Monday, September 12, 2011

IKAN BILIS GORENG BERSAMA KENTANG & BAWANG

Salam dan selamat petang sume ....

Dah berhari-hari akak tak dapat berblog. Raya tahun ni memang  rezeki lebih agaknye ..... ramai plak kawan2 ofis especially geng pakwe akak nak datang beraya! tahun sudah, rumah kita orang sepi jer .... macam tak de orang yang sudi nak datang beraya kecuali adik beradik dan sedara-mara. Tapi kali ni, tak menang tangan dibuatnye. Walau apa pun, akak dan famili ucapakan terima kasih kerana mereka sudi datang berziarah ke rumah kami. Moralnye.... musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak.

Dikesempatan ini juga nak ucap TQ jugalah kat Kak CT batu lesung sebab promo gambo akak lebih2 lak kat blog dia .....

Untuk raya tahun ni pun akak dah set dalam kepala ni tak nak sakan2 sangat, maklumlah anak akak ada yang nak ambil UPSR. Doa2 kanlah ye semoga anak akak terang hati dan dapat memjawab soalan dengan mudah dan mendapat kejayaan yang cemerlang. trial hari tu di dapat 3A 2B. Sebenornye dia boleh dapat lebih baik lagi, tapi biasalah bebudak ni, kadang2 dalam gugup tu mereka cuai sikit. Semoga kali ni dia lebih bersedia dan tenang menjawab soalan dengan mudah dan yakin. Insya Allah.....

Selepas naik dari cuti raya, akak sesangat ler busynye hingga tak sempat nak snap gambo beberapa resepi yang baru dicuba. Dah kenyang perut baru teringat nak snap gambo .... tapi sanyang sudah terlambat, semuanye dah masuk perut ...... Gambo kuih raya pun tak menyempat nak disnapnye ..... tengokler busy ke tak busy akak ni ..... Hujung minggu ni nak ke Melaka lak, cousin tunang. Sehari sebelum tu marhaban lak kat lorong umah akak .... fuyooohhhh macam nak pengsan oooooo ......

Disebabkan busy, maka lauk yang boleh dishare sama kat sini pun simple jer .... tapi lauk ni kalau dipadukkan dengan asam pedas atau kari, memang cun melecun ...... Ok ler, jangan cite banyak, meh nengok resepinye, ni pun kira resepi ulang tayang .... dah tak de modal ler tuhhh .....

IKAN BILIS GORENG BERSAMA KENTANG & BAWANG

Bahan-bahan :
  • Ikan bilis - segenggam, bilas, toskan dan goreng garing, ketepikan.*
  • Kentang - 2 biji - belah 2 melintang, potong 8. Goreng hingga kuning, ketepikan.*
  • Bawang besar - 2 biji - mayang kasar2.
  • 5-7 biji cili padi - belah dua, kalau suka pedas boleh tambah lagi.
  • Minyak
  • Garam
  • Serbuk perasa
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi.
  • Masukkan bawang besar mayang dan cili padi, gaul rata. Bila masak dalam kuali, jangan samapi layu sangat, biar bawang garing sket.
  • Masukkan garam n serbuk perasa, gaul rata dan hidangkan.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment