Tuesday, April 17, 2012

ROTI JOHN

Salam sume,

Dah makan malam? Akak baru lepas makan dalam sejam. Hari ni jiran sebelah beri dalca ayam. Dalca ni kalau makan ngan roti canai dan roti jala sedap woo ... Tapi akak makan ngan roti biasa aje. Yang lain makan ngan nasi. Kalau kat Johor ni bila masak dalca mesti letak kacang dhal. Tapi jiran akak tak letak pun! Akak pun tak berapa suka dalca dibubuh kacang dhal! Macam pekat dan banyak sangat ingredient!

Malam rasa kenyang sangat. Akak makan roti sekeping dan 3 suap nasi aje, kenyang sebab petang tadi mak akak goreng popia otak-otak untuk minum petang, jadi macam dah tak de ruang nak sumbat dalam perut ni. Lagi pun doktor dah nasihat untuk kawal pemakanan, jadi kena disiplinkan diri sikit. Lepas keluar dari wad kelmarin rasanya macam lost energy, jadi akak makan nasi hari-hari untuk pulihkan kembali tenaga yang hilang. Biasanye akak makan nasi 2 kali seminggu, atau waktu hujung minggu aje. Akak kena buat macam ni untuk disiplin diri, kalau tak tekak ni nak telan je makanan yang ada depan mata. Jadi akak kena kawal diri, barulah boleh jadi kebiasaaan .... apa bentuk makanan yang lalu pun dah tak hirau lagi!

Ok, ni nak share sarapan yang akak buat hujung minggu lepas. Pakwe akak kata dah lama tak makan roti john! Jadi akak beli roti hotdog, saiznye sesuai untuk seorang makan. Akak punye bahagian cuma separuh aje, tak leh nak habis makan seketul roti ni. Kenyang semacam! Keyyylah, banyak lak cakap! Meh tengok resepi mudah ni, kalau teringin boleh buat untuk dinner jugak, kenyang woo makan seketul roti ni.

ROTI JOHN
  • 5 biji roti hotdog - belah dua tapi jangan sampai putus!
  • 3 bij telur
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Serbuk lada sulah
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 batang lada hijau - hiris nipis
  • 1 biji lada merah - hiris nipis
  • Mayonis
  • Sos Thousand island
  • Sos cili atau sos lada hitam
  • Sedikit minyak
  • Hirisan timun
  • Hirisan tomato
  • Salad
Cara penyediaan :-
  • Bancuh telur bersama bawang, lada merah, lada hijau, lada sulah, sos tiram, garam dan serbuk perasa. 
  • Pukul bahan ini dengan garfu dan ketepikan.
  • Panaskan kuali dan lenserkan sedikit minyak.
  • Ceduk 1 senduk bancuhan telur dan dadarkan anggaran sebesar saiz roti hotdog yang telah dibelah dua.
  • Ambil roti dan tangkupkan pada permukaan telur yang masih cair dan belum mengeras. Biar seketika hingga permukaan bawah telur agak garing.
  • Balikkan roti seketika dan angkat serta toskan pada tisu. Buat hingga habis.
  • Ambil 1 keping roti yang telah siap digoreng dengan telur tadi. Letakkan sos cili atau sos lada hitam. 
  • Lapiskan dengan salad, timun dan tomato.
  • Akhir sekali letakkan mayonis dan sos thousand island kemudian tangkupkan roti ini.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Kalau ada inti sardin atau kentang kari, boleh juga dicampurkan dengan telur. Tak perlu letakkan sos tiram, garam dan serbuk perasa. Cuma bancuh telur dengan inti ini dan dadarkan untuk dijadikan roti john. Selamat mencuba.

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment