Thursday, August 18, 2011

KENTANG GORENG HOT & SPICY

Salam sejahtera & selamat pagi sume,

How are u today? Alamak speaking London lah pulak pagi ni? Buang tebiat ke? Mentang-mentang le masak kentang goreng, dah eksen lak!!!

Hai, amacam hari ni? Cuaca pun elok jer pagi ni. Matahari pun dah menerjah masuk melalui dinding kaca disebelah akak ni. Nasib baik ada blind, kalau tak mana nak lari dalam 1 jam ni, matahari baru nak naik! Tapi jangan sangka panas hingga ke petang macam semalam! Tetiba petang hujan! Jam laluan keluar dari ofis ni, memasing nak balik cepat! Dah lah nak cepat, ada lak hamba Allah yang parking block kete akak petang semalam! Apa lagi angin satu badan dibuatnye! Orang dah le nak cepat, dia terhegeh2 jalan nak alih kete. Lain kali kalau dah block kete orang lain, pandai2 ler keluar ofis tu cepat sikit. Ni tak! Buat hal dia jer .... tak de moral langsung! Benggang betul akak semalam. Nasib baik masih sempat nak masak untuk berbuka, kalau tak, memang jadi taufan ler semalam orang kat umah dengor akak membebel! Tapi akak rasa, moral orang Malaysia memang macam ni, tak fikirkan orang lain (bukan semua macam ni moralnye ....). Akak kalau tak de parking dan terpaksa blog kete orang lain, waktu balik tu cepat2 keluar dari ofis. Kita kena faham keadaan. Jangan suke menyusahkan orang lain! Kena jadi orang yang praktikal! Jangan fikir senang sendiri jer, sudahnye menyusahkan orang lain!!! Rasanye semalam, separuh pahala puasa akak gone with the wind ler jawabnye ......

Dalam kesibukan dan mengejar masa petang semalam, masih lagi sempat akak goreng snek ni untuk makanan sampingan lepas berbuka dan terawih! Sebelum ni akak pernah add N3 ni, tapi tak pe, akak add sekali lagi! Kalau nak tengok N3 yang lama dan jenis tepung goreng yang akak gunakan, boleh ler lawat kat sinun >>>>>>

Ok, jom sarung apron, kita main masak-masak ....

KENTANG GORENG HOT & SPICY

  • 6 biji kentang - kupas kulit, potong memanjang 4 bahagian. Rebus selama 20 minit dan toskan.
  • Tepung gorengan serbaguna - akak guna jenama BESTARI
  • Air
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara-cara
  • Masukkan tepung sebanyak 4 sudu besar ke dalam bekas yang sesuai dan campur dengan sedikit air. Jangan terlalu cair.
  • Masukkan kentang yang telah direbus dan gaul rata.
  • Dalam bekas lain, masukkan 2 sudu besar tepung dan golekkan kentang tadi pada tepung dan goreng hingga garing dan kekuningan
  • Angkat dan toskan, sedia untuk dihidang. Boleh drizzle dengan mayonis, thousand island dan sos cili @ tomato kegemaran korang.

- InaChomel -

No comments:

Post a Comment