Wahhh ceria jer sume orang datang ofis ari ni .... Maklumlah, ari Jumaat! Esok dan lusa rehat 2 hari!
Tapi esok akak ada majlis kahwin kat Muar! My cousin's wedding! Well, every week pun ada kenduri sana sini ... Masa cuti CNY tak dapat jalan-jalan, so nilah masanya nak rehatkan minda. Kita orang esok berkonvoi dari JB ke Tangkak. Sampai sana nanti jumpa lak adik akak dari KL. So, titik pertemuan adalah di plaza tol Tangkak! Then menuju ke Mukim Serom, Kg. Pantai Layang, Sg. Mati! Haa ... kawasan MB Johor tuhh!!!
Untuk hari ni, akak sambung 1 lagi resepi yang berduet dengan Nasi Jagung kelmarin! Ayam Masak Merah! Ini memang feveret sume orang kat rumah ni. Masak lauk ni makan ngan nasi putih pun jadik, licin!!! Tapi kali ni akak memang masak lebih sikit pasal nak makan untuk 2 round, lunch & dinner. Selalu masak untuk dinner jer ... maklumlah orang bekerja, waktu malam aje ada kat umah!!!
Jom tengok resepi yang sangat mudah ni!
AYAM MASAK MERAH
- 1 ekor ayam - potong 14, buang kulit, cuci bersih dan toskan. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit hingga rata, goreng embal-embal (separuh masak) dan ketepikan.
- 8-10 sudu besar ladang kering kisar
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 6 sudu besar bawang merah kisar
- Sos tomato
- Kacang pis
- 1 biji bawang holland - potong bulat sederhana lebar.
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- Minyak untuk menumis
- Pansakan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga garing dan naik bau.
- Masukkan sos tomato. Masukkan sedikit dahulu, kemudian rasa, jika kurang rasa masam boleh tambah lagi ikut selera masing-masing.
- Masukkan garam, serbuk perasa dan gula, kacau rata.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
- Masukkan bawang holland dan kacang pis, kacau rata dan biar seketika.
- Angkat dan hidangkan. Kalau suka boleh taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang.
-InaChomel-
No comments:
Post a Comment