Thursday, August 9, 2012

BISKUT CORNFLAKES BIJAN HITAM ... BON APPETIT

Salam, salam & salam ...

Seperti yang dijanjikan .... minggu ni akak akan upload N3 pasal biskut raya. Dah lama biskut ni akak buat, dari sebelum puasa lagi .... tapi baru semalam akak sempat snap gambo bahana tak de masa dan malas nak cari setting untuk shoot gambo ....

Makanye, semalam dengan semangat dan perkasa akak rajinkan diri untuk snap gambo ni kat bilik tingkat bawah. Kat gambo ni korang nampak macam hensem aje kan!!! Tapi hakikat yang sebenor nye ... kat bilik bawah tu macam tongkang karam, penuh dengan barang mainan si Iman, kotak buku dan nota masa belajar dulu dan lain-lain harta karun yang tak sempat nak dibuat kemas-buang!!! Tapi tak pe, yang penting gambo tu mengundang minat korang nak try buat ......

Kali ni biskut yang akak nak cite diambil ari buku masakan yang akak beli entah dah berapa lama dari Plaza Angsana. Beli memang rajin, menerainye ntah bila ... mau makan tahun gak tu kalau tak betul-betul rajin!!! Biskut ni pada akak, sedap sebab rasanye lemak, ditambah pulak dengan rasa dari bijan hitam yang ditabur kat dalam biskut tuh! Jomlah tengok resepi, cakap lebih-lebih tapi tak cuba pun tak guna kan??? Hujung minggu ni baik korang try ....

BISKUT CORNFLAKES BIJAN HITAM
Sumber : Buku masakan Asmah Laili ... Minta Ampun Sedapnya ...... terbitan Q-Zeen.
  • 250 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 1 biji telur 'A'
  • 375 tepung gandum @ top flour - diayak
  • 1 sudu teh baking powder - diayak
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 40 gm bijan hitam disangai sebentar
  • 150 gm cornflakes dihancurkan sedikit
Cara penyediaan :-
  • Pukul mentega, gula kastor dan vanilla dengan kelajuan yang tinggi selama 3 minit atau sehingga kembang.
  • Masukan telur, pukul lagi selama 2 minit.
  • Perlahankan kelajuan mixer dan masukkan tepung dan baking powder, bijan hitam serta cornflakes, dan pukul lagi selama 2 minit.
  • Bentukkan doh seperti bebola kecil dan ataur dalam dulang yang telah digriskan dengan mentega. Tekan dengan garfu untuk mendapat bentuk yang leper sedikit. Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 170 darjah celcius.
 
Tak rugi beli buku ni, cuma RM 67.90 aje. Selain biskut ada juga resepi masakan lain seperti nasi & lauk-pauk. Satu lagi biskut yang akak try dari buku ni adalah biskut ada manik warna-warni kat dalam gambo tu, tapi tak berapa menjadi. Bila dah tak menjadi, akak tak upload ler ....

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment