Wednesday, September 14, 2011

CENCARU GORENG BAWANG, LADA & KICAP ....

Salam sume,

Hai rakan2 yang ku kasihi .... apa khabar semua??? Dah semakin sukar dan jarang nampaknye akak berblog sekarang ni!!! Ni pun pasal ngantuk tahap gaban dah sampai, pun dah macam rimau jer ni ... asyik mengaum jer ......

Hari ni pagi2 mood dah spoiled! Spoiled pasal ape? Pasal ... pasal .... pasal .... ade lerr ..... tapi key of the words yang boleh describe keboringan akak ni adalah --- Lone Ranger .... lain kali jangan suke jadi Lone Ranger yea ......

Oklah ... tinggalkan kisah Lone Ranger tuh! Mari kite cite pasal makan2. Memang bila cite pasal makan2 rasanye macam indah dunia ni, tak tension, tak stress, untung lagi ada ..... Berat badan ni pun rasanye macam dah naik balik! Kena start fast walk semula ni ... tak leh jadikkk!! Nanti nak gi tour kat Europe tak best lak bila kaki asyik sakit jerrr ....

Ok, akak masak lauk ni pasal .... bukannye malas, tapi pasal ada stok lauk semalam dalam fridge, jadik? Nak clearkan peti ais, makanye resepi ni terhasil .... Lauk ni senang jer, lauk orang bujang! Tapi sedap dimakan masa masih panas berasap ngan nasi panas! Tak de sayur pun tak pe, lauk ni ngan nasi jer pun dah dikira bagus! Meh kita tengok resepi yang mudah ni, kalau korang masak tak jadikk ... tak taulah akak nak cakap, mesti kucing korang gelak berguling2 atas lantai ketawakan korang ........

CENCARU GORENG BAWANG, LADA & KICAP

Bahan-bahan
  • Ikan cencaru - ikut suke berapa ekor yang korang nak baham!
  • 2 bji bawang besar - mayang kasar-kasar
  • 2 batang lada merah - hiris kasar-kasar
  • Kicap manis
  • Garam
  • Minyak
Cara penyediaan :
  1. Cuci bersih ikan cencaru, belah bahagian belakangnye, gaul garam dan goreng garing. Angkat dan toskan.
  2. Curah sedikit minyak dalam kuali, masukkan bawang dan lada merah, goreng sebentar, kemudian curahkan kicap (ikut suka, kalau nak lebih, boleh taruh lebih!). Gaul rata.
  3. Curahkan kuah atas ikan yang telah diletakkan dalam pinggan. Sedia untuk dimakan.

Senangkan! Kan! Kan! Kan ....

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment