Tuesday, February 5, 2013

MISS U SO MUUCCHHH ... SANDWICH SARDINE!

Salam sume kengkawan,

Dah agak lama tak bersiaran .... kepala ni pun dan stress dengan kerja! Kena cari masa dan ruang untuk rest kejap!!! Boleh???? Kejap eh bos, nak ambik mood pagi ni supaya tak spoil mood keje sepanjang hari untuk ari ni ......

Sejak mula sekolah, every weekend agak sibuk dengan pelbagai urusan, sama ada hal keluarga mahupun jemputan majlis kahwin! Badan pun terasa penat sebab macam tak rest langsung dalam masa seminggu! Tu baru seminggu, sekarang ni dah berminggu2 tak berehat rasanya ....Penat semacam wehhh ... semalam aje kaki dah sakit sebab lift kat ofis ni memanjang jer rosak. Sudahnye sampai ke malam sakit lutut dan letih!

Ok, since last week n this week sibuk ngan projek Ru @ Research University kat ofis ni! Kepala sakit! Tengkuk dan leher pun sakit sebab mengadap PC dari pagi membawa ke senja nan merah! Bagi akak yang menghadapi kekurangan darah, situasi begini menyebabkan akak mudah pening kepala dan cepat penat! Tambahan pulak, last week masa buat check-up kat GH, paras gula bagus @ 4.3, tapi bila kurang gula pun akan menyebabkan pening kepala. Well this week kena jaga kesihatan betul2, tak leh ambil lewa jerrr .... bila dah sakit diri sendiri jugak yang susah! 

Well, to share something with everybody .... nahhhh sesuatu yang akak dah lama ngidam nak makan tapi tak nyempat nak buat walaupun sonang banget nak buatnye .... Jom lihat betap mudahnye buat sandwich sardine ni, tak tak susah payah hidup api dapur .......

SANDWICH SARDINE
  • Roti sandwich - sekarang ni Masimo jadi pilihan sebab teksturnye yang lembut banget!!!
  • 1 tin kecil sardin - buang tulang dan hancurkan.
  • 1 biji bawang holland - potong nipis
  • 1 biji jus limau kasturi
  • Mayonis
  • Margerin - akak guna Naturel
  • Serbuk lada sulah
  • Daun salad
  • Bauh tomato - hiris nipis
  • Slice cheese
Cara penyediaan :-
  • Dalam mangkuk yang sesuai, masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi.
  • Masukkan bawang, jus limau kasturi dan serbuk lada sulah. Kacau rata.
  • Masukkan margerin dan mayonis, kacau rata. Jika kurang pedas, boleh tambah lagi lada sulah. Dan jika kurang rasa masam, ambil sedikit kuah sardin dan kacau rata.
  • Ambil 3 keping roti sandwich.
  • Pada lapisan bawah sekali, letakkan sekeping slice cheese, daun salad dan hirisan buah tomato. Lapisankan dengan sekeping lagi roti. Untuk lapisan terakhir, sapukan bancuhan sardin yang telah disediakan tadi dan telangkupkan pada lapisan roti yang kedua tadi. Potong serong roti sandwich ini dan sedia untuk hidangan! Ulangi proses ini untuk set roti sandwich yang berikutnye.
Amacam? Senang kan! Makan separuh jer roti ni dah kenyang sebab roti ni setinggi 3 tingkat!  Well, selamat mencuba! Lebihan bancuhan sardin boleh disimpan dalam peti sejuk untuk hidangan seterusnye, tapi jangan terlalu lama disimpan dalam peti sejuk sebab dah bercampur dengan bawang, nanti mudah basi ..... takat sehari dua tu ok lagi .....

-InaChomel-

No comments:

Post a Comment