Wednesday, September 28, 2011

SIAKAP SAMBAL SERAI

Salam sume,

Hai, ari ni datang ofis mood ok tak? Hari ni akak macam biasa jer .... nak kata boring tidak, nak kata suke sangat pun tidak juga, sedang2 ajer ...... Cuaca pagi ni pun cantik! Harap2 panas sampai ke petang! Ari pun dah 30 Syawal. Tak sabo nak tungu habis raya, nak kemas bagai segala balang kuih .... dan tutup sudah tirai open house! Seronok tyu seronok, cuma kekadang bila dah banyak sangat, tak termakan dibuatnye ..... takut pulak tuan rumah kecil hati. Tapi kalau memang dah tak boleh nak masuk macam mana ekk??? Nanti muntah depan tuan rumah lagi malu .... nanti orang ingat mengandung pulak!!!

Tapi yang pasti akak doakan semua yang telah mengadakan open house agar murah rezeki, insyaallah panjang umur dan ada rezeki tahun depan boleh sambut lagi!!!

Ok .... semalam kami sekeluarga dilimpahi dengan rezeki. Mana tidaknye, baru aje sampai rumah, jiran sebelah dah hantar semangkuk besar dalca ayam siap ngan roti bai lagi! Kalau kat JB ni, orang lama mesti tahu kisah roti bai kat Jalan Dhoby. Roti ni popular sangat sebab cara penyediaan dan pembakarannya masih menggunakan kaedah lama. Cuma bebudak mungkin tak berapa suka roti ni sebab dah biasa makan roti gardenia, daily, mighty white dan sebagainye, so dia orang kata roti bai ni keras! Tapi kalau orang tua2 suke makan roti bai ni cicah dengan air kopi atau teh, dibakar dan disapu dengan mentega dan kaya atau sedap dimakan dengan kuah kari seperti dalca tadi. So kalau ada yang ke JB, cubalah cari kedai roti ni kat Jalan Dhoby, lambat sikit tak dapat, sekitar jam 2 petang kekadang roti ni dah habis ..... 
Lepas tu mak pun ada beri lauk sayur turi masak lemak, dah hampir lengkap lauk makan malam semalam. Tapi pasal hubby nak makan ikan, jadi akak masak gak ikan siakap yang juga dapat free dari kawan abah. Jadi semalam satu-satu lauk yang akak masak adalah Siakap Sambal Serai! Jom kita tengok resepi ni ... nampak macam pedas, tapi anak2 boleh makan sebab rasanye pedas manis ....

SIAKAP SAMBAL SERAI
  • 1 ekor siakap - belah dua memanjang, cuci bersih dan toskan
  • Lumur ikan dengan sedikit garam, serbuk perasa dan lada sulah. Taburkan rata tepun jagung pada ikan dan pastikan semua bahagian ikan dilumur tepung. Goreng ikan secara deep fry dengan api yang besar. Angkat ikan bila sudah kekuningan dan garing. Ketepikan.
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 4 sudu besar bawang merah kisar*
  • 7-8 sudu besar lada kering kisar*
  • Sedikit belacan - dicampur dengan bahan kisar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit - dicampur dengan bahan kisar
  • 2 biji telur gred C
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Gula
  • Minyak
  • Daun bawang
Cara penyediaan :
  • Panaskan minyak. Tumis serai dan bahan kisar hingga wangi dan garing.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
  • Masukkan air asam, kacau rata dan biarkan seketika.
  • Masukkan gula, gaul rata dan akhir sekali masukkan telur yang  telah dikocok. Biar seketika, apabila telur hampir mengeras, kacau rata.
  • Curah kuah sambal ke atas ikan dan taburkan dengan daun bawang yang dipotong kasar2.
  • Sedia untuk dimakan.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment