Tuesday, September 17, 2013

LAKSA PENANG .... CUBAAN YANG TIDAK MENGECEWAKAN!

Salam sume,

Puas dah berehat 3 hari kat umah? Berehat ke? Bagi blogger yang gemar memasak, actually cuti 3 hari ni kepala berputar memikir apa jenis masakan yang ingin dicuba! Cuba aje ... jadik belum tentu lagik! Sedap pun belum tentu lagik! Yelah ... kalau tak cuba manakan tahu sedap ke tidak, jadik ke tidak kan!!! So hidup ini memang penuh dengan cobaan ... itulah agaknye yang ingin disampaikan oleh orang dulu-dulu melalui filem! Agaknye ler ...

Ok, 3 hari bercuti tak banyak kisah yang menarik kecuali kisah masak-masak ler ... Mana taknye ... dari hari Ahad petang pakwe akak demam sampai ler semalam! Hari Ahad ada kenduri kahwin. 2 majlis! Alhamdullillah, kedua-duanye kami dapat hadir dan meriah majlisnye .... hari Sabtu pulak mengerjakan ikan kembung rebus untuk diasingkan isi dan tulang untuk buat kuah laksa ni .... 2 kilo ngko, akak sorang-sorang buat! Nak mintak tolong pakwe, matanye kurang awas sikit bab mencari tulang ikan ni, so dari kena buat kerja 2 kali, baik ler buat sorang2, puas hati u! 

Actually semalam dah planned nak gi jalan-jalan, saje jer  nak relakskan minda dari serabut kerja, tapi my darling dah terbaring dek makan ubat yang melenakan mata, so batal! Tak pelah ... kesian kat darling akak! Tapi dalam demam tu, selera makan bagus! 

Ahad akak try buat brownies cheese cake! Tak jadik ngko! Tak hensem seperti yang dikehendaki, jadik tak yah citer kat sini, buang karen aje! Nanti kalau jadik baru akak hebahkan ye! Ntah tahun bila lak nak try buat lagi! Yang pasti akak akan share kat sini kejayaan memasak Laksa Penang! Pakwe akak suke ler, bebudak ... out! Semua carik nasi untuk dinner! However, sebab dah lama tak pekena laksa ni, tekak akak ni ok jer ..... cuma akak tak guna hirisan cili padi untuk ulaman, sebab takut nak ke tandas aje pulak nanti! So, marilah lihat resepinye yang akak rasa banyak hasilnye tapi padat dengan rasa ikan! Jom try!

LAKSA PENANG
  • 2 kg mee laksa - dicelur sekejap dengan air panas mendidih, toskan.
  • 2 kg ikan kembung - dibuang isi perut dan kepalanya, rebus hingga lembut isinya dan toskan dari air rebusan. Kisar halus isi ikan dengan sedikit air.
  • Air rebusan ikan - ditapiskan dan ketepikan.
  • Lada kering kisar - ikut selera masing-masing, jika suka pedas boleh letak lebih. Akak letak lebih kurang 4 senduk besar.
  • Bawang merah kisar - yang ni pun ikut sukatan kuah juga, kalau rasa kurang rasa bawang pasa kuah, bila-bila masa boleh tambah. Akak guna lebih kurang 6 senduk besar bawang merah kisar.
  • Daun kesum - dalam RM1.00, petik dan cuci bersih, toskan.
  • 3 kuntum bunga kantan - diracik halus.
  • Asam keping - lebih kurang 15 keping. Jangan letak banyak sangat sebab nanti akan diperahkan limau kasturi untuk hidangan.
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Sedikit gula
Cara penyediaan kuah :-
  • Air rebusan ikan dimasukkan dalam periuk yang sesuai. Didihkan.
  • Masukkan isi ikan yang telah dikisar.
  • Masukkan bawang kisar dan lada kering kisar, biar hingga mendidih.
  • Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
  • Masak kuah hingga mendidih dan perasakan dengan garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
  • Bila telah betul mendidih, padamkan api dan sediakan bahan untuk hidangan.
Ulam-ulaman :-
  • Salad - dicuci bersih, toskan dan hiris halus.
  • Limau kasturi - dibelah dua.
  • Bawang besar - hiris nipis.
  • 1 biji nenas masak - dibuang empulurnye, potong kecil-kecil
  • Lada merah - dihiris nipis
  • Timun - dipotong macam lidi mancis
  • Telur - direbus dan dipotong 4 bahagian.
  • Sedikit petis udang dibancuh dengan air panas.
Cara penyediaan :-
  • Masukkan sedikit mee laksa ke dalam mangkuk, taburkan semua jenis ulaman ikut citarasa. Kalau akak, suke nenas lebih!
  • Kacau kuah rata-rata dan cedukkan kuah ke atas mee laksa. Perahkan limau kasturi dan gaul sebelum dimakan.
Senang jer kan! Yang susah tu nak asingkan isi ikan jer ... naik bular biji mata ni mengasingkan isi dari tulang!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment