Friday, August 10, 2012

SWISS RING


Salam sume,

Yang kedua untuk hari ini .....

Akak dah janjikan semalam nak share 2 resepi hari ini. Biskut ni adalah biskut tradisi mak akak. Tiap tahun dia mesti buat biskut ni!

Resepi ni diambil dari majalah Wanita keluaran tahun 80an dulu. Akak pun dah tak ingat tahun bila. Tapi biskut ni memang sedap. Rasa lemak dan manisnye seimbang. Cuma kena pandai adjust tepung sebab resepi asal biskut ni memang lembik giler. Kena tambah tepung naik sendiri sikit demi sikit asal boleh dicanai doh tu ...

Satu lagi, biskut ni bila dibakar akan mengembang, jadi kalau nak cuba, silalah pilih acuan yang saiznye kecil. Dan sapukan loyang dengan butter supya mudah ditanggalkan, sebab biskut ni agak rapuh.

Kepada yang ingin mencuba, akak sertakan resepi kat sini. So, takat ni aje resepi biskut raya kak, jadi 5 jenis biskut tahun ni. Yang lain kuih goreng-goreng akak beli aje ..... Selamat mencuba!

SWISS RING
Sumber : Majalah Wanita

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung kotak @ tepung naik sendiri
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan mentega
  • 2 butir kuning telur
  • 1 butir kuning telur – untuk sapuan bahagian atas biskut
  • Badan hiris untuk hiasan
Cara-cara
  • Gaulkan mentega dan gula.
  • Masukkan tepung kotak dan tepung kastard.
  • Canai dan terap. Sapu kuning telur dan hias dengan hirisan badam
  • Adunan jika lembik, tambahkan tepung kotak sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekit lagi.
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment