Thursday, May 23, 2013

BINGKA NESTUM

Salam sume,

Waahhh ... ari ni last kerja untuk minggu ni! Esok cuti Hari Wesak! 3 hari straight cuti ... eemmm ... bestnye ... 

Next week dah start cuti sekolah 2 minggu! Jemputan kahwin pun dah menimbun nih! Sabtu ni aje dah ada 3 jemputan! Ahad 2 jemputan! Next Sabtu 1 jemputan! Wahhh ... betul2 bela badan cuti sekolah ni!

Ahad ni jiran depan rumah akak buat majlis kahwin anak sulung dia! Anak perempuan! Pastinye kereta tak leh masuk porch! Kena parking kat belakang rumah atau tumpang tepi rumah jiran sebelah! Meriah tu memang ler meriah .... bebudak ler yang suka sesangat! Biasa bila pergi kenduri kahwin, lepas makan terus aje balik, jarang nak tunggu pengantin sampai. Ni dah depan rumah sendiri, makanye riuh ler ....

Cuti sekolah kali ni akak tak plan lagi nak gi mana. Pakwe dah tanya ... cuti ni nak jalan-jalan ke? Akak kena fikir banyak benda sebelum decide nak gi jalan-jalan .... pasal bulan Jun ni ada lagi segmen jalan-jalan yang tak rasmi! So kena tengok kocek gak! Jalan memang sedap ... kocek kering tu nanti yang tak sedap!

Ok, kali ni nak share resepi bingka yang akak jumpa kat blog Kak Yatie. Sedap dan lemak bingka ni. Cuma akak tak cukup nestum nak tabur atas bingka tu .... nampak togel jer ..... Akak kalau buat bingka, biasanye akak pilih bahagian tepi yang garing! Berebut ngan pak we akak! Dia pun sama gak!!! Kepada yang nak cuba, senang jer nak buat bingka ni .... bubuh dalam blender, press jer ON, sekejap jer dah siap, cuma nak tunggu masa bakar ajer ler yang ambik masa sket! Tapi tak rugi cuba tau! Ok, kepada yang berminat, kat bawah ni resepi CnP dari blog Kak Yatie ... 

BINGKA NESTUM
Sumber : Yatie Memories

Bahan-bahan ( loyang 9x9 inci )

    *2 cawan tepung gandum
    *2 cawan santan
    *1 cawan susu segar@ full cream
    *5 biji telur (B) - cuci dulu
    *3/4 cawan gula pasir
    *3/4 cawan susu pekat manis/krimer manis
    *1 sudu besar tepung jagung
    *1 sudu kecil garam halus
    *2 sudu besar butter - dicairkan


    bahan bertanda* diblend hingga sebati


    1 1/2 cawan nestum original
    1 sudu kecil esen vanilla-Yatie tambah
    sedikit pewarna kuning-Yatie tambah

Cara-cara :-

  • Panaskan oven 180'C. 
  • Satukan bahan yg dblend &masukkan nestum  dan gaul sebati (menggunakn hand whisk).
  • Sediakan loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn diatas api yg kecil...
  • Masukkan/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum diatasnya.
  • Bakar 50 - 60 minit @ sampai masak, cam biasalh...tunggu sedikit sejuk baru potong, ya....

Nota Kak Yatie : Selamat mencuba . Bagi mendapatkan permukaan yg garing, guna api grill selama 5 minit atau sehingga perang permukaannya. 

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment