Wednesday, February 6, 2013

THIRD TRIAL ... RAINBOW CAKE

Salam dan selamat pagi semua ....

Wahhhh .... dah masuk Februari minggu ni .... sekejap aje sebulan dah berlalu dalam tahun 2013 ni ye!

Syukur, kita masih diberi kesempatan untuk menikmati rahmat yang Allah berikan kepada seluruh hambaNya!

Hari ni tak boleh nak sembang lelama sebab akak kena bantu buat tagging untuk Projek RU yang sedang hangat berlangsung kat meeting room ofis ni ..

Ini adalah hasil mendeco yang ketiga untuk kek hari jadi Iman. First untuk hubby, lepas tu my third dotter, and this time my youngest dotter! Kek ni akak buat sebab teringin sangat nak rasa rainbow kek yang ramai dah cuba. Lepas tu kebetulan barang2 pun ada ... jadik codek jer ler .... Dan dalam keadaan yang penat + kesuntukkan masa, maka hasilnya kurang menyerlah tapi semangat nak cuba tu yang penting! Kalau tak tersadai jer ler bahan2 yang dah siap dibeli tu ..... Masa kek ni baru keluar dari oven, bau telur sangat kuat dan akak menjangkakan rasa kek ni mesti hanyir, tapi bila makan tak rasa hanyir telur pun, malah pakwe akak kata sedap. Mungkin kalau korang nak cuba buat, boleh tambah esen vanilla untuk kurangkan bau hanyir telur yang agak kuat! Untuk resepi ni, akak buat 2 adunan dan dapat 4 lapisan loyang segiempat sama saiz 9 inci.

Ok, meh tengok resepi yang akak ambil dari blogger Rahel nun di Tawau, Sabah sana ... jauh bahhh .... Rahel ... akak CnP ye untuk dikongsi dengan blogger lain ....

RAINBOW CAKE
Sumber : Rahel

BAHAN KEK SPAN CAMPURAN
Sumber resepi:Bicara Kek (Wendy Kor)

Bahan:
Saiz acuan 9''

Bahan A:
300g tepung kek span campuran
300g telur (5 biji telur gred A)
60ml air

Bahan B:
60ml minyak masak

Cara-cara:
1.Masukkan bahan A ke dalam pembancuh elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3.Campurkan bahan B perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.
4.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yang sudah digris dengan marjerin. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30-35 minit.
5.Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan semula kek itu.Ini untuk menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah.

Catatan by Rahel:
*Untuk membuat rainbow cake sebanyak 6 lapisan sila doublekan adunan kek (2x).
  Bahagi ke 6 bahagian.Bakar setiap bahagian secara berasingan selama 20-25 minit pada suhu 170'C.
*Setiap bahagian di beri pewarna,mula dari lapisan bawah hingga lapisan atas:
  -lapisan pertama/dasar:pewana ungu
  -lapisan ke dua:pewarna biru
  -lapisan ke tiga:pewarna hijau epal
  -lapisan ke empat:pewarna kuning lemon
  -lapisan ke lima:pewarna merah muda + sikit pewarna kuning lemon
  -lapisan ke enam:pewarna merah + sikit pewarna kuning lemon
*Setelah kek masak,biarkan sejuk.Kemudian buangkan semua kerak2 kek.Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam untuk memudahkan proses melepa nanti.
*Jika ada serpihan2 kek jangan dibuang.Hancurkan serpihan kek untuk tabur dipermukaan kek nanti.
 
BUTTER CREAM
Sumber : Rahel
Sumber:Kembangkempis

Bahan:
250g butter atau shortening (kalau nak icing putih & tahan panas,guna shortening,tapi kalau nak lebih sedap,baik guna butter lah).
125g marvello/supertact/krimwell
125g gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul-ketul)

Cara:
1.Pukul butter + marvello hingga putih,ayak gula aising,masukkan ke dalam butter,pukul lagi hingga kembang dan putih.Sesuaikan warna untuk hiasan kek.
2.Tips:Pukul dengan kelajuan minima.Makan masa lah sikit,tapi insyaallah,aisingnya nanti lebih cantik dan muda dilepa.

-InaChomel-

1 comment:

  1. yummy!!! sedapnye nmpk kek ni kak.. mai sepiring! hehehe

    ReplyDelete