Thursday, August 9, 2012

DANISH BUTTER COOKIES ...

Salam sume,

Waaahhh ...dah semakin hangat dan meriah sambutan Aidilfitri di sana sini .... Kat ofis ni pun dah dibuat hiasan lampu kelip-kelip dan kad ucapan serta ketupat reben oleh staf akak. Lagu raya dah makin galak berkumandang di radio. Mood raya dah semakin menguasai diri nampak gayanye nihhhh ..... Mengalahkan bebudak pulak!!!

Yelahh ..... biasanye bila nak sambut raya, kaum ibulah paling sibuk dengan memikirkan mana yang perlu disediakan untuk sambutan Syawal. Sebab tu tahun ni akak siapkan semuanya awal! Jadi dapatlah akak sediakan juadah berbuka yang meriah sikit pada hujung minggu. Kalau tak, masa hujung minggu ler nak buat kuih, masa tu jugalah nak masa untuk iftar! Weeeiiiii ... mau patah riuk dibuatnye, semua nak dibuat, tak terkejar akak! Belajar dari pengalaman tahun lepas kan! Maka tahun ni akak dah siap sedia dari awal lagi. Yang senangnya bukan orang lain, akak jugak! Jadi dapatlah akak ambil masa hujung minggu untuk membeli-belah serba sedikit persiapan raya seperti alas meja dan aksesori lain. Itu pun dah berapa kali raya baru berkesempatan nak beli yang baru, kalau tak pakai jer lah yang lama .....

Ok, kali ni nak share resepi biskut raya yang totally akak buat lain dari yang lepas. Kali ni akak try beberapa resepi baru yang tidak mengecewakan langsung, malah memang diakui sedap 100%. Tak caye sedap!? Kalau tak caye, korang try ler buat, memang tak nyesal punye .... kalau korang malas nak buat tak leh ler nak kata .... kecuali korang datang beraya kat umah akak, baru dapat rase!!! Dah meh tengok resepi ni yang akak dapat dari dapur Rima di Singapore .... Cuma CnP aje ye .... senang nak faham, tak de yang susah pun, just try it, u will luv it .... trust me .... i like!!! Kalau nak tengok yang Rima buat, silalah klik pada nama Rima kat source tu ..... just look alike kjeldsens butter cookies!!!

DANISH BUTTER COOKIES
Source : Rima

Ingredients
  • 75g butter (I used Golden Churn canned butter)
  • 50g fine sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 1 egg yolk + 1/2 tsp vanilla essence (lightly beaten)
  • 150g cake flour (remove 1 tbsp)
  • pinch of baking powder
  • 1 tbsp skim milk powder
1 egg white
Dry Demerara sugar for sprinkling - akak guna gula pasir jer yang diwarna-warnikan .....

Method
  • Cream butter, sugar and salt with electric beater till pale and fluffy.
  • Add in egg yolk and beat till well incorporated.
  • Sieve in the flour and baking powder, add in the milk powder, use the lowest speed of your electric beater to combine. Mixture will be bread-crumbs like and will form a dough easily.
  • Put dough into a plastic bag and roll it into a flat sheet. 
  • Chill in the fridge till harden before cutting out the cookie. ... untuk second round, lebihan doh tu akak canai dan terus terap, tak masukkan dalam fridge semula, lambat ngko .... nak cepat habis punye kes!!!
  • Cut out cookie with cutter. Brush on some egg white and sprinkle dry demerara sugar on the surface.
  • Bake on a lined tray at 180C for 10 minutes in the middle rack and shift to the upper rack and bake a further 2 - 3 minutes to get the golden brown color. (i baked mine at 170C for 8mins).
-InaChomel-

No comments:

Post a Comment