Thursday, September 12, 2013

KEK MENTEGA ... SELEPAS 11 TAHUN BARU CUBA BUAT!

Salam sume,

Minggu ni agaknye memang minggu sibuk! Semuanya nak kena settle cepat! Pulak tu minggu ni jugaklah kena gi check-up 2 hari berturut-turut kat HSA! Wahhh ... dengan cuaca sekarang ni yg hujan lebat hampir setiap hari kat JB ni! Kat dalam ofis ni jangan citer ler ... sejuk macam dalam esbok!

However, akak rasa this week memang minggu yang sibuk dan menggembirakan akak! Sebab akak dah ada hobi baru yang sangat digeruni oleh pakwe akak! Shopping online! All this while, akak never care about shopping online, but then ... bila satu hari tu akak mencari sesuatu yang tidak diduga, tetiba akak terjumpa satu fb yang menarik minat akak! Wahhhhh ... apa lagi, skrg ni boleh dikatakan hari2 akak on fb akak! Kalau dulu, sebulan sekali pun payah nak jengah fb! For certain people, mungkin apa yang akak luahkan ni nothing buat mereka, but for me, i really like my current hobby! Bukan suka nak shopping, but ada something yang mendorong akak to help others by doing what i'm did! Tak pelah, nanti aje akak citer ye ....

Ok, for today, akak suka nak share satu resepi yang akak rasa dah terlalu lama akak rugi kerana tak cuba buat! Actually masa akak baru kahwin dulu, ada rakan sekerja di KL yang hadiahkan akak senaskhah buku masakan kat akak! Dah banyak kali baca, tapi tak terdetik pun nak cuba! Why? Ntah ler ... sekarang ni pun, insan berkenaan dah pencen dan baru kini terniat nak mencuba! Wow!!! Lama tu ... for the last 11 years ago, now baru akak cuba! Such a waste of time! But akak nak bagi tau satu perkara, bau kek ni sangat ler mengancam jiwa! Tu akak guna butter cikai jer tau! Kalau guna butter yang ada brand lagi ada nama yang tersohor dalam bidang masakan ni, jangan kata ler ... memang mengancam jiwa! Tekstur kek ni pun lembut, rasa manis yang sedang2 elok! Taburan atas kek tu akak sendiri yang memandai taburkan badam cincang! So kalau nak cuba, silakan .... mudah sesangat! Sekelip mata boleh siap! Cuma masa untuk membakarnya aje yang agak lama!

KEK MENTEGA
Sumber : Alex Goh
  • 250 gm mentega*
  • 200 gm gula caster*
  • 210 gm tepung gandum*
  • 1 sudu teh baking powder*
  • 5 biji telur
Cara penyediaan :-

1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam mesin pemukul. Kacau hingga rata dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan telur sebiji-biji hingga habis dan kacau rata sehingga aduanan licin dan tidak berbintil.
3. Untuk tempoh 4-5 minit, pukul adunan dengan kelajuan tinggi.
4. Masukkan aduanan ke dalam loyang yang telah dioleskan dengan mentega dan dialas dengan kertas minyak yang disapukan mentega di permukaannya. Oven hendakalah dipanaskan terlebih dahulu, iaitu 10 minit sebelum.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 50-60 minit. Akak turunkan suhu oven sebab pada pertengahan proses pembakaran, permukaan kek merekah. So kena adjust tahap suhu ikut oven masing-masing.

Selamat mencuba!

Inilah buku masakan hadiah dari Pn. Wan Poziah Abd. Kadir sempena majlis perkahwinan akak 11 tahun yang lalu ....

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment