Friday, May 17, 2013

APAM BALIK

Salam sume,

Dah lama tak sempat nak bersiaran kat blog ni! Tengah sibuk dengan statistik dan laporan tahunan kat ofis sekarang ni! Nak ke dapur pun kekadang macam malas jer sekarang ni! Tapi bila mengenangkan anak-anak dan pakwe yang tak pernah jemu nak makan masakan di rumah berbanding di luar, kena gagahkan jugak semangat nak memasak ni!

Itulah sebahagian tanggungjawab ibu untuk keluarga! Lebih baik masak sendiri untuk hidangan kelauarga berbanding makan di luar. Tapi sesekali tu tukang masak nak rehat jugak! So kena pandai uruskan masa dan keluarga untuk pastikan urusan seharian berjalan lancar! 

Minggu ni adalah minggu yang agak sibuk sikit buat akak! Maklumlah, bila tiba sambutan Hari Guru, si Iman yang paling beria sangat nak beli cenderamata untuk cikgu sekolah! Sekali sebut sampai 6 cenderamata nak dibeli! Eeiikkk budak ni, nak beri kat cikgu satu sekolah apa! lepas dah negotiate, dapat ler reduce ke 4 cenderamata aje! Haiiii ... bebudak sekarang ni. Bersemangat betul! Zaman akak dulu, beri kat cikgu kelas aje. Tu pun kalau satu kelas beri satu kat cikgu kelas, mau penuh bonet kereta ngan hadiah dari anak murid! 

Oklah, akak pun tak banyak masa ari ni! Ada yang masih tak settle lagi kat ofis ni! Just nak share resepi yang akak dapat dari Along Roz @ Homecreation! Apam Balik Pandan! Haaa ... versi yang akak buat tak letak pes pandan pun! Mana yang ada jer ler .... janji sedap dimakan! Resepi ni kalau buat satu adunan aje dah memadai untuk keluarga yang sederhana ramainya ... Lembut aje tekstur tepung apam balik ni! Lepas ni akak nak buat sendiri jer ler ... sebab boleh bubuh extra kacang dan jagung! Tepung tu pun tak leh tebal sangat, nanti susah nak lipat ... gebusss! Kalau beli tu kekadang kurang menyegat ler intinye tu ... sikit sangat! Dah pandai buat sendiri, boleh ler buat jer, lagi pun muai dan terjamin kebersihannya! Pada yang nak mencuba, akak CnP resepi ni dari blog Along Roz .... 

APAM BALIK PANDAN
Sumber : Along Roz

BAHAN2:
  • ½ cwn Gula
  • 1 biji Telur
  • 2 cwn Tepung Gandum*
  • 1 st Soda Bicarbonate*
  • 1 st Baking Powder* (* ayak)
  • 1½ cwn Air
  • 1 sb Pes Pandan --- akak tak letak pun!
  • INTI:
  • 1 cwn Kacang Tanah - goreng tanpa minyak & di kisar --- akak tambah 2 sudu besar gula pasir dan gaul rata dengan kacang tumbuk ni.
  • 1 cwn Krim Jagung
  • Sedikit Planta --- akak guna buttercup
CARA2:
  • Mesin gula & telur sehingga kembang.
  • Masukkan campuran tepung*, air dan pes pandan sehingga sebati.
  • Panaskan kuali non-stick.
  • Tuangkan 1-2 senduk adunan & biarkan buih2 udara menggelembung sehingga masak.
  • Sapu planta ke atas permukaan apam & tabur kacang & jagung.
  • Lipat dua & hidangkan.
  • Ulangi sehingga adunan habis.
-InaChomel-
 

No comments:

Post a Comment