuk sesangat nihhh!!! Menaip pun main tekan aje ..... nasib baik dah hafal abjad kat keyboard nihh!!!

Ni N3 ke-3 untuk hari ini. Menunya adalah kek! Kek lagi!!!

Yelah, last week adalah minggu pisang kat umah akak. Dapat 1 telap besar pisang yang dah masak untuk dibuat kuih dari kebun kat umah mak! Weiiiii, apa nak digayakan lagi kalau bukan kek! Hari-hari makan makanan berasaskan pisang mau pinar bijik mata nihh!!!

Tapi kali ni kek yang akak dapat resepinye dari dapur Naz COSK memang lembut, gebu dan sedap! Wangi dengan haruman pisang tulen. Tak guna esen pisang pun tau! Sebabkan pisang yang terlalu banyak, makanya akak buat kuih ni sebanyak 6 adunan!!! Haaa ... puas keliling jiran akak beri. Resepi ni akak ikut cara yang kedua! Sebab ada letak ovellatte yang memang bertujuan untuk mengebukan kuih dan lembut hasilnye! Cara no. 1 macam dah biasa try, so akak try yang kedua, memang tak sia-sia! Sedap ngko! Tak caya??? Cuba korang buat, akak nak kirim kat korang dah tak de lagi dah, sebab sedap sangat, bebudak dah kasi clear!

KEK PISANG
Bahan-bahan :
  • 125 gm butter 
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla
 Cara 1 :
  1. Pukul butter dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur satu per satu sambil memukul rata dan sebati.
  3. Masukkan pisang lenyek dan juga asen vanilla. Pukul pada kelajuan sederhana hingga sebati.
  4. Masukkan 1/2 bahan ayak dan gaul rata. Masukkan selebihnya dan gaul hingga sebati.
  5. Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan ratakan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 40 minit - 1 jam bergantung kepada oven masing-masing.
Cara 2 :
  1. Cairkan butter dan ketepikan. 
  2. Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  4. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  5. Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  7. Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  8. Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment