Tuesday, April 24, 2012

TAUGEH GORENG PENUH CERIA

Salam sume,

Hari ni tak buat keje macam biasa kat ofis, ada discussion dari pagi sampai ke petang.

Walau pun tak buat kerja rutin, tapi rasa penatnye kepala otak kena berfikir! Penat berfikir dengan penat fizikal ni sebenarnya tak sama! Penat fizikal bila berehat atau tidur rasa selesa. Tapi kalau penat berfikir ni sungguh meletihkan! Otak rasa sangat penat dan secara automatik badan jadi letih dan macam tak leh nak buat apa dah!

Hari ni pakwe akak keje malam, ganti kawan dia yang terpaksa berkursus! So malam ni tinggal ngan anak-anak jer .... Masih tak sempat lagi nak celebrate birthday pakwe akak. Tengoklah nanti hujung minggu ni kalau tak de aral melintang! Sama ada masak kat rumah atau makan di luar, tak pasti lagi. Hujung minggu ni pun dah ada 1 lagi tempahan kek. Alhamdullilah, sambil menambah rezeki, dapat juga menambah ilmu. Buat kuih ni pada akak bila setiap kali kita membuatnya, kita pelajari sesuatu yang baru. Kadang-kadang selalu buat kuih pun ada juga silapnye, itulah namanya manusia, tak lekang dari membuat silap.

Malam ni nak share masakan mudah yang menjadi faveret akak. Taugeh goreng! Sengaja jer tambahkan ceria tu untuk datangkan selera dan mood memasak. Akak kalau masak sayur taugeh ni, bila makan macam tak leh berhenti. Sangat suka makan sayur ni, kalau ada nasi putih aje pun jadik. Tapi kalau makan sayur ni dengan nasi panas dan ikan kembung goreng, memang terangkat! Lauk yang mudah dan kalau digoreng akak tak suka layu sangat, suka makan sayur ni dengan rasa keranggupannya! Ok, meh lihat masakan mudah ni ....

TAUGEH GORENG CERIA
  • Taugeh - RM1.00
  • 1 batang lobak merah - disangat halus lidi mancis
  • 1 cekak daun kucai, potong 1 inci panjang
  • 1 batang lada merah - dihiris halus
  • 1 batang lada hijau - dihiris halus
  • 1 mangkuk udang basah
  • 1 biji bawang besar, mayang kasar
  • 1 sudu teh bawang putih kisar
  • 2 sudu besar bawang merah kisar
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara penyediaan :-
  • Panaskan minyak.
  • Tumis bahan kisar dan bawang besar hingga wangi.
  • Masukkan lada hiris dan udang basah, kacau rata.
  • Masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa. Kacau rata.
  • Masukkan lobak merah, kacau rata dan biarkan sebentar.
  • Masukkan taugeh dan kucai yang telah dicuci bersih dan ditoskan. Kacau rata dan biar seketika.
  • Angkat dan hidangkan.
Senangkan! Yang malasnye nak petik ekor taugeh! Kerja paling malas dalam dunia yang akak paling tak suka nak buat! Kecik-kecik dulu, boleh menangis dibuatnye bila mak suruh petik ekor taugeh! Makan taugeh suka, petik ekor taugeh ..... arrggghhhhh tak suka!!!!

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment