Monday, January 7, 2013

ACAR IKAN

Salam sume,

Sekali lagi bertemu .... wahhhh awal minggu ni aktif ler pulak! Sampai 2 resepi akak upload pagi ni!

Tapikan, ini resepi akak kasi, gerenti tak nyesal punye kalau korang cuba. Iye ..... percayalah! 

First time dulu, bila terjumpa resepi ni dalam buku Selera Perdana, akak macam endah tak endah aje nak cuba! Tapi bila akak bersembang ngan mak akak, dia kata acar ikan memang sedap! Gulp! Ye ke? Sebelum ni biasa makan acar buah, acar timun .... tapi acar ikan macam asing bebenor kedengaran bunyinye .... 

Tapikan, kita ni, kalau tak cuba tak tau kan! Jadi ini kali kedua akak cuba buat acar ni. Kali pertama dulu tak berapa menjadi sangat. Tapi kali ni, memang 'terjadi' dengan jayanya .... mana taknye, pakwe akak sampai pesan, sambal acar ikan ni jangan dibuang, bila-bila masa dia suruh panaskan semula sama ada cicah ngan jemput-jemput ikan bilis atau makan ngan nasi panas-panas! 

Resepi ni tak susah, cuma kalau bahan-bahan rempah ratus tu kalau tak de, korang pulak malas nak keluar gi kedai, makanye memang tak jadik! Meh tengok resepi mudah lagi sedap ni, try ler .... akak gerenti korang takkan nyesal, ni resepi dari dapur orang VIP tau sebab buku Selera Perdana tu memaparkan masakan istimewa lagi terpilih dari tukang masak Mantan Perdana Menteri. Tapi sukatan resepi ni akak ubah suai sikit sesuai dengan jumlah ikan yang akak masak. Gambo kat atas nuu .... akak saje jer letak mangkuk tu atas mukasurat buku yang memaparkan gambo acar ikan!

ACAR IKAN
Sumber : Buku Selera Perdana

Bahan-bahan :-
  • 6-8 keping ikan tenggiri @ ikan merah - gaul dengan garam dan kunyit, goreng embal-embal (tak berapa garing) aje.
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 3-4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 8 sudu besar lada kering kisar*
  • 1 biji bawang holland - potong bulat
  • 1 biji lada hijau dan lada merah - belah dua dan potong lebih kurang 2 cm panjang
  • 1 sudu kecil ketumbar - dikisar halus**
  • 1 sudu kecil jintan halus - dikisar halus**
  • 1 sudu kecil jintan kasar - dikisar halus**
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 3 cm halia - dikisar halus*
  • Sedikit cuka
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula 
  • Sedikit air
  • Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bahan kisar yang bertanda * hingga wangi dan pecah minyak. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata, biar seketika.
  • Masukkan bahan kisar yang bertanda ** dan biji sawi, kacau rata dan biar seketika hingga bau semakin harum.
  • Masukkan garam, serbuk perasa, gula dan juga cuka. Agak-agak untuk sukatan cuka, jangan terlalu masam! Kacau rata dan tambah sedikit air jika terlalu kering. Biar seketika hingga kuah mendidih!
  • Masukkan ikan yang telah digoreng, bawang holland dan cili merah serta cili hijau. Kacau rata dan biar seketika.
  • Angkat dan hidangkan.

Masakan ini rasanya pedas, masam dan manis. Jadi pandai-pandai ler adjust rasanya supaya sesuai dengan selera tekak masing-masing! Selamat mencuba.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment